Prancūzijos skonių gidas

Kiekvienas Prancūzijos regionas puoselėja savitą virtuvę: pietuose mėgstamos austrės, krevetės ir kitos jūrų gėrybės, rytiniuose regionuose labiau vertinamas sotus ir kaloringas maistas, kaip antai kopūstai su dešrelėmis, o Prancūzijos šiaurės gyventojų receptai neapsieina be kiaulienos ir bulvių. Ką dar mėgsta prancūzai? Ieškoti atsakymų kviečiame į kelionę po spalvingą šios šalies virtuvę su tipiškais „haute cuisine“ receptais ir juos lydinčiomis įdomybėmis.

 

Įdomu!
Klasikinius prancūziškus pietus sudaro net septyni patiekalai – sriuba, užkandis, pirmasis patiekalas po užkandžio, pagrindinis patiekalas, keptas patiekalas, lengvasis patiekalas ir desertas.

 

Gėrybės, kvepiančios jūra

shutterstock 326952182 250x250pxJūrų gėrybių mėgėjams Prancūzija siūlo įspūdingą asortimentą: nuo gėlavandenių žuvių iki šviežių austrių, kitų moliuskų, vėžiagyvių ir ungurių. Čia visada rasite iš vandenyno turtų išradingai paruoštų patiekalų:
• Bretanės regione galima paskanauti puikios kokybės Belono austrių ir regiono fermose auginamų midijų, dažniausiai patiekiamų su česnakais ir petražolėmis.
 Bordo kepama menkių filė su duonos trupinių, citrinos sulčių ir valgomųjų svogūnėlių padažu.
• O užsukę į Provansą, tiesiog privalote paragauti bouillabaisse – tradicinės žuvienės su aštriais prieskoniais, greipfrutų arba apelsinų žievelėmis ir šafranu, arba jūrų gėrybių su šaltu raito padažu iš pomidorų, raudonojo vyno, kaparėlių ir alyvuogių.


Burgundijos delikatesai

shutterstock 520033144 250x250pxBurgundijos regionas garsėja mėsos patiekalų įvairove. Ypatingo dėmesio vertas čia pat gaminamo vyno padaže troškintas viščiukas su grybais, svarbiomis progomis kepamas dešrelėmis kimštas šerniukas ir šiame regione gimęs garsusis burgundiškų sraigių receptas – čia jos valgomos jau nuo XIX amžiaus, o receptą nesudėtinga išbandyti namuose: į įkaitintą keptuvę su sviestu suberkite smulkintus svogūnus ir kepkite, kol jie suminkštės. Į tą pačią keptuvę sudėkite nuvalytas ir su kiautais išvirtas sraiges ir dar kiek pakepkite. Galiausiai suberkite smulkintas petražoles bei česnakus. Pagardinkite druska, pipirais ir pasiruoškite maloniai nustebti – paprastos ir kartu labai egzotiškos lauktuvės iš Prancūzijos jau čia.

 

Gurmanų meka – Dordonė

Pietvakarių Prancūzijoje plytinčio Dordonės regiono virtuvė ypač aristokratiška, čia karaliauja trumai ir nuostabūs patiekalai iš ančių, žąsų ir kitų paukščių. Vienas garsiausių ir brangiausių – gurmaniškas riebiųjų kepenėlių paštetas Foie gras. Šios specialiu būdu nupenėtų ančių ar žąsų kepenėlės verte neretai prilyginamos juodiesiems ikrams ar šampanui. Prancūzišką ančių ar žąsų kepenėlių paštetą raikykite pašildytu peiliu kuo plonesniais ašmenimis ir būtinai paragaukite su rudajame cukruje karamelizuotomis obuolių skiltelėmis.

 

Normandija – nuo obuolių iki ungurių

Normandija – bene vienintelis Prancūzijos regionas, kuriame negaminamas vynas. Vietoj horizonte plytinčių vynuogynų čia auginamos obelys, kurių vaisiai naudojami beveik visur – iš jų gaminamas garsusis sidras kalvadosas, kepamas tradicinis pyragas Tarte Normande, o obuolių sidre kartu su obuoliais ir svogūnais troškinama kiaulienos nugarinė. Populiarios Normandijoje ir jūrų gėrybės. Be grietinėlėje troškinamų moliuskų, čia galima paskanauti ir Sole Normande – ant silpnos ugnies virto ungurio, aplieto sviesto, kiaušinių ir grietinėlės padažu.

 shutterstock 366895148 250x250px

Įdomu!
Vienas iš regiono pasididžiavimų – kamambero sūris – atsirado to paties pavadinimo Normandijos kaime, kur jį pradėjo gaminti jauna ūkininkė, sužinojusi panašaus sūrio receptą iš Bri regione gyvenusio dvasininko. Dabar šis nuo bri „nukopijuotas“ sūris yra vienas labiausiai kopijuojamų pasaulyje.

 

Nica – vaišės iš Provanso

Pietų kviečia vienas populiariausių Provanso miestų, kurį garsina:
• Nicos salotos (Salad Niçoise) – dėl klasikinio šių salotų recepto ginčijamasi iki šiol, tačiau, be lapinių salotų, ingredientų sąraše visada rasite dar kelis: tai tunas, ančiuviai, kietai virti kiaušiniai ir juodosios alyvuogės. O likusios daržovės įvairuoja: recepte gali atsirasti žaliųjų pupelių, virtų bulvių, česnakų, kaparių ir pomidorų.
• Nicos troškinys (Ratatouille Niçoise) – pomidorų, saldžiųjų paprikų, baklažanų, cukinijų ir svogūnų troškinys, būtinai paskanintas Provanso žolelių mišiniu.
• Nicos įdaras (Farcis niçois) – susmulkinto kumpio, tarkuoto parmezano, kiaušinių, duonos trupinių ir petražolių mišinys, kuriuo šio miesto kulinarai pripildo svogūnų, pomidorų, nedidukių cukinijų ar baklažanų puseles – jas kepa orkaitėje ir patiekia kaip vieno kąsnio užkandžius.

 

Elzasas – su vokišku prieskoniu

shutterstock 355561169 250x250pxSu Vokietija besiribojantis Elzaso regionas vaišina patiekalais, kurių net pavadinimai neretai skamba labiau vokiškai nei prancūziškai. Vienas tokių – elzasietiškas „degantis pyragas“ Flammkuchen. Šis picos paplotį primenantis py-ragas skaninamas riebia grietine, svogūnų griežinėliais ir smulkiai supjaustyta šonine, o prieš traukiant iš orkaitės – uždegamas. O štai tradicinis regiono troškinys choucroute atrodo visai kaip tiršta bavariška kopūstų sriuba – jis gaminamas iš raugintų kopūstų, troškintų baltajame vyne kartu su rūkytomis dešrelėmis, kiaulienos gabaliukais ar karka ir patiekiamų su virtomis bulvėmis.


Norėdami išbandyti receptus ir atrasti autentišką šių regionų virtuvę savo namuose, užsukite į IKI. Produktai iš Prancūzijos – kiekvienos mūsų parduotuvės pasididžiavimas.

Šios savaitės akcijos

Fasuoti vynuoginiai pomidorai COCKTAIL akcija Akcija galioja nuo 2018.04.23 iki 2018.04.29
Plačiau
Grietinė ROKIŠKIO NAMINĖ akcija Akcija galioja nuo 2018.04.23 iki 2018.04.29
Plačiau