Žuvies ABC

Žuvis – svarbus baltymų ir naudingų riebiųjų rūgščių šaltinis. Tai universalus produktas, kurį galima paruošti daugybe skirtingų būdų. Kviečiame susipažinti su žuvies gaminimo būdais, tinkamiausiais pagardais ir garnyrais.

Kaip išsirinkti žuvį

shutterstock 514401904 copy2Šiais laikais žuvies pasirinkimas parduotuvėse labai didelis – nuo vietinių karpių iki atvežtinių jūros ešerių. O kur dar šaldytų žuvies produktų gausa! Vienos žuvys, pvz., lašišos, upėtakiai ar skumbrės, yra riebesnės, sodresnio skonio. Kitos, pvz., jūros ešeriai, tilapijos ar plekšnės, yra liesesnės, trapesnės. O štai tunas yra tvirta žuvis, struktūra primenanti mėsą. Kad ir kokią žuvį bepasirinktumėte, ją sunaudokite tą pačią dieną. Žalią žuvį visada laikykite šaltai, geriausia – šaldytuve, uždėtą ant maišelio su ledukais.

Tuo tarpu šaldytą žuvį atšildykite laikydami šaldytuve arba kitoje vėsioje vietoje. Gaminti galite visą žuvį, jos kepsnius arba filė. Visa žuvis puikiai tiks ant grotelių arba orkaitėje kepti, kepsnius galima kepti ant grotelių ir keptuvėje arba troškinti puode, o filė bus ypač skani paruošta gruzdintuvėje arba ištroškinta iš kepimo popieriaus pagamintame vokelyje. Kepant arba troškinant žuvies kepsnius arba filė patartina nenulupti odelės – ji padės gabalėliams išlaikyti formą.

Susiruošę gaminti visą žuvį, tiesiog įtrinkite jos odą ir pilvo ertmę druska bei pipirais. Į pilvo ertmę taip pat galite įdėti citrinos arba imbiero griežinėlių, prieskoninių žolelių. Tam tiks krapai, čiobreliai, rozmarinai, citrinžolės, bazilikai, pankolių lapai. Žuvies skonį puikiai pabrėžia ir citrinpipiriai, gelsvės, melisos, mairūnai, mėtos, petražolės, peletrūnai, šalavijai. Kad prieskoniai geriau įsigertų, žuvies šonuose galima padaryti nedideles įpjovas. Žuviai, ypač riebesnei, taip pat tinka citrusiniai vaisiai. Tačiau neapsiribokite vien citrinomis – išbandykite žaliąsias citrinas, greipfrutus, apelsinus. Galite vaisių riekelėmis apdėlioti kepamą žuvį arba tiesiog išspausti sulčių ant jau pagaminto patiekalo.
Žuvį arba jos gabalėlius taip pat galima marinuoti. Tai netruks ilgai – pakaks 15–30 min. Svarbu marinuojamą žuvį laikyti šaldytuve. Lengvą jūrinę žuvį marinuokite su aromatingomis žolelėmis, riebesnę lašišą – sojų arba terijakio padaže, o karpį įtrinkite prieskonių mišiniu, pagamintu iš cinamono, žvaigždanyžių, gvazdikėlių, imbiero ir aitriųjų paprikų.

Tradiciškai prie žuvies derinamas lengvas garnyras: salotos iš sezoninių daržovių, birūs ryžiai, kuskusas. Jei norite šį tą paįvairinti, patiekite orkaitėje keptų briuselinių kopūstų, brokolių arba žiedinių kopūstų. Tiesiog supjaustykite daržoves vienodais gabalėliais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska bei pipirais ir vis pamaišydami kepkite 200 °C orkaitėje apie pusvalandį, kol daržovės suminkštės ir apskrus. Prie žuvies tiks ir jaunos bulvytės. Pirma išvirkite jas sūdytame vandenyje, po to nukoškite ir kelias minutes pakepinkite įkaitintame alyvuogių aliejuje, kol dailiai apskrus. Patiekite pabarstę druska, pipirais ir kapotomis petražolėmis. Jei norite gaivaus garnyro, sumaišykite smulkintus lapinius kopūstus, greipfrutų ir avokadų minkštimą, pagardinkite mėgstamais kepintais riešutais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus. Nepamirškite druskos bei pipirų.

 

Skirtingi paruošimo būdai

shutterstock 5144019r04Žuvį galite gaminti kaip tik norite – kiekvienas gaminimo būdas atskleis vis kitas žuvies savybes. Ant grotelių galima kepti ir visą žuvį, ir filė. Geriausia naudoti filė su odele. Prieš kepant būtina groteles ištepti aliejumi, kad žuvis neprikeptų. Jei gaminate filė, gabalėlius uždėkite odele į apačią, tuomet kepdama ji dailiai apskrus. Filė apverskite tik kartą, prieš pat kepimo pabaigą. Kepimo trukmė priklauso nuo žuvies dydžio arba gabalėlių storio. Dažniausiai 1 cm žuvies iškepa per 2–3 min.

Jei oras kepti lauke nepalankus, pašaukite žuvį arba jos gabalėlius į orkaitę. Žuvis bus itin minkšta ir sultinga, jei kepsite ją 40–50 min. nedidelėje temperatūroje (125–140 °C). Jei norite žuvies traškia odele, nustatykite orkaitėje grilio rėžimą (arba įjunkite kaitinimą tik viršuje), padėkite žuvį ant aliejumi pateptų grotelių ir įkiškite kuo arčiau kaitinimo elemento. Apačioje patalpinkite skardą su vandeniu. Filė iškeps per 5 min., visa žuvis – per 15–20 min.

Gruzdintuvėje geriausia kepti žuvies filė be odelės, pvz., menkę arba jūros lydeką. Kad ji neišsausėtų, galite gabalėlius pavolioti miltuose, pamirkyti kiaušinio plakinyje ir apibarstyti panko džiūvėsėliais. Gruzdinkite iki 190 °C įkaitintame aliejuje, kol džiūvėsėliai įgaus auksinį atspalvį.

Troškinimas – puikus būdas suteikti žuviai papildomo skonio naudojant sultinį. Tiesiog sudėkite žuvies gabalėlius į puodą, užpilkite pasirinktu sultiniu, įdėkite prieskonių ir troškinkite ant nedidelės ugnies 6–10 min., priklausomai nuo gabalėlių dydžio ir storio. Beje, troškinti žuvį galima ne tik ant viryklės, bet ir orkaitėje. Tam reikės kepimo popieriaus. Ant kepimo popieriaus lakšto uždėkite įvairių daržovių, ant jų – gabalėlį žuvies, o ant viršaus užpilkite porą šaukštų sultinio arba marinato. Užlenkite kepimo popierių ir tvirtai užspauskite kraštus, kad išeitų sandarus paketėlis. Pašaukite jį į orkaitę ir kepkite 200 °C temperatūroje 12–15 min. Savo sultyse išsitroškinusi žuvis bus ypač minkšta, sultinga ir aromatinga.

 

Išsirinkite labiausiai patinkantį gaminimo būdą ir žuvimi mėgaukitės bent kartą per savaitę – taip paįvairinsite mitybą.

IKI pataria:

Iškepusi žuvis tampa matinė. Jei nesate tikri, ar ji iškepusi, pamatuokite žuvies temperatūrą – ji viduje turi siekti 60–62 °C.

Šios savaitės akcijos

Sveriami mandarinai akcija Akcija galioja tik 2018.12.10-2018.12.16
Parduotuvių sąrašas
Plačiau
Malta ir tirpi kava, kavos pupelės akcija Akcija galioja tik 2018.12.10-2018.12.16
Parduotuvių sąrašas
Plačiau