Maisto kultūra

Receptai

Tradicinė Velykų boba

(4)
1 val. 30 min.

Kepinys, skaičiuojantis jau kiek daugiau nei 200 metų istoriją ir kasmet pasirodantis ant lietuvių Velykų stalo. Būtent šia mielinės tešlos gražuole nuo seno pradedami šventiniai pusryčiai, o kitos vaišės gali būti ragaujamos tik suvalgius jos gabalėlį.

  1. Neleisdami užvirti pašildykite pieną. 
  2. Keletą šaukštų dar šilto pieno įpilkite į dubenį ir sumaišykite su mielėmis, cukrumi bei žiupsneliu druskos. Palikite šiltai, kad mielės pakiltų.
  3. Po 10–15 minučių į dubenį su mielėmis suberkite išsijotus miltus ir supilkite likusį pieną.
  4. Ištirpinkite sviestą, išplakite kiaušinių baltymus ir atskirai išsukite trynius.
  5. Nuplikykite ir miltuose apvoliokite razinas. 
  6. Visus šiuos produktus įmaišykite į tešlą ir palikite ją 30 minučių pastovėti. 
  7. Kepkite aukštoje molinėje puodynėje ar kepimo formoje – ištepkite ją sviestu, supilkite tešlą ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių. 
  8. Po valandos jau galėsite barstyti cukraus pudra ir skanauti.
Porcijų skaičius:
  • Miltai
    1 kg
  • Kiaušiniai
    4 vnt.
  • Pienas
    300 ml
  • Sviestas
    200 g
  • Mielės
    50 g
  • Razinos
    500 g
  • Cukrus
    150 g
  • Cukraus pudra
    150 g

Paruošimas

  1. Neleisdami užvirti pašildykite pieną. 
  2. Keletą šaukštų dar šilto pieno įpilkite į dubenį ir sumaišykite su mielėmis, cukrumi bei žiupsneliu druskos. Palikite šiltai, kad mielės pakiltų.
  3. Po 10–15 minučių į dubenį su mielėmis suberkite išsijotus miltus ir supilkite likusį pieną.
  4. Ištirpinkite sviestą, išplakite kiaušinių baltymus ir atskirai išsukite trynius.
  5. Nuplikykite ir miltuose apvoliokite razinas. 
  6. Visus šiuos produktus įmaišykite į tešlą ir palikite ją 30 minučių pastovėti. 
  7. Kepkite aukštoje molinėje puodynėje ar kepimo formoje – ištepkite ją sviestu, supilkite tešlą ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių. 
  8. Po valandos jau galėsite barstyti cukraus pudra ir skanauti.
Porcijų skaičius:

Ingredientai

  • Miltai
    1 kg
  • Kiaušiniai
    4 vnt.
  • Pienas
    300 ml
  • Sviestas
    200 g
  • Mielės
    50 g
  • Razinos
    500 g
  • Cukrus
    150 g
  • Cukraus pudra
    150 g