Šventinė jautiena

Per šias Kalėdas svečius vaišinkite jautiena – sočia, sultinga ir ypatinga. Geriausias jautienos dalis jau paruošė ir išpjaustė IKI šviežios mėsos skyrius, o jei pristigsite idėjų virtuvėje – keletą labai gardžių ir puikiai tinkančių šventiniam stalui.

Jautienos nugarinė be kaulo

Nugarinė – pati minkščiausia ir švelniausia jautienos dalis, kurioje nėra tarpraumeninių riebalų. Todėl šios dalies kepsniai ypač patiks liesos mėsos mėgėjams. O jei labiau vertinate sultingesnę jautieną, nugarinės neperkepkite – rekomenduojame kepsnį su krauju arba vidutiniškai iškeptą.

Štai kelios mažos gudrybės, jei norite žinoti, kada Jūsų kepsnys jau iškepęs: pasitikėkite laikrodžiu – kiekviena kepsnio pusė keptuvėje turi praleisti apie 3 minutes; turėkite maisto termometrą – įsmeigtas į mėsą, per pusę minutės jis turi pakilti iki 60 laipsnių padalos; arba tiesiog spustelėkite kepsnį pirštu – jausmas turi būti toks pats, lyg spaustumėte po nykščiu esančią pagalvėlę savo delne.

IKI PATARIA
IKI parduotuvėje rasite iki itin kokybišką jautieną, tad ją gaminant prireiks kur kas mažiau išmonės. Nepersistenkite su marinatais, tobulam jautienos nugarinės kepsniui pakaks vos dviejų prieskonių – druskos ir pipirų.

Išpjova iš T-BONE

T-BONE pjausniai pasaulio virtuvėje atsirado jau seniai – prieš kiek daugiau nei 100 metų, vieno Manhatano restorano šefas nusprendė paįvairinti kasdienybę ir išpjovė iki tol neregėtos formos jautienos gabalą su T formos kaulu. Dabar siejant su restorano pavadinimu, ši jautienos dalis vadinama PORTER HOUSE arba T-BONE.

Įspūdingos formos ir nuostabiai minkštos tekstūros T-BONE kepsnius tikrai negėda patiekti, net ant Kalėdų stalo. Šviežią mėsą pagardinkite tik druska ir pipirais, o vietoj padažo šalia karšto kepsnio patiekite gabalėlį sviesto – gerai išplakto su mėlynojo pelėsio sūriu ir saulėje džiovintais pomidorais.

IKI PATARIA
T-bone didkepsnius galima kepti orkaitėje ir ant grotelių. Kadangi T formos kaulas kepdamas skleidžia karštį, aplink jį esanti jautiena iškepa tolygiau, nesudžiūva ir nesusitraukia.

Jautienos guliašas

Gardžiausi jautienos gabalėliai jau supjaustyti, tad Jums beliks juos paversti šventiniu guliašu. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepinkite jautieną bei svogūnus. Apkeptas gėrybes paskandinkite stiklinėje raudonojo vyno ir dviejose mėsos sultinio, pakaitinkite, kol užvirs. Sakoma, kad tikras guliašas turi būti aštrus, tad pagardinti jį aitriosiomis paprikomis bei maltais juodaisiais pipirais – tiesiog būtina. Kai tai padarysite, uždenkite keptuvę ir leiskite mėsai troškintis, kol ruošite daržoves: išvirkite ir atvėsinkite bulves, juostelėmis supjaustykite saldžiąją papriką ir išleiskite į svečius pas besitroškinančią jautieną. Visus ingredientus kaitinkite uždengtoje keptuvėje apie 20 minučių – tiek prireiks, kad paruoštas guliašas galėtų keliauti į namiškių lėkštes.

ĮDOMU!
Tikrasis guliašas kilęs iš Vengrijos – tai tiršta mėsos ir daržovių sriuba. O troškinį primenantis austriškas variantas įprastai valgomas su makaronais, duonos kukuliais arba salotomis.

Jautienos krūtininė su kaulu

Jautienos krūtininės raumuo tvirtas ir gana kietas, tačiau tinkamai paruoštas, jis gali virsti nuostabiais kalėdiniais pietumis. Suraikytą krūtininę įtrinkite prieskoniais iš abiejų pusių, pačirškinkite po 5 minučių, tuomet guldykite kepsnius į kepimo indą, įpilkite sultinio ir leiskite dar 10-15 minučių pasišildyti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Šalia labai tiks tirštas ir aromatingas padažas: lygiomis dalimis sumaišykite smulkiai sutarkuotą obuolį su krienais, įpilkite grietinėlės ir aliejaus, pasūdykite ir kaitinkite, kol visi skoniai susilies.

IKI PATARIA 
Kuo rūgštesnis marinatas, kuo daugiau drėgmės puode ar keptuvėje ir kuo trumpesnis gaminimo laikas, tuo minkštesnis bus krūtininės kepsnys.

Jautienos sprandinė su pomente be kaulo

Iš viršutinės jaučio dalies, ties kaklu ir sprandu , išpjauta sprandinė tiesiog idealiai tinka troškinti, kepti orkaitėje arba sumalti į naminį faršą, o smulkiai sukapoję, iš jos pagaminsite puikaus skonio ir aukštos kokybės mėsainių. Sakysite: kas gi valgo mėsainius per Kalėdas? Patiekite juos neįprastai ir patys nustebsite – sezamais apibarstytą bandelę pakeitę pastarnokų blyneliais, apkeptais baklažano griežinėliais ar spagečių apkepu, sukursite nuostabų šventinį patiekalą.

IKI PATARIA
Kad jautienos mėsainiai išliktų sultingi, ruošdami faršą nemirkykite mėsos per ilgai, o kepdami dažnai nevartykite ir jokiu būdu nespaudykite jos mentele.

Jautienos pjausnys SILVERSIDE

Tai išorinė jautienos kumpio dalis, iš kurios be didelio vargo paruošite sočias Kalėdų vaišes. Šeima tikrai liks sužavėta, o Jums net pjaustyti nereikės, nes orkaitėje gardžiai iškepsite visą gabalą. Kad iškepęs būtų minkštesnis ir geriau įgertų marinatą, prieš tai jautienos pjausnį subadykite šakute ir sąžiningai įmasažuokite prieskonius: čiobrelių ir šalavijų lapelius, šiek tiek šviežiai maltų juodųjų pipirų ir druskos, apšlakstykite balzaminiu actu ir palikite parai ramiai pasimarinuoti. Jau suminkštėjusi kumpi pašaukite į iki 250 laipsnių įkaitintą orkaitę – per 30 minučių aukštoje temperatūroje susidarys plutelė, kuri neleis mėsai išdžiūti. Kad būtų iš tiesų kalėdiška, paruoštą kepsnį patiekite su saldžiarūgščiu spanguolių padažu. O jei per šventinę vakarienę visko neįveiksite – kitą dieną galėsite gardinti sumuštinius.