Vaisiai ir grilis

Vasarišką iškylą su šeimos nariais arba bičiuliais paverskite atradimų vakaru ir pasimėgaukite ant grotelių keptais vaisiais. Juos galite valgyti ne tik kaip desertą, bet ir derinti prie mėsos arba žuvies patiekalų.

 

Pagrindinės taisyklės

05 03 Grill fruits persikai 400x400Grilis tinka ne tik sultingiems jautienos kepsniams, avienos iešmeliams arba žuviai čirškinti. Ant grotelių galima kepti ir įvairius vaisius. Malonus dūmų aromatas jiems suteikia įdomių skonio natų, o ugnies kaitra paryškina natūralų saldumą. Renkantis griliui tinkamus vaisius būtina atsižvelgti į tam tikras taisykles, padėsiančias pasiekti geriausių kulinarinių rezultatų. Griliui tinka įvairūs vaisiai bei uogos: bananai, arbūzai ir melionai, ananasai, mangai, citrinos ir apelsinai, braškės, persikai, slyvos, kriaušės. Geriausias pasirinkimas – tankios tekstūros vaisiai, nelinkę sutežti. Rinkitės sunokusius, bet dar tvirtus vaisius. Jie kepdami suminkštės, bet nepraras formos. Vaisius pjaustykite gana stambiai, kad gabalėliai neperkeptų, o uogas, pvz., braškes kepkite nepjaustytas ir suvertas ant iešmelio. Arbūzus ir melionus, mangus, ananasus galima smulkinti riekelėmis, o kaulavaisius pakaks perpjauti per pusę (nepamirškite išimti kauliukų). Obuolius taip pat reikėtų išdarinėti. Griliui labiausiai tinka traškūs saldžiarūgščiai obuoliai. Kad vaisiai kepdami nepriliptų prie grotelių, jas reikia gerai įkaitinti ir patepti neutralaus skonio aliejumi, pvz., saulėgrąžų, rapsų arba vynuogių kauliukų. Aliejumi galima apšlakstyti ir pačius vaisius. Taip pat galima vietoje aliejaus naudoti sviestą, ypač jei vaisiai bus valgomi kaip desertas. Kepamus vaisius patartina stebėti, kad neperkeptų ir nesutežtų. Kepimo laikas priklauso nuo gabalėlių dydžio ir vaisių tekstūros. Ananasai ir bananai keps ilgiau nei persikai, o šie – ilgiau nei braškės. Jei pageidaujate dailiai apskrudusių vaisių, neskubėkite jų vartyti – lai jie ilgiau pakepa virš įkaitusių anglių.

 

Skonio potėpiai

05 03 Grill fruits lekste 400x400Ant grotelių keptų vaisių skonį dar labiau praturtinsite naudodami įvairius priedus. Štai citrusinius vaisius pjūvio vietoje verta pabarstyti cukrumi. Šis kepdamas karamelizuosis ir rūgštiems vaisiams suteiks papildomo saldumo. Tik atminkite, kad cukrus linkęs pridegti. Rūgštesnius vaisius taip pat galima pasaldinti medumi arba klevų sirupu, tačiau juos geriausia pilti ant jau apkepusių vaisių, kad nepridegtų. Tuo tarpu saldiems vaisiams malonaus kontrasto suteiks rūgštūs priedai, pvz., balzaminis actas. Jei mėgstate aštriau, kepamus vaisius pabarstykite malta aitriąja paprika arba kario milteliais. Tokie pagardai geriausiai tinka tada, kai vaisiai ant grotelių kepami kaip garnyras prie mėsos arba žuvies patiekalų. Vaisių gabalėlius prieš kepant taip pat galima marinuoti sojų arba kepsnių padaže – pikantiškas padažas ir kepant išryškėjantis vaisių saldumas sukuria įdomų ir gardų derinį.

 

Nuo deserto iki garnyro

05 03 Grill fruits ledai 400x400Ant grotelių keptus vaisius galima ne tik valgyti vienus, bet ir panaudoti gaminant įvairius patiekalus ar net gėrimus. Apskrudę geltonųjų ir žaliųjų citrinų gabalėliai tiks kaip priedas į šaltą arbatą arba gaminant naminį limonadą. Tiesiog išspauskite keptų citrusinių vaisių sultis, sumaišykite su cukrumi ir užpilkite paprastu arba gazuotu vandeniu. Limonadą patiekite aukštose taurėse su ledukais ir mėtų šakelėmis. O paprastos vaisių salotos neatpažįstamai pasikeis, jei jas gaminsite iš grilio dūmais persismelkusių vaisių. Apkepkite ant grotelių pasirinktus sezoninius vaisius, jei reikia, juos susmulkinkite ir sumaišykite su skystu medumi, kapotomis mėtomis ir smulkintais lazdynų riešutais. Keptus dar karštus persikus patiekite su plakta grietinėle arba ledais, o ant viršaus uždėkite šviežių aviečių ir kepintų migdolų drožlių. Su ledais galima patiekti ir ant grotelių keptus bananus. Keptų sultingų slyvų skonį sustiprins žiupsnelis cinamono, o obuolius pagardins klevų sirupas ir gvazdikėliai. Tuo tarpu keptas arbūzas tiks kaip užkandis prie gaivių kokteilių, jei jo riekes pagardinsite jūros druska, aitriosiomis paprikomis, maltais kuminais ir šlakeliu žaliųjų citrinų sulčių. O ant grotelių kepti ananasai arba mangai nepadarys gėdos net įmantriausiems žuvies ir jūrų gėrybių patiekalams. Keptais vaisiais taip pat galima papuošti taures su kokteiliais.

 

Kitąkart kurdami kepsninę pasiruoškite dubenį mėgstamų vaisių, kad išnaudotumėte vasaros dovanas – gerą orą ir sezonines sodo ar egzotinių kraštų gėrybes.

IKI pataria. Vaisius stenkitės rinktis pagal sezoną – tuomet jų skonis ir tekstūra būna patys geriausi.

Šios savaitės akcijos

Arbūzai akcija Akcija galioja nuo 2018.05.21 iki 2018.05.27
Plačiau
Glaistytas varškės sūrelis VARĖNA akcija Akcija galioja nuo 2018.05.21 iki 2018.05.27
Plačiau