Naujienos

2019 02 15

Šventę siūlo kurti namuose: išskirtinės Vasario 16-osios vaišės

Šiais metais Lietuvos gimtadienis bus minimas savaitgalį, tad tai dar viena proga suteikti Vasario 16-ajai ypatingą atspalvį ir susikurti šventę namuose. Tądien prie bendro stalo galite sukviesti artimus bičiulius ir namiškius bei visus nustebinti išskirtiniais pietumis ar vakariene. Paįvairinkite meniu gastronominiais atradimais, kurie bent simboliškai atspindėtų lietuviškas tradicijas.

2019 02 13

Valentino dienos gudrybės: patarė, kaip skaniai nustebinti mylimą žmogų

Jei jau pasiduodame vakarietiškoms tradicijoms ir nepraleidžiame progos kartu su savo antrąja puse paminėti šv. Valentino dieną, tai kodėl gi nepatikėjus ir įvairiais prietarais, padėsiančiais tądien sutikti ypatingai? Sakoma, jog be stebuklingų burtų atrakinti mylimojo širdį gali padėti ir tam tikras maistas. Ir nors lietuviai mieliau renkasi tradicinius sprendimus, į valgiaraštį meilės dieną rekomenduojama įtraukti natūralių aistros dirgiklių – afrodiziakų. Tad ką verta įsidėmėti, jog šventinė vakarienė būtų ne tik skani, bet ir daug žadanti?

2019 02 11

IKI parduotuvių lentynose – naujas privatus prekių ženklas „Clever“

Nuo šių metų pradžios prekybos tinklo IKI prekių ženklų šeimą papildė naujas vardas – „Clever“. Jis pakeitė iki šiol žemų kainų kategorijoje pagrindinę poziciją užėmusį ilgametį prekės ženklą „Cento“ ir pirkėjams leis pasiūlyti dar platesnį kokybiškų gaminių asortimentą už prieinamą kainą.

2019 02 06

Minime Duonos dieną – kaip išsirinkti ne tik skaniausią, bet ir sveikiausią?

Nuo seno lietuviai duoną ne tik mėgo, bet ir garbino. Ji būdavo laikoma ir sveikatos šaltiniu, ir namų gelbėtoja, ir maitintoja. Tradiciškai vasario 5-ąją yra minima šv. Agotos – Duonos – diena, tačiau per daugybę metų keitėsi ne tik šio kepinio receptūra, bet ir požiūris į jį. Pasigirsta raginimų, jog duoną netgi derėtų išbraukti iš mitybos raciono, tad kaip yra iš tikrųjų?

2019 02 03

Cepelinų diena – tinkamiausia proga atsigręžti į bulvę

Niekas nepaneigs, kad lietuvių draugystė su bulve – tai laiko patikrintas reikalas. Juk būtent ši daržovė daugelio virtuvėje griežia pirmu smuiku, o per šimtmečius jai dedikuotus receptus vargiai būtų galima sutalpinti į vieną knygą. Nors variacijų, ką ir kaip gaminti su bulve apstu, tačiau pirma mintis, atėjusi į galvą tik pagalvojus apie šią daržo karalienę, daugumai yra ta pati – cepelinai. Pastarieji jau yra tapę tikru lietuviškos virtuvės pasididžiavimu ir vizitine kortele, todėl nenuostabu, kad šis patiekalas turi ir savo dieną – nuo 2014 metų kiekvieną pirmąjį vasario sekmadienį švenčiama Pasaulio cepelinų diena. O kad švęsti būtų ne tik skanu, bet ir įdomu, pateikiame keletą faktų apie bulves.

2019 01 31

Realybė, apie kurią nesusimąstome: pagaminamo maisto kiekiai yra didesni nei mes gebame suvartoti

Kaip dažnai pagalvojame, kiek pagaminamo maisto iš tiesų baigia savo kelionę taip ir nepaliestas žmonių? Baimė ar nežinojimas, kaip elgtis su besibaigiančio galiojimo maisto produktais, visuomenę įspaudė į amžiaus problemą – turime didžiulius perteklinio maisto kiekius. Deja, skurstančių, gyvenančių nepritekliuje ir kasdien alkstančių žmonių šalyje taip pat apstu. Išeičių, kaip padėti likimo nuskriaustiesiems ieškantis paramos ir labdaros fondas „Maisto bankas“ šiai situacijai spręsti jėgas suvienijo ir su prekybos tinklais – užsimezgęs bendradarbiavimas daugybę metų ne tik gelbsti sunkiau besiverčiančius, bet ir padeda kovoti su maisto švaistymo problema.

 

 

2019 01 30

Jo didenybė kruasanas: prancūzų numylėtinis, pavergęs ir lietuvių širdis

Pasidabinęs traškia plutele, tačiau burnoje tirpstantis prancūziškasis sviestinis ragelis – kruasanas – kepinių lyderis jau ne vieną amžių. Ar žinojote, jog šis skanėstas, kurio gamybos pradininke siekė tapti ne viena šalis, sausio 30-ąją dieną mini savo Tarptautinę dieną? Švęsti ar ne – kiekvieno pasirinkimas, tačiau atsispirti kruasano skoniui išties nelengva.

 

2019 01 29

Laukiamiausia žiemos sezono žuvis – stinta

Didieji žiemos šalčiai žvejams ir gurmanams užmina mįslę – ar šį sezoną sulauksime stintų? Būtent agurkais kvepiančią žuvį drąsiai galima karūnuoti žiemos pažiba. Kita vertus, daugiausiai stintų sugaunama kovo mėnesį, tad iš dalies jas galima vadinti ir pavasario pranašais. Ir kol žvejai skundžiasi, jog stintas tuoj bus galima praminti deficitinėmis žuvimis, prekybininkai jau dabar siūlo paskanauti šio delikateso.

2019 01 25

Įsibėgėjęs gripo sezonas skambina pavojaus varpais: apsisaugoti spėjo ne visi

Gripo sezonas šalyje jau įsibėgėjo. Medikai perspėjo, kad šiuo metu cirkuliuojantis gripo A viruso tipas – itin pavojingas dėl sunkios ligos formos, sukeliamų komplikacijų ar mirties rizikos. Didelį žmonių sergamumą gripu lemia dar ir tai, kad Lietuvoje skiepijimo nuo gripo aprėptys yra žemos, todėl didelė žmonių dalis, kurie nesirgo ar nesiskiepijo – neturi imuniteto šį sezoną cirkuliuojančiam gripo A viruso tipui.

2019 01 25

Citrusinių vaisių galia žiemą – natūralus būdas stiprinti imunitetą

Šaltuoju metų laiku pajusti vasarišką gaivą – ne taip ir sunku. Tereikia suvalgyti vieną kitą ryškiaspalvį citrusą ir mes, rodos, akimirksniu atsigauname. Tiesa, rūgščiai saldūs citrusiniai vaisiai ne tik kelia nuotaiką, bet ir yra nepamainomas vitaminų šaltinis. Teisingai parinkti ir saikingai vartojami citrusai gali būti puikus būdas kovoti su peršalimo ligomis, kurios žiemą užklumpa net ir pačius atspariausius.