Vasaros karalius - agurkas

Agurkas – ne tik žalias, skanus ir sultingas. Tai daržovė, vertinama daugelyje nacionalinių virtuvių: be jo nebūtų graikiško dzadzikio ir vengriškų salotų, lietuviškų šaltibarščių ir agurkinės sriubos. O ką dar galima pagaminti iš agurko?

ĮDOMU!
Švieži agurkai gali būti naudojami kaip aromato suteikiantis prieskonis. Išbandykite: supjaustykite plonomis juostelėmis ir suvėrę ant medinių iešmelių įmerkite į ąsotį geriamojo vandens.  

Ne tik salotoms

Dėl gaivaus ir gana neutralaus skonio agurkas dažniausiai tampa sudedamąja salotų dalimi. Tačiau pasaulio kulinarai neleis sumeluoti – iš jo pagaminti galima beveik bet ką. Kad ir sotų pagardą prie keptos mėsos. Prireiks sezamų sėklų ir iš jų spausto aliejaus, ryžių acto, sojų padažo, medaus ir, žinoma, šviežių agurkų. Juos supjaustę storokais pusmėnuliais apvoliokite sezamų sėklose, apibarstykite aitriųjų paprikų milteliais ir suberkite į iš likusių ingredientų paruoštą padažą. Pakaitinkite, kol padažas sutirštės, ir patiekite su mėgstamos mėsos kepsniu.  

Geriausi draugai

Braškės ir sūris – peršviečiamais griežinėliais supjaustykite braškes ir sluoksniuokite kartu su šviežių agurkų riekelėmis ant grietinėlės sūriu pagardintų sumuštinių.

Avokadai – drauge su agurkais jie papildys bet kurių daržovių salotas, o jei namuose turite tik šią žalią porelę ir prieskonių, pakaks ir jų. Stambesnius agurkus supjaustykite ritinėliais ir išskobkite sėklas, o jų vietą užpildykite avokadų užtepu su kalendromis ir kuminu.

Svogūnai – ši stipri, ryškaus ir sauso skonio daržovė puikiai dera su vandeningais ir gaivinančiais agurkais. Gaiviomis salotomis svogūnai ir agurkai virs be papildomų priedų – galėsite skanauti net be užpilo, o supjaustyti šiaudeliais ir sumaišyti su kepta antiena bei Hoisin padažu taps traškiais blyneliais.

Morkos – puikus derinys, ypač jei mėgstate lengvai marinuotas daržoves. Supjaustykite vieną morką ir agurką šiaudeliais, sudėkite į kiaurasamtį ir pabarstę šaukšteliu druskos palaikykite 5–10 minučių. Kai druska įsigers, daržoves nuskalaukite šaltu vandeniu, nusausinkite ir sumaišykite su 4 šaukštais ryžių vyno acto bei šaukštu cukraus. Paruoštas laikykite šaldytuve, kol prireiks, o skanaukite su kepta vištiena, virtais ryžiais arba sumuštiniais.      

ĮDOMU!
Agurkų veislės skiriasi traškumu ir kartumu. Jei norite sušvelninti kartesnių veislių skonį, gamindami derinkite su rūgščiais maisto produktais: ožkų pieno sūriu, jogurtu ir krapais

Žalieji desertai

Agurkai siunčia linkėjimus smaližiams. Vienas iš linkėjimų – mėtomis kvepiantys keksiukai. Jų tešlos pagrindą sudaro su mėtomis ir žaliosiomis citrinomis pertrintas agurkų minkštimas bei savikėliai miltai, o švelnią tekstūrą suteikia purus sviesto, cukraus ir vanilės plakinys. Po 15 minučių orkaitės glėbyje jau galima skanauti.

O karštą vasaros dieną nudžiugins agurkų ir žaliųjų citrinų granita – purus ledų desertas iš Sicilijos. Nutarkuokite žaliosios citrinos žievelę, išspauskite sultis, sumaišykite su cukrumi, šiek tiek druskos ir šlakeliu vandens. Pakaitinkite ant vidutinio kaitrumo ugnies, pagardinkite mėtomis ir palikite atvėsti. O tuomet įmaišykite trintų agurkų ir komandiruokite į šaldymo kamerą. Kas 40 minučių ištraukite ir pamaišykite šakute, kol visa masė taps lediniais trupiniais.  

Agurkai stiklainyje

Marinuodami agurkus, išbandykite jų derinį su garstyčiomis. Pirmiausia išsivirkite marinatą: į litrą vandens supilkite stiklinę acto, įdėkite tiek pat cukraus, po du šaukštus druskos ir garstyčių. Kaitinkite, kol užvirs, ir palikite ataušti. Agurkus nulupkite, supjaustykite riekelėmis ir sudėkite į stiklainius. Stiklainius su agurkų riekelėmis pripildykite atvėsusio marinato, sustatykite juos į puodą su šaltu vandeniu, užvirkite ir pakaitinkite dar apie pusę valandos.

O jei mėgstate agurkus su cukrumi ar medumi, greitai pamėgsite ir jų uogienę. Nuluptus agurkus sutarkuokite, paskaninkite citrinos žievele, sultimis ir kubeliais supjaustytu minkštimu, gausiai užberkite cukrumi ir kaitinkite, kol sutirštės susidaręs sirupas. Supilstę į stiklainius laikykite šaldytuve, o sumanę paskanauti derinkite su varškės sūriu, plombyro ledais ar lietiniais blynais.

Agurkai ir jūra

Jei nevalgote mėsos, Jums patiks šalta agurkų sriuba su krevetėmis. Krevetes trumpai apkepkite su prieskoniais, o atskirame inde paruoškite sriubą – sutrinkite agurkus, pomidorus ir paprikas, pagardinkite druska, pipirais ir kalendromis, sumaišykite su indeliu graikiško jogurto ir papuoškite krevetėmis.

Marinuoti agurkai puikiai tiks prie baltųjų žuvų kepsnelių ar riebesnės lašišos, o gardžiu garnyru taps apkepti toje pačioje keptuvėje, kurioje gaminote žuvį. Juk kepamų agurkų skonis tik stiprėja!

Gaminant užkandžius agurkai gali pakeisti trapios tešlos krepšelius. Perpjovę agurką išilgai ir išskobę sėklytes, pripildykite gautą valtelę tirštu užtepu iš rūkytų lašišų, mėlynųjų svogūnų ir jogurto arba majonezo.

Juos galima gerti!

Kad agurkus labai skanu valgyti, jau įrodyta ne vienoje receptų knygoje. Tačiau šias žalias daržoves be didesnio vargo galima ir gerti. Puikus įrodymas – imbierinis agurkų limonadas, sumaišytas iš trintų agurkų, žaliųjų citrinų sulčių, cukraus ir vandens, pagardintas imbiero griežinėliais ir pilnu ąsočiu ledo kubelių. Paprasta, gaivu ir labai skanu.

Stiklinėje taip pat galite maišyti agurkus su arbūzais. Šokinėjančių burbuliukų šiam gėrimui suteiks gazuotas tonikas, o malonaus aromato – šviežios mėtos.

Norisi tirščiau? Nulupkite agurkus, išimkite sėklas, sutrinkite maisto smulkintuvu, sumaišykite su obuolių sultimis ir kapotu ledu. Skanaus gurkšnojimo!  

IKI PATARIA
Jei negalite išgerti Jūsų kūno svoriui būtino kiekio skysčių, suvalgykite agurkų. Šiose daržovėse vandens – net 95 procentai.