Itališka virtuvė

Kuo kvepia Italija?

Temperamentą spinduliuojančiais skoniais ir ilgametę istoriją skaičiuojančiais sūriais. Parmezanas, granapadanas, gorgoncola, fontina, rikota, maskarponė ir mocarela – tai sūriai, kuriais italai mielai dalijasi su visu pasauliu. O štai dar keliais šimtais aprobuotų rūšių mėgaujasi tik patys. Italai nešvaisto laiko gaminimui – kur kas daugiau dėmesio čia skiriama maisto puošybai ir stalui serviruoti, o nepretenzinga patiekalų sudėtis leidžia jais tiesiog mėgautis. Šviežiais bazilikais kvepiančios brusketos, tikra itališka lazanija ir gurmaniškos dovanos iš jūros. Akivaizdu, Italijos virtuvė – ne vien pica ir makaronai.

Apeninų tradicijos

Maistas ir vynas Italijoje – neišskiriama pora. Šį gėrimą italai ragauja tik tada, kai valgo – dengdami pietų stalą niekada neužmiršta pastatyti taurę vynui. Dar senovės graikai Italiją vadino vyno šalimi, o dabar apie tai byloja visose šalies provincijose plytintys vynuogynai. Šiuo metu Italija didžiuojasi daugiau kaip 300 DOC (Denominazioni di Origine Controllata) ir DOCG (Denominazioni di Origine Controllata Garantita) tipo vynų, o pridėjus IGT (Indicazioni Geografica Tipica) šis skaičius išaugtų beveik du kartus. Kelis tūkstantmečius tobulintos gamybos technologijos šiandien leidžia įvertinti baltojo, raudonojo ir rausvojo vynų įvairovę, o skirtingi aromatai bei subtilūs skoniai svetingai pasitinka kiekvieną svečią.

O desertui…

…italai irgi turi ką pasiūlyti. Šiaurėje ypač populiari panakota – saldėsis iš pieno, vanilės, po Viduržemio saule prisirpusių braškių ir grietinėlės. Keliaujant piečiau, oro temperatūra kyla, ir desertai tampa vėsesni. Todėl Italijos pietuose tiesiog būtina paragauti Tartufo di Pizzo – šokoladinių ledų, apibarstytų kakava, cinamonu arba riešutais. Kuo jie tokie ypatingi? Pasiekus deserto širdelę, maloniai nustebina ištekėjęs tirštas ir gardus šokoladinis įdaras. O štai garsiausias Italijos desertas – tiramisas – leidžia smaližiams pajusti visus regionui būdingus skonius: stiprios kavos, švelnaus maskarponės sūrio, kiaušinių ir sausainių. Būtent toks buvo dvejus metus receptą tobulinusio šefo tikslas.

Įdomu:

Ruošiant makaronų patiekalus, verta atkreipti dėmesį į jų rūšį, kurių Italijoje ir pasaulyje suskaičiuojama per 600. Kiekviena jų nevienodai sugeria padažą, o ir skirtinga forma sužadina vis kitus skonio receptorius.

Šiaurės Italijoje užsisakyti picos beveik neįmanoma, o ieškoti patiekalų iš makaronų irgi neverta – čia dominuoja ryžiai, sūriai ir rūkyta mėsa, o dauguma tradicinių patiekalų pasiskolinti iš austrų virtuvės.

Pausa gelato – ledų pertraukėlė

Ledai 1

Italijoje, kur saulė lepina beveik ištisus metus, saldumynų pasaulis neįsivaizduojamas be ledų. Čia net egzistuoja ledų pertraukėlė (pausa gelato), kurios metu visas dėmesys skiriamas vien šiam šaltam desertui.

Tirpstantys burnoje

Magiškas žodis gelato – kur kas daugiau nei purūs pieniniai ledai, gaminami namuose. Nuo įprastų ledų jie skiriasi konsistencija, sudėtimi ir riebumu. Itališki ledai valgomi bent 15 laipsnių mažiau atvėsinti ir niekada iki galo nesušąla. Be to, Italijos ledainėse nerasite ledų vafliniuose rageliuose – čia jie patiekiami tik puodeliuose.

Šerbetas su žiupsneliu druskos

Sakoma, kad pirmieji itališki šerbetai buvo gardinami druska, tačiau ne vien dėl skonio – taip jie ilgiau išlikdavo neištirpę. O šiandien pačių įvairiausių skonių itališkas šerbetas gaminamas iš vaisių minkštimo, medaus ir cukraus sirupo.

Ledo malonumas – granita

Ledai 2

Ledo ir sniego draugystė su vaisių sultimis italams žinoma dar nuo Senovės Romos laikų – manoma, kad būtent tada sumaišius kalnų sniegą su šviežiomis sultimis ir atsirado pirmieji ledai. Dar ir šiandien Sicilijoje pirmenybė teikiama ledams, pagamintiems iš skaldyto ledo, aplieto įvairių skonių sirupu.

Patarimas:

Vaniliniai ledai su šiek tiek stambios kristalinės druskos ir šlakeliu alyvuogių aliejaus – netikėta, bet gardu, o svarbiausia – labai itališka. Būtinai paragaukite!

Gausų itališkos virtuvės produktų pasirinkimą rasite IKI parduotuvėse.

Šios savaitės akcijos

Šviežia kiauliena Akcija galioja tik 2018.01.15
Plačiau
Aliejus ANIRA Akcija galioja nuo 2018.01.15 iki 2018.01.21
Plačiau