Žiemos TOP 5

Kuo kvepia Kalėdos? Ar galima paragauti žiemos? Koks būtų jos skonis? Ieškoti atsakymų kviečiame į gardų pasaulį, kuriame laukia labiausiai gundantys šios žiemos aromatai ir šviežiausios skonio tendencijos.

Kokteilis ar mokteilis?

Mokteilis2

Jei šį klausimą išgirsite šią žiemą, nedvejodami atsakykite, kad antrasis. Šiemet klasikinius kokteilius sparčiai keičia vadinamieji „mokteiliai“ – šias vis labiau populiarėjančiais gėrimais, kurie nuo savo pirmtakų dažniausiai skiriasi tik tuo, kad sudėtyje neturi nė lašo alkoholio, galima atsigaivinti net baruose. O jei neturite savo mėgstamo kokteilio, kurio receptą norėtųsi patobulinti, susikurkite naują. Šaltuoju metų laiku tiesiog būtina paragauti karštųjų mokteilių iš juodosios arbatos, spanguolių ir apelsinų arba verdančiu vandeniu nuplikytų mėtų, žaliųjų citrinų ir tarkuoto imbiero.

Pilni stiklainiai!

Pilni stiklainiai3

Šiltuoju sezonu prisiragavę šviežių daržovių, žiemą sugrįžtame prie puikių raugintų skonių. O šiais metais raugintų gėrybių stiklainiuose atsidurs ne tik mums jau įprasti kopūstai ar agurkai – kūrybingas kulinarijos pasaulis imasi rauginti viską: burokėlius, morkas, česnakus, brokolius, briuselinius kopūstus ir net vynuoges! Jų skonis tikrai nenuvils, jei uždarysite viename stiklainyje su šlakeliu baltojo vyno, nemaltais juodaisiais pipirais ir cinamono lazdele.

Tradicijomis kvepiantys sausainiai

Tradicijomis kvepiantys sausainiai5

Minkšti it meduolis, trapūs ir sviestiniai, kvepiantys laiko patikrintais receptais ir namų jaukumu – sausainiai žiema priverčia dažniau varstyti orkaitę, su didesne meile minkyti tešlą, virtuvės rakandų kolekciją kasmet papildyti gražiomis formelėmis, o receptų knygą – naujais ingredientais. Tad jei pasiilgote kvapnaus šventės jausmo, dar šiandien išsikepkite sausainių, kurių receptas senas kaip Kalėdos, o namuose paruošta tešla lengvai pasiduoda formos ir skonio improvizacijomis.

Maistingosios kanapės

Maistingosios kanapes3

Tokios nedidelės ir tokios maistingos! Visai nenuostabu, kad be kanapių jau kurį laiką neapsieina tiek daug žiemos patiekalų. Jei namuose turite šių sėklų, be vargo pasigaminsite senovinio kanapių pieno ar pyragėlių su kanapių varške, o paskrudinę keptuvėje ir patiekę su virtais burokėliais bei lydytu sūreliu – puikų pagardą silkei. Nutolę nuo tradicinių patiekalų, suprasite, kad kanapėmis galite gardinti ne tik juos: traškaus šių sėklų apvalkalo neatsisakys orkaitėje kepama lašišos filė, žiupsneliu kanapių galėsite užbarstyti sumuštinį su varške ir avokadais, o pagardinę jomis purią bulvių košę, turėsite originalaus garnyro prie mėgstamų mėsos patiekalų.

Dar daugiau aguonų!

Dar daugiau aguonu2

Net nedvejokite – aguonos tinka visur ir su viskuo. Kadaise lietuviai šias sėklas naudojo kaip šventinį kepinių prieskonį, berdavo jų į mielines bandeles, trapius kučiukus, kalėdinį pyragą ir tradicinę grūdų košę su medumi – aguonų skonis gali pagerinti kone visus jūsų gamintus patiekalus – tiek saldžius, tiek sūrius. Neapsirikite pagardinę jomis šventinį keksą, saldžią sriubą ar sluoksniuotos tešlos lazdeles su garstyčiomis.