Žaliosios salotos pavasariui

Artėjant pavasariui, pasiilgstame žalumos. Ir ne tik už lango, bet ir savo lėkštėse. Kad laukimas neprailgtų, susipažinkime su ne vieno jau pamėgtomis žaliosiomis gėrybėmis.

 

Išskirtinio skonio gražgarstės

shutterstock 626587886Šios ąžuolo lapų spalvos salotos iš kitų išsiskiria tuo, kad labiausiai primena prieskonį. Jos kiek kartokos, jų pikantiškas skonis paryškina arba puikiai kontrastuoja su įvairiais kitais maisto produktais. Kai kuriems jų skonis primena riešutus. Mažesni lapeliai švelnesnio skonio, o dideli ir subrendę turi daugiau eterinių aliejų, juose daugiau gražgarstei būdingo aštrumo.

Jas dažniausiai naudoja Viduržemio jūros virtuvėje – čia ji ne tik salotų pagrindas, bet ir prieskonis. Dažniausiai ją rekomenduojama valgyti termiškai neapdorotą, nes taip išsaugomos skonio savybės. Labiausias jas paryškina alyvuogių aliejus, taip pat balzamiko actas ar padažai su citrina. Jei gaminsite salotas, derinkite gražgarstę su sultingais ir švelnaus skonio žalumynais.

 

Špinatai – visoms progoms

shutterstock 762960073Špinatus pažįsta visi, kurie mėgsta žalumynais papuošti savo gaminamą maistą. Jų esama įvairių rūšių – tiek smulkesnių mažųjų, tiek įprasto dydžio ir lygaus paviršiaus, tiek tvirtesnių, grublėto paviršiaus lapelių. Skonio atžvilgiu špinatai nesiskiria. Jų skonis gaivus, gana neutralus, tačiau išlieka išraiškingas, jo neužgožia kiti ingredientai.

Špinatai gali būti valgomi žali arba vos vos termiškai apdoroti. Jei špinatus troškinsite, vandens nereikia – tiesiog ant mažos ugnies palaukite, kol puode žalumynai sukris. Taip pat galite juos kelias minutes apkepti alyvuogių aliejuje, įdėti česnako ar pagardinti muskato riešutu.

Šaldytuve jų laikyti nepatariama, tačiau jei taip nutiktų, tai galima daryti ne ilgiau 2-3 dienų – kaip ir visi žalumynai, jie linkę vysti ir prarasti savo skonio savybes. Juos galima laikyti šaldiklyje, tačiau prieš tai patariama juos nuplikyti ir perlieti šaltu vandeniu. Tai apsaugo juos nuo spalvos ir skonio praradimo.

 

Traškios ir gaivios sultenės

shutterstock 272538596Šios salotos išsiskiria savo forma – jos lyg maži lapelių kupstai. Šios daržovės sultingos ir traškios, pasižymi švelniu, kiek riešutus primenančiu skoniu. Dažniausiai lapai yra tamsesnės žalios spalvos, o skoniui būdingos ir saldumo natos.

Kaip ir daugelis salotų, geriausiai jos jaučiasi šaltuose patiekaluose. Joms tinka tradiciniai, lengvi salotų padažai be ingredientai. Jos – tinkamas mėsos ir žuvies garnyras, o skonio negadina ir įvairūs riešutai. Jei naudosite jas karštuose patiekaluose ir nenorite prarasti augalo spalvos, prieš tai sekundei sultenes nuplikykite ir perkoškite šaltu vandeniu.

Laikyti sultenes šaldytuve reikia labai trumpai – jos skaniausios šviežios. Geriausia jas saugoti uždarame ir sandariame plastikiniame maišelyje šaldytuve.

 

Rūgštynės – iš močiutės darželio

shutterstock 414241045Mūsų sodui įprastas augalas, pasižymintis aiškiai išreikštu rūgštoku skoniu. Jį sumažinti galima prieš gaminimą lapus lengvai apverdant.

Rūgštynes patiekaluose galima vartoti tiek žalias, tiek termiškai apdorotas. Visada reikia atminti, kad augalas pasižymi stipriu skoniu, todėl jį visuomet turėtų lydėti kiti ingredientai. Rūgštynės tinkamos sriubų gamybai, taip pat kepant omletą ar kitus karštus patiekalus. Kaip ir gražgarstė, dėl stipraus skonio gali būti tiek žalumynas, tiek prieskonis.

Skirtingai nei kiti augalai, kuriuos rekomenduojama vartoti tik šviežius, rūgštynes galima sūdyti, rauginti, džiovinti ir užšaldyti. Taip šiomis gėrybėmis galėsite mėgautis bet kuriuo metu.

 

Spalvingosios „Radicchio“

shutterstock 130968035Ypatingos, violetinės spalvos salotos, pasižyminčios pikantišku skoniu. Joms būdingą kartumą galima pašalinti pamirkius šiltame vandenyje, o tuomet mėgautis plačiu jų panaudojimo spektru.

Pats paprasčiausias būdas mėgautis šių salotų gaivumu – vengti papildomų priedų ir pagardinti jas aromatingu alyvuogių aliejumi ar iš jo pagamintais lengvais padažais. Salotos nepelnytai nuvertintos tik kaip papuošimas dėl savo išraiškingos spalvos. Jų lengvas kartumas puikiai atsveria riebių, sočių patiekalų sunkumą ir leidžia pasiekti balansą. Juolab, kad jos nieko prieš būti termiškai apdorotos, pavyzdžiui, troškinti.

 

Išskirtinės išvaizdos „Lollo Rosso“

shutterstock 217217974Šias garbanotas, koralą primenančias salotas galite sutikti ir žalias, ir rausvas. Jų spalva, tiesa, įtakos skoniui neturi. Šis primena riešutus ir pasižymi neįkyriu kartumu. Pačios salotos švelnios, jų lapeliai minkšti, tačiau išsaugoję traškumą.

Šios salotos dažniausiai vartojamas su kitomis salotomis, o jų skonį geriausiai pabrėžia lengvi ir švelnūs padažai. „Lollo Rosso“ lapai tinka papuošimui ar vyniojimui. Jas rekomenduojama valgyti kaip garnyrą prie žuvies patiekalų, tačiau skonis puikiai dera ir su mėsa.

 

Tik dalis gėrybių

Šie žalumynai – tik dalis pasiūlymų, kuriais galite pagardinti savo gaminamas salotas, omletą ar kepsnį. Su jomis puikiai dera mums įprastos žaliosios salotos ir kiti igredientai bei daržovės. Ne mažiau išskirtinės ir saldžiosios, neįprastos gėlės formos „Salanova“,  sultingosios „Gentile“ ar mums įprastos, darželiuose randamos lapinės salotos, šioje naujoje kompanijoje suspindinčios naujais poskoniais.

Pristatytų augalų išskirtinumas – jų savitas skonis, balansuojantis tarp žalumos ir prieskonių. Belieka atrasti mėgstamiausius savo derinius ir pasitikti pavasarį.