Vaistažolės kaip prieskoniai

Kiekvieno rudens palydovas – puodelis garuojančios žolelių arbatos. Ar žinojote, jog pamėgtos ir dažnuose  namuose sutinkamos vaistažolės tinka ne tik šildančioms arbatoms gaminti? Kai kurios jų – tikros skonio ir aromato žvaigždės, galinčios praturtinti ir gaminamą maistą!

 


Kitoks mėtos veidas


shutterstock 483904735Mėtą geriausiai atpažįstame arbatos puodelyje, tačiau ši plačiai paplitusi žolelė gali praversti ir gaminant maistą. Kaip prieskonis, mėta, priklausomai nuo rūšies, gali būti kiek saldesnė arba aštresnė. Nuo to priklauso ir jos panaudojimo būdai. Štai lietuviškuose gėlynuose sutinkama šaltmėtė puikiai dera kulinariniuose gaminiuose, o saldesnė pipirmėtė geriau atsiskleidžia desertuose.


Mėtos, kaip prieskonis, plačiausiai naudojamos Artimųjų rytų virtuvėje. Ten jos yra neatsiejama ėrienos ir daržovių patiekalų dalis, sočioms sriuboms suteikianti gaivumo natų. Jei patiekalui naudosite šviežius augalo lapelius, pjaustykite juos švelniai ir aštriu peiliu. Priešingu atveju, žolelės neteks didžiosios dalies savo skoninių ir aromatinių savybių. Jei mėtomis gardinsite karštus patiekalus, jas dėkite tik proceso pabaigoje – taip geriausiai atsiskleis jų išskirtinis ir savitas veidas.

 


Išskirtinumo suteikiantis šalavijas


shutterstock 494924911Baziliko, raudonėlio ir mėtos pusbrolis šalavijas – vaistažolė, praverčianti ir virtuvėje. Išskirtinis ir savitas šalavijas gali padėti atsiskleisti netikėtiems gaminamų patiekalų skoniams ir aromatams.


Šalavijas – tai pilkšvai žalios spalvos augalas pailgais lapeliais, pasižymintis stipriu aromatu. Jo skonis tvirtas ir sodrus, tad gaminant patiekalus žolelės reikia dėti nedaug.

Šalavijo skonis ir aromatas puikiai dera kartu su mairūnu, čiobreliais ar rozmarinu. Naudokite jį gamindami riebius patiekalus - stiprus jo skonis nepradings tarp kitų ingredientų, suteiks jiems išskirtinumo. Italijoje ypač populiaru sviesto bei šalavijų padažu gardinti ravioli virtinukus. Šį ypatingai kvapnų padažą pagaminti paprasta – tereikia keptuvėje išlydyti sviestą ir jame trumpai pakepinti kelis šalavijo lapelius, kad atsiskleistų malonus jų kvapas.

 


Puikiai pažįstamas čiobrelis


shutterstock 186116309Mums – puikus vaistas nuo kosulio, italams bei prancūzams – neatskiriama virtuvės dalis ir aromatingasis palydovas plačiam patiekalų spektrui. Čiobrelis – ypatingai kvapni žolelė, kurios suskaičiuojama iki šešiasdešimties rūšių. Čiobrelio lapai maži, pilkšvai žalsvos spalvos – tad dažniausiai gaminant maistą jie papildomai nebesmulkinami. Šį prieskonį galima vartoti tiek šviežią, tiek džiovintą.


Šią stipraus skonio ir aromato žolelę populiaru naudoti troškiniuose ir sriubose. Čiobrelį populiaru naudoti gaminant ėrienos ar kitos mėsos patiekalus – jiems čiobrelis suteiks gaivumo ir lengvumo. Beje, čiobrelis puikus kiaušinių, žuvies bei pupelių palydovas. Tai universalus ir plačiai panaudojamas prieskonis.


Jei gaminate troškinį, sultinį ar sriubą, kelias šviežio čiobrelio šakeles galite surišti ir ryšulėlį įmesti į gaminamą patiekalą. Rekomenduojama šio prieskonio dėti pačioje gamybos pradžioje – taip geriau atsiskleidžia ir išsivysto jo skoninės savybės ir kvapas.

 


Švelnios ramunėlių natos


shutterstock 608595347Ramunėlė – kiek netikėta kandidatė persikraustymui iš vaistažolių į prieskonių lentynėlę. Ši raminanti ir priešuždegiminių savybių turinti gėlė gali netikėtai suspindėti gaminamuose patiekaluose – tereikia šiek tiek vaizduotės ir kantrybės.


Šiandien ramunėles išradingi virėjai vis dažniau ima naudoti kaip prieskonį, gamindami įvairiausius patiekalus – nuo egzotiškų jūros gėrybių iki įmantrių desertų. Būtent pastaruosiuose ramunėlės atsiskleidžia geriausiai. Lengvai salstelėjęs ir gėlių puokštės aromato lydimas skonis puikiai papildo gaminamą pyrago glajų ar naminius ledus. Vos jaučiamas rūgštumas tinka ruošiant jūros gėrybes ar žuvį.


Kad atsiskleistų geriausios ramunėlių skonio savybės, šiek tiek užtrunka. Pavyzdžiui, jei keptuvėje kepsite žuvį, ramunėles į aliejų ar sviestą įmeskite prieš dėdami pagrindinį patiekalą, leiskite joms sušilti ir išskirti savo eterinius aliejus.

 


Daugelį gydomosiomis savybėmis pasižyminčių augalų galima paversti puikiu maisto palydovu. Kartais vaistažolių ir prieskonių lentynos arčiau nei manome!