Lietuviškos vaišės Vasario 16-ajai paminėti

Lietuvos Valstybės atkūrimo diena, minima vasario 16 d., – puiki proga surengti mūsų tautinės virtuvės įkvėptą šventinę vakarienę. Ji gali atspindėti įvairias lietuviškos gastronomijos tradicijas, žinoma, nepamirštant šiuolaikiškų kulinarijos elementų. Dalinamės kelių šventinių patiekalų idėjomis.

 

Užkandžiams – sezoninės gėrybės

 

59

Nors Valstybės atkūrimo dieną minime žiemą, gardiems šventiniams užkandžiams vis tiek galime panaudoti sezonines gėrybes, taip atskleidžiant geriausias lietuviškos virtuvės tradicijas. Šiuo metu – pats stintų sezonas. Šias žuveles lengva atskirti iš gaivaus šviežius agurkus primenančio kvapo. Stintos – tikras delikatesas, o tinkamai paruoštos jos neabejotinai papuoš šventinį Vasario 16–osios stalą. Stintas išdarinėkite, nuplaukite ir nusausinkite. Gilioje lėkštėje sumaišykite miltus, kukurūzų arba bulvių krakmolą, druską, grūstus pipirus ir šiek tiek česnako granulių. Jei pageidaujate aštriau, įberkite maltų aitriųjų paprikų. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų, žuveles panardinkite į miltų mišinį, nukratykite perteklių ir kepkite apie 3–5 min., kol apskrus ir taps traškios. Sudėkite stintas ant popierinio rankšluosčio. Patiekite su citrina arba gaiviu jogurto ir krienų padažu.

Gardų ir greitai paruošiamą užkandį galima pagaminti iš bulvės – daržovės, užėmusios svarbią vietą lietuvių mityboje. Pasirinkite tvirtas, nemiltingas bulves, jas nuskuskite ir stambiai sutarkuokite. Tarkius sudėkite į marlę arba tankų sietelį ir kuo geriau nuspauskite. Tarkuotas bulves sumaišykite su kiaušiniu, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų, iš tešlos formuokite nedidelius, apie 5 cm skersmens blynelius, ir kepkite, kol apskrus iš abiejų pusių. Sudėkite ant popierinio rankšluosčio nuvarvėti. Blynelius patiekite su Lietuvos kulinariniu paveldu laikomu kastiniu ir tradiciniu žemaitišku pagardu – grūstomis kepintomis kanapių sėklomis su druska.

 

Patarimas. Kastinio galite pasigaminti ir namie. Porą šaukštų minkšto sviesto sudėkite į molinį indą, o šį įstatykite į dubenį su karštu vandeniu. Po šaukštą dėkite kambario temperatūros grietinę ir sukite, kol masė pradės tirštėti. Pagardinkite česnakais, druska, pipirais ir įvairiomis smulkintomis žolelėmis.

 

Bajoriško stalo tradicijos

 

62

Pagrindiniam patiekalui įkvėpimo galima dairytis tarpukario Lietuvos kulinarinėse tradicijose, kurios savo ruožtu įkvėpimo ieškojo viduramžių ir vėlesnių laikų didikų puotose. Pagrindinis Vasario 16-osios vaišių akcentas tebūnie įspūdingas, ryškaus skonio. Pavyzdžiui, kvapnus ėriuko arba avies kumpis. Pirmiausia mėsą porą valandų palaikykite kambario temperatūroje. Nuplaukite, nusausinkite. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C. Ėrienos paviršių iš visų pusių negiliai įpjaukite. Paimkite saują kadagio uogų ir sutrinkite grūstuve. Po to įberkite nuskabytų rozmarinų lapelių. Toliau trinkite, kol masė pasidarys tolygi. Įberkite druskos ir pipirų, įpilkite kanapių aliejaus ir gerai išmaišykite. Gauta mase dosniai įtrinkite mėsą. Pasistenkite, kad mišinio patektų ir į įpjovimus. Paruoštą kumpį dėkite į skardą ir pašaukite į orkaitę 15–25 min., kol apskrus. Po to kaitrą sumažinkite iki 160 °C ir kepkite, kol temperatūra mėsos viduje pasieks 66–74 °C.

Prie tokio įspūdingo kepsnio derės kadaise lietuvių labai mėgtos, bet laikui bėgant šiek tiek primirštos šakninės daržovės. Rekomenduojame rinktis pastarnokus, ropes ir griežčius, o jei pasirodys, kad trūksta spalvų – įmaišyti kelias morkas. Visas daržoves nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite panašaus dydžio gabalėliais (pvz., ketvirčiais). Apšlakstykite aliejumi, pagardinkite druska bei pipirais, apibarstykite šviežiais arba džiovintais čiobreliais. Kepkite 180 °C orkaitėje apie 20 min., kol suminkštės. Po to apšlakstykite skystu medumi ir, padidinę kaitrą orkaitėje iki 200 °C., kepkite kelias minutes, kol dailiai apskrus.

 

Medumi kvepiantis desertas

 

61

Medaus prireiks ir tikram lietuviškam desertui pagaminti – keptam saldžiam varškės sūriui. Vidutinio dydžio varškės sūrį aptepkite skystu medumi ir šlakeliu neutralaus skonio aliejaus, pvz., rapsų. Apibarstykite cinamonu. Jei norite pikantiškiau, užberkite žiupsnelį maltų aitriųjų paprikų. Taip pat sūrį galite pagardinti čiobrelių lapais arba tarkuota apelsino žievele. Taip paruoštą sūrį susukite į kepimo popierių ir kepkite 180 °C orkaitėje maždaug 20 min. Iškepusį atsargiai išimkite iš kepimo popieriaus, gražiai paserviruokite didelėje lėkštėje ir patiekite dar šiltą. Taip iškeptą varškės sūrį smagu dalintis.

Prie kepto varškės sūrio derės saldūs juodos duonos trupiniai. Nuo ruginės duonos riekių nupjaustykite plutą, o minkštimą virtuviniu kombainu susmulkinkite iki trupinių. Smulkiai sukapokite lazdynų riešutus. Keptuvėje išlydykite sviestą, įberkite rudojo cukraus ir mėgstamų prieskonių, pvz., maltų gvazdikėlių arba žvaigždanyžių. Į gautą masę sudėkite juodos duonos trupinius, riešutus ir gerai išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų sviesto mase. Atvėsintus duonos trupinius pasmulkinkite, kad taptų birūs. Šie trupiniai taip pat tiks sūrio pyragams arba lengviems kreminiams desertams gaminti, todėl jų galite pasigaminti daugiau ir laikyti sandariame inde.

 

Vasario 16-oji – puiki proga pagerbti lietuviškos virtuvės tradicijas ir, pasisėmus jose įkvėpimo, surengti šiuolaikiškas tautines vaišes.