Vandenynų naujienos

Jūrų gėrybių gurmanų laukia dosnios vandenynų dovanos, pamėgti skoniai ir galbūt dar negirdėti pavadinimai. Kiekvieną sezoną pristatome puikios kokybės laimikį  iš vandenyno gelmių, o rudenį jame puikuojasi tikri delikatesai: kviečiame įsileisti šiek tiek egzotikos į kasdienį maisto racioną ir atrasti ypatingą žuvies asortimentą, kurį Jūsų valgiaraščiui paruošė IKI šviežios žuvies skyrius.

Upėtakio pusseserė ALPINĖ ŠALVIS

Tai gėlavandene lašišinių šeimos žuvis, kurios gaudyti žvejai keliauja į arktinius ir subarktinius vandenis. Labiausiai ji paplitusi Šiaurės Amerikoje, tačiau neretai pasitaiko ir mūsų šalies upėse. Alpinės šalvies išvaizda kiek primena margąjį upėtakį: galva plati, nugara ir šonai žalsvai rusvi su šviesiomis ar ryškiai raudonomis dėmėmis, pilvas šviesus, o žvynai labai maži ir įaugę į odą.

 

IKI head zuvys2

 

IKI PATARIA

Gamindami marinuotus žuvies užkandžius, išbandykite alpinės šalvies derinį su lapiniais kopūstais ir saldžiosiomis paprikomis, o iškepę ar patroškinę patiekite su įvairiais garnyrais: rėžiukais ir greipfrutais, krapų ir majonezo padažu arba citrinų skiltelėmis ir karštomis virtomis bulvėmis.

Ypatybės

Alpinės šalvies skonis puikiai atsiskleidžia tiek marinuojant, tiek kepant. Labai svarbu, kad gaminant ši žuvis neišsausėtų. Norėdami išsaugoti natūralias sultis, galite pasinaudoti skandinavų receptu: alpinę šalvį jie ruošia lėtai virdami parūgštintame ir prieskoniais pagardintame marinate.  



Jūrų delikatesas PAPRASTOSIOS ROMBINĖS RAJOS SPARNAI

Paprastoji rombinė raja — kremzlinių klasės žuvis ir, nors sunku patikėti — artima ryklio giminaitė. Tvirti paprastųjų rombinių rajų sparnai puikiai tinka ne tik pleventi po vandenyną, bet ir paruošti gurmaniškus pietus

IKI head zuvys 3 paprastuju rombiniu raju sparnai

Ypatybės

Paprastųjų rombinių rajų mėsa – minkšta, šiek tiek vandeninga ir puikaus skonio, be to, joje visiškai nėra kaulų, todėl patiks net tiems, kurie sąmoningai vengia žuvies patiekalų.

IKI PATARIA

Prieš barstydami prieskoniais ir dėdami kepti, pašalinkite apatinę paprastosios rombinės rajos sparnų odą, antraip prieskoniai neįsigers. Viršutinė oda lengvai atšoks kepant – beliks paskaninti prieskoniais ir dar kiek pakepti.

PASIGAMINKITE!

Pabarstę paprastųjų rombinių rajų sparnus druska bei pipirais, apkepkite įkaitintame aliejuje: 3 minutes vieną pusę ir dar 3 minutes – kitą. Iškepusią žuvį patiekite su troškintomis daržovėmis arba kvapniu kalmarų ir midijų padažu.

Įvertintas gurmanų RAUDONASIS JŪRGAIDIS

Raudonasis jūrgaidis – mėsinga žuvis, kurią itin vertina maisto kritikai ir italų virtuvės meistrai. Labiausiai – dėl malonaus skonio ir puikios tekstūros, mat šis įdomios išvaizdos jūrų gyventojas po grėsminga išore slepia tikrus kulinarinius atradimus.

IKI head zuvys 1 raudonasis jurgaidis

Ypatybės

Raudonasis jūrgaidis – ypač sunkiai filetuojama žuvis, todėl gardžiausia kepti jį visą, pašalinus tik galvą ir stambius priekinius pelekus, tačiau panorėjus tvirta mėsa gali tapti ir gardaus jūrų gėrybių troškinio dalimi, ir kepsniu ant grotelių.

IKI PATARIA

Raudonojo jūrgaidžio skonis ypač dera su grybais, topinambais ir svogūnais, o patiekdami rinkitės kreminį grietinėlės ir garstyčių padažą.

PASIGAMINKITE!

Prieš dedami kepti, išvalytą raudonąjį jūrgaidį (be galvos!) apvoliokite prieskoniais pagardintuose miltuose. Tam puikiai tiks jūros druska, rūkytų paprikų milteliai ir džiovintos mėtos.

Įspūdinga žuvis DIDYSIS JŪRINIS EŠERYS

Tai itin giliuose vandenyse gyvenančios žuvys, galinčios užaugti iki metro ilgio ir sverti iki 15 kilogramų. Atpažinti šiuos gražuolius kitų žuvų draugijoje padeda spalva: jauni jūriniai ešeriai būna rudai pilki, o suaugę tampa ryškiai raudoni.

IKI head zuvys didysis juros eserys2

Ypatybės

Šios žuvies mėsa – riebi, sultinga ir labai vertinama dėl baltymų bei nedidelio kaulų kiekio. Gardu virti garuose, troškinti, kepti orkaitėje, kepsninėje ar rūkyti.

IKI PATARIA

Iš jūrinio ešerio lengva paruošti filė kepsnių: šviežią žuvį išvalykite, išimkite žiaunas ir, išilgai perpjovę pusiau, išrinkite kaulus.

PASIGAMINKITE!

Ant jūrinio ešerio filė užpilkite pesto padažo, jei valgote sūriau – pabarstykite druskos ir pipirų, o ant viršaus sudėkite skiltelėmis supjaustytą citriną, džiovintų pomidorų puseles ir pašaukite į orkaitę – iškepsite aromatingą ešerio filė kepsnį.

Didžioji vandenyno plėšrūnė PAPRASTOJI DURKLAŽUVĖ

Riebiosioms žuvims priskiriamos paprastosios durklažuvės – stambios jūrų grobuonės, kurios veisiasi Atlanto, Ramiajame ir Indijos vandenynuose bei atogrąžų vandenyse, o laisvėje gali užaugti net iki 4,55 metrų ilgio ir sverti 650 kilogramų. Įvairiuose patiekaluose skaisčiai rausva šios žuvies mėsa gali pakeisti tuną, otą, lašišą ar bet kurią kitą prie riebiųjų priskiriamą žuvį.

IKI head zuvys 5 paprastoji durklazuve

Ypatybės

Paprastųjų durklažuvių mėsa tvirta, netrapi ir sultinga, todėl itin tinka kepti ant grotelių, virti garuose, malti, skrudinti keptuvėje ar karštame aliejuje. Ryškiausias skonis atsiskleidžia kepant. Maloniai rūgštoka, aromatinga durklažuvė renkantis prieskonius puikiai „sutaria“ su imbiero šaknimi ir česnakais. Tinkamiausi padažai – švelnus grietinėlės, citrininis arba baltojo vyno, o ieškantiems ryškesnių skonių patiks pikantiškas ar net aštrus.

IKI PATARIA

Visą paprastosios durklažuvės filė gabalą galite kepti orkaitėje ar ant grotelių, o supjaustę mažesniais gabalėliais – troškinti arba apvolioti tešloje su druska, čiobreliais bei raudonėliais ir apskrudinti karštame aliejuje.

PASIGAMINKITE!

Lengvas marinatas paprastosios durklažuvės filė kepsniams – smulkiai sukapoti krapai, druska, pipirai, aitriosios paprikos, aliejus ir žaliųjų citrinų sultys. Šiuo mišiniu aptepus žuvies gabaliukus suvyniokite į foliją ir pavartydami kepkite ant žarijų 15-20 minučių.

Genialu tai, kas paprasta PAPRASTASIS OTAS

Ši plekšnėms gimininga žuvis – tipiška šeimos atstovė, turinti plokščią kūną ir abi akis viršutinėje kūno dalyje. Paprastieji otai, išplitę europinėje Atlanto pakrantėje, visoje Viduržemio jūroje ir palei Europos krantus ir poliarinio rato, yra vienintelė plekšniažuvių rūšis, pasitaikanti ir Lietuvos vandenyse. Vidutinis paprastojo oto svoris – apie 10 kilogramų, o ilgis – 54 cm, tačiau neretai jie užauga ir dvigubai didesni.

IKI head zuvys 4 paprastasis otas

Ypatybės

Liesa oto mėsa yra švelnaus salsvo skonio, minkšta, šiek tiek kreminės tekstūros ir beveik be kaulų. Kadaise ši žuvis buvo gaminama itin gurmaniškai – su šafranu, vynu ar šampanu, ančiuviais ar jūrų šukutėmis, o dabar ji – puikiausias įrodymas, kad genialu tai, kak paprasta: geriausios skonio savybės atsiskleidžia tiesios kepant otą ant grotelių ar troškinant.

IKI PATARIA

Jei kepsite otą keptuvėje, išėmę atvėsti, toje pačioje keptuvėje pasigaminkite padažo: aliejų, kuriame kepė žuvis, sumaišykite su sviestu ir įspauskite šviežių citrinos sulčių.

PASIGAMINKITE!

Marinatą otui ruoškite iš aliejaus, citrinos sulčių, sojų padažo ir susmulkintų česnakų, pagardinkite trupučiu druskos, maltų pipirų ir cukraus. Kepkite iki 230 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ne ilgiau kaip pusvalandį, o iškepusią žuvį apšlakstykite apelsinų sultimis.