Viskas apie riešutus

Traškūs, maistingi ir sveiki. Riešutus mėgsta daugelis – tai ne tik greitas užkandis, bet ir universalus ingredientas virtuvėje. Riešutai papildo mėgstamus patiekalus, o taip pat gali pakeisti ir įprastus produktus - pieno gaminius ar miltus. Sudominome? Tuomet metas susipažinti su populiariausiomis riešutų rūšimis!

 

shutterstock 424120333Populiarieji žemės riešutai


Žemės riešutai – bene populiariausia riešutų rūšis Lietuvoje. Šie riešutai traškios ir tvirtos tekstūros, tad puikiai papildo salotas, troškinius ar makaronų patiekalus. Jų skonis pasižymi lengvomis sūrumo natomis, tačiau tai netrukdo jų naudoti gaminant desertus.
Vienas iš dažniausių žemės riešutų panaudojimo būdų – riešutų sviesto gamyba, kurį galima derinti su medumi, bananais ar obuoliais ir mėgautis sveiku užkandžiu. Žemės riešutai yra neatskiriama azijietiškos virtuvės dalis. Jais papildomi padažai, salotos, o skaldyti riešutai naudojami kaip prieskonis.

 

shutterstock 347433650Universalieji anakardžių riešutai


Anakardžių riešutai pasižymi švelnia, kremine tekstūra, o iš išorės šie riešutai būna lengvai traškūs. Jų skonis lengvas ir vaisiškas, tad jie puikiai tinka pabrėžti jūros gėrybių ar salotų skoniui. Jei naudosite šiuos riešutus kaip prieskonį, sutrintus juos dėkite tik baigę gaminti maistą – taip atsiskleis geriausios riešutų skoninės savybės.
Anakardžių riešutai iš kitų riešutų išsiskiria didesniu krakmolo kiekiu. Sutrinti šie riešutai primena kremą ir turi gausybę panaudojimo būdų – jais galite pakeisti sviestą, gaminti pikantiškas užtepėles ar padažus. Eksperimentuodami virtuvėje, trintais anakardžių riešutais galėsite pakeisti pieno produktus – jie tinkami naudoti tirštinant troškinius ar padažus.

 

shutterstock 425714668Svečiai iš Graikijos


Išskirtinės išvaizdos graikiniai riešutai puikiai pažįstami kiekvienam. Juose gausu taninų taip pat randamų raudonajame vyne ar juodojoje arbatoje. Dėl šios priežasties riešutai kartais atrodo kartoki. To išvengsite riešutus porą valandų pamirkę vandenyje.
Graikinių riešutų panaudojimo spektras labai platus. Be jų neįsivaizduojama Viduržemio jūros regiono virtuvė - savitas skonis puikiai papildo salotas bei lengvus mėsos patiekalus. Graikiniai riešutai dera ir prie gausybės saldžių patiekalų – jais ypač tinka pagardinti įvairius kepinius, jogurtą ar košes.

 

shutterstock 564583588Saldieji migdolai


Migdolų riešutų panaudojimas virtuvėje apsiriboja tik jūsų fantazija. Nuo miltų iki prieskonio – šiame riešute gausybė naudingų medžiagų, o jo skonio supainioti neįmanoma. Vaisiški migdolų aromatai sustiprėja juos paskrudinus – tada riešutai įgauna traškumo, o jei naudojami kepiniuose, nenusėda tešlos apačioje.
Iš migdolų galima pagaminti kitus virtuvėje sutinkamus produktus, pavyzdžiui, įprastą pieną galima pakeisti migdolų pienu, taip pat pasigaminti migdolų miltų, kurie yra neatskiriama prancūziškųjų macaroons sudedamoji dalis. Tad migdolai – ne tik puikus priedas, bet ir ne mažiau vertingas patiekalų pagrindas.

 

shutterstock 575913220Puikiai pažįstami – lazdyno riešutai


Saldūs, traškūs ir labai dažnai sutinkami mūsų virtuvėje. Lazdyno riešutai pasižymi švelniomis, šokoladą primenančiomis natomis. Kartumo šiems riešutams suteikia odelės, kurias nesunkiai galite pašalinti riešutus trumpai paskrudinę ir patrynę servetėle.
Lazdyno riešutai dažnai naudojami konditerijoje, tačiau verta jais pagardinti ir sūrius patiekalus. Jie puikiai papildo sūrį ar mėsos patiekalus. Beje, riešutų sviestas gali būti gaminamas ir iš lazdyno riešutų – vertinga alternatyva žemės riešutams alergiškiems žmonėms.

 

shutterstock 417061258Žaliosios pistacijos


Šie išskirtinės išvaizdos riešutai pasižymi savitu, išraiškingu skoniu. Šių riešutų žalumas nėra tik atsitiktinė savybė. Kuo žalesni riešutai – tuo geresnis ir išraiškingesnis jų skonis.
Rytų šalyse pistacijos naudojamos desertų gamyboje, tačiau jos dera ir prie kulinarijos patiekalų. Pavyzdžiui, ruošiamą mėsą apvoliokite ne džiūvėsėliuose, o smulkintose pistacijose. Tai suteiks kepsniams išskirtinį, pikantišką skonį. Jas įprasta vartoti kaip užkandį, tačiau vertėtų rinktis nesūdytus riešutus – taip geriau pajusite jų skonio savybes.

 

Vartojimas ir saugojimas


Vertėtų atminti, kad riešutus reikia vartoti saikingai – jie gana kaloringi ir sotūs. Riešutuose gausu naudingųjų riebalų, tačiau būtent tai lemia ir specifines laikymo sąlygas. Kad netaptų per daug kartūs, riešutus reikėtų laikyti vėsioje vietoje, orui nepralaidžiame inde ir atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių. Puikus kandidatas globoti riešutus – šaldytuvas, kuriame riešutai išsilaikys nuo kelių mėnesių iki pusmečio.

 


Kiekvieni riešutai išskirtiniai, tad jų pasirinkimas – jūsų skonio ir poreikių klausimas. Gamindami išbandykite kuo įvairesnes riešutų rūšis, o taip pat nebijokite eksperimentuoti ir susipažinti su dar neatrastomis gėrybėmis – makadamijų, karijų ar braziliškaisiais riešutais. Jie ne mažiau vertingi už mums įprastus riešutus, o pažintis gali tapti netikėta skonių ir aromatų kelione.