Ispaniška virtuvė

Ispanijos virtuvė – daugiau nei maistas

Maistas ispanams – neatsiejama kultūros dalis ir savotiška bendravimo forma. Šios šalies valgymo įpročius lydi ilgi ir malonūs pokalbiai, o namuose visada laukia rūpestingai paruošti, neskubūs pietūs.

Maisto kultūra

Nors Ispanijos virtuvė gausi ir labai įvairi, o gaminti šios šalies gyventojams patinka, vis dėlto mėgautis maistu ispanai labiau mėgsta už savo namų ribų – miesto erdvėse ir jaukiuose restoranėliuose, kur prie vieno stalo susitinka skirtingų profesijų, luomų ir pomėgių atstovai, tačiau visi be išimties linkę linksmintis, bendrauti ir ragauti.

Pirmenybė šviežiems produktams

Ispanų valgiaraštyje daug šviežių daržovių, jūros gėrybių ir žuvies, o vietoj gyvulinės kilmės riebalų čia vartojamas aukštos kokybės alyvuogių aliejus. Ir nors ispanai valgo daug – bent penkis kartus per dieną – jie nesiskundžia nei antsvoriu, nei prasta savijauta. Be to, vietos kulinarai nepersistengia gardindami patiekalus prieskoniais, išskyrus, žinoma, česnaką – jis tinka beveik visur.

Dienos meniu

Pusryčiai Ispanijoje gana kuklūs: paprastai geriama pienu balinta kava, karštasis šokoladas arba apelsinų sultys užkandant gabalėliu kekso ar skrebučiu, pagardintu džemu. Kuklius pusryčius ispanai kompensuoja vėliau – čia vakarieniaujama net du kartus, ir patiekiami ypač sotūs pietūs, kuriuos visada lydi taurė vyno ir sudaro keletas patiekalų. Pirmajam patiekalui ispanai renkasi šviežių daržovių salotas, sultinį arba sriubą – daržovių, mėsos, kreminę, gardintą migdolais, manų kruopomis ar makaronais. Pagrindiniai patiekalai labai įvairūs, tačiau nė vienas neapsieina be padažo, populiariausi čia – sofrito (iš česnakų, svogūnų, pomidorų tyrės, pipirų ir baklažanų), samfaina (iš pomidorų tyrės, pipirų ir baklažanų), pikada (iš česnakų, žalumynų ir skrudintų migdolų) ir ajoli (iš česnakų ir alyvuogių aliejaus). O po sočių pietų, žinoma, visada laukia desertas.

Tapai – užkandžiavimo ritualas

Ispaniška naktinių klubų alternatyva – tapeo, arba užkandinių, lankymas. Šiam kasdieniam ritualui paprastai skiriamas laikas per priešpiečius ar prieš vakarienę. Ispanai labai mėgsta užkandžiauti, tačiau tai jie daro kaip tikri gurmanai: keliaudami iš baro į barą, gurkšnodami vyną ir nuotaikingai bendraudami. O neatsiejama šio smagaus ritualo dalis – ispaniški užkandžiai tapai. Beje, Ispanijos baruose populiarios laimingosios valandos – tik čia jos reiškia ne perpus pigesnius gėrimus, o tai, kad prie jų gausite nemokamų tapų. Nedidelės užeigėlės džiugina dar labiau – jose kiekvieną užsakyto gėrimo taurę lydi vis kitokia užkandėlė.

Saulėtosios Ispanijos produktai – kiekvienoje IKI parduotuvėje.

Šios savaitės akcijos

Sveriami mandarinai akcija Akcija galioja tik 2018.12.10-2018.12.16
Parduotuvių sąrašas
Plačiau
Malta ir tirpi kava, kavos pupelės akcija Akcija galioja tik 2018.12.10-2018.12.16
Parduotuvių sąrašas
Plačiau