Maisto kultūra

Receptai

Lotaringijos pyragas

(3)
30 min.

Quiche Lorraine – tradicinis prancūziškas trapios tešlos krepšelis su kreminiu kiaušinių bei grietinėlės įdaru. Tai sočių, nesaldžių pyragų klasika. Tačiau Jūs, išsikepę tokį trapų tešlos krepšelį, įdaro tema galite ir improvizuoti, kaip mėgsta ir patys prancūzai. Beje, pyragas skanus ne tik karštas, bet ir šaltas.

  1. Miltus, kubeliais supjaustytą sviestą, kiaušinio trynį ir 2 valgomuosius šaukštus vandens trinkite pirštais, kol jie virs trupiniais. Suformuokite iš jų tešlos rutulį ir dėkite 15 min. į šaldytuvą.
  2. Tešlą iškočiokite į šiek tiek didesnį apskritimą nei jūsų skarda. Atsargiai dėkite į skardą, įspauskite, suformuokite kraštelius, kyšančią tešlą nupjaukite. Subadykite tešlos paviršių šakute ir dar 10 min. dėkite į šaldytuvą.
  3. Skardą su tešlos krepšeliu išklokite folija (blizgiąja puse į apačią) ir įberkite pupelių, dėkite į iki 200 °С įkaitintą orkaitę. Kepkite 15 min. Ištraukite, išimkite pupeles ir dar pakepkite 5 min.  
  4. Kol tešlą kepa, pasiruoškite įdarą. Nedidelėje keptuvėje paskrudinkite šoninės gabalėlius. Išgriebkite juos ir paskirstykite ant tešlos. Pusę sūrio supjaustykite kubeliais ir taip pat paskirstykite ant šoninės.
  5. Grietinę, grietinėlę ir kiaušinius išplakite, pagardinkite tarkuotu muskato riešutu, įmaišykite likusį tarkuotą sūrį.
  6. Supilkite plakinį į tešlos krepšelį ir pašaukite į iki 180 °С įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 25 min. Iškepusiam pyragui leiskite 5 min. šiek tiek pravėsti, sutvirtėti ir tik tada pjaustykite.
Porcijų skaičius:
  • Sviestas
    125 g
  • Miltai
    250 g
  • Kiaušinio trynys
    1 vnt.
  • Vanduo
    3 v. š.
  • Druska
  • Rūkyta šoninė
    200 g
  • Fermentinis sūris
    150 g
  • Grietinė
    200 ml
  • Riebi grietinėlė
    200 ml
  • Kiaušiniai
    3 vnt.
  • Muskato riešutas (tarkuotas)

Paruošimas

  1. Miltus, kubeliais supjaustytą sviestą, kiaušinio trynį ir 2 valgomuosius šaukštus vandens trinkite pirštais, kol jie virs trupiniais. Suformuokite iš jų tešlos rutulį ir dėkite 15 min. į šaldytuvą.
  2. Tešlą iškočiokite į šiek tiek didesnį apskritimą nei jūsų skarda. Atsargiai dėkite į skardą, įspauskite, suformuokite kraštelius, kyšančią tešlą nupjaukite. Subadykite tešlos paviršių šakute ir dar 10 min. dėkite į šaldytuvą.
  3. Skardą su tešlos krepšeliu išklokite folija (blizgiąja puse į apačią) ir įberkite pupelių, dėkite į iki 200 °С įkaitintą orkaitę. Kepkite 15 min. Ištraukite, išimkite pupeles ir dar pakepkite 5 min.  
  4. Kol tešlą kepa, pasiruoškite įdarą. Nedidelėje keptuvėje paskrudinkite šoninės gabalėlius. Išgriebkite juos ir paskirstykite ant tešlos. Pusę sūrio supjaustykite kubeliais ir taip pat paskirstykite ant šoninės.
  5. Grietinę, grietinėlę ir kiaušinius išplakite, pagardinkite tarkuotu muskato riešutu, įmaišykite likusį tarkuotą sūrį.
  6. Supilkite plakinį į tešlos krepšelį ir pašaukite į iki 180 °С įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 25 min. Iškepusiam pyragui leiskite 5 min. šiek tiek pravėsti, sutvirtėti ir tik tada pjaustykite.
Porcijų skaičius:

Ingredientai

  • Sviestas
    125 g
  • Miltai
    250 g
  • Kiaušinio trynys
    1 vnt.
  • Vanduo
    3 v. š.
  • Druska
  • Rūkyta šoninė
    200 g
  • Fermentinis sūris
    150 g
  • Grietinė
    200 ml
  • Riebi grietinėlė
    200 ml
  • Kiaušiniai
    3 vnt.
  • Muskato riešutas (tarkuotas)