Naujienos

2019 11 21

Šaltojo sezono hitas – mandarinai: palankūs sveikatai ir universalūs virtuvėje

Ryškūs, skanūs, mėgstami vaikų ir suaugusiųjų mandarinai, pasirodo, gali būti ir puikus sveikatos šaltinis vėsesnio sezono metu. Kol mitybos specialistai ragina šiuos vaisius įtraukti į meniu dėl juose esančių vitaminų ir gerųjų savybių, patyrusios šeimininkės mandarinų bumo laukia ir dėl begalės netikėtų receptų, kuriuose pirmuoju smuiku griežia būtent šie citrusai. Nustebsite sužinoję, kokią naudą organizmui teikia švieži mandarinai ir kaip juos galima integruoti į įvairius patiekalus.

2019 11 17

Naminės duonos diena: kepti namuose ar pirkti?

Dar nuo senų laikų yra sakoma, kad kepinys, į kurį įdedama daugiausiai meilės ir rūpesčio, yra naminė duona. Kiekviena šeimininkė savo virtuvėje ją kepdavo bent kelis kartus per mėnesį, o skoniu, rupumu ir kvapu mėgaudavosi visi namiškiai. O ką daryti šiandien, kai laiko kepiniams turime vis mažiau? Ar verta suktis virtuvėje patiems, kai pasirinkimas parduotuvėse toks platus?

2019 11 15

Kova su maisto švaistymu – dalyvauti turi ne tik institucijos, bet ir kiekvienas asmeniškai

Maisto švaistymas – tai skaudžiai pulsuojanti viso pasaulio opa. Skaičiuojama, jog per metus išmetama net penktadalis Europos Sąjungoje pagaminamo maisto, o vienam gyventojui tenka daugiau nei 170 kg maisto atliekų. Kol vienus ši statistika šiurpina, kiti stoja į kovą su problema. Pasak šios srities flagmanu tituluojamo labdaros ir paramos fondo „Maisto banko“, kasdienėje buityje turėtume labiau atsižvelgti į savo įpročius ir į maisto švaistymo problemą žiūrėti atsakingiau.

2019 11 14

Maisto švaistymas namuose: patarimai, padėsiantys sunaudoti visus turimus produktus

Nors apie perteklinį maisto produktų vartojimą kalbama vis dažniau, o visuomenė, rodos, darosi sąmoningesnė, dažno tautiečio virtuvėje vis dar galima aptikti chaosą – daugybė vienu metu pradėtų ir nespėjamų iki galo suvartoti maisto produktų likučių. Specialistų teigimu, tokiose situacijose verta prisiminti kelis esmines taisykles, padėsiančias buityje kovoti su maisto švaistymu.

2019 11 13

„Zero waste“ arba gyvenimas be atliekų: kaip galime padėti sau ir aplinkai?

Per dieną žmogus vidutiniškai sugeneruoja 2 kilogramus atliekų, tarp jų – nemaža dalis maisto likučių. Pasaulyje vis labiau plintant judėjimo be atliekų (angl. zero waste) idėjoms ir susidomėjimui aplinkosaugos temomis, Lietuva taip pat nelieka nuošalyje. Zero waste šalininkai ir aktyvistai pastebi, kad renkantis tvaresnius vartojimo įpročius, kiekvieno indėlis į švaresnę ir sveikesnę aplinką yra svarbus. Be to, toks gyvenimo būdas gali padėti ir nemažai sutaupyti.

2019 11 12

Dešimtmetį trunkanti IKI ir „Maisto banko“ draugystė: dosnumas už keliasdešimt milijonų eurų ir kasdienė kova su maisto švaistymu

Su maisto švaistymo problema kovojantis paramos ir labdaros fondas „Maisto bankas“ kasdienėje veikloje susiduria su daugybe iššūkių. Vertindamas išdalinamo maisto kiekius ir paramos mastą, „Maisto banko“ plėtros vadovas Vaidotas Ilgius prisipažįsta, jog be geradarių ši veikla būtų praktiškai neįmanoma ir džiaugiasi, kad šiemet sukanka jau 10 metų nuo bendradarbiavimo pradžios su didžiausiu fondo rėmėju maistu – prekybos tinklu IKI.

2019 11 08

Mandarinų sezonas jau čia: ko dar nežinojote apie šiuos citrusus?

Kiekvienas metų laikas į maisto racioną atneša tik jam būdingus produktus. Jei vasarą mėgaujamės uogomis, ankstyvą rudenį – obuoliais, tai paspaudus šaltukui imame ieškoti mandarinų. Tiesa, šie oranžinės spalvos citrusai, net jei labai primena mandarinus, iš tiesų gali skirtis ne tik pavadinimu, bet ir skoniu. Visa tai – selekcininkų nuopelnas, kurie pasauliui padovanojo ne vieną dešimtį skirtingų mandarinų rūšių.

2019 11 07

Kaune duris atvėrė jau trečioji „IKI Akademija“

Metų pradžioje pristatęs pirmąją „IKI Akademiją“ Vilniuje, prekybos tinklas IKI tęsia suplanuotą plėtrą į didžiuosius Lietuvos regionus. Šiandien atidarytas pirmasis specializuotas mokymų centras Kaune, skirtas naujų darbuotojų kompetencijoms ugdyti. Jame per metus planuojama apmokyti iki 1000 naujų darbuotojų iš 59 parduotuvių.

2019 11 06

Švenčiame Pyragų dieną – į tradicinius kepinių receptus pažvelkite iš naujo

Kasmet minimą Pyragų dieną kviečiama paragauti pačių įvairiausių skonių: nuo purių kepinių su uogomis iki pikantiško daržovių įdaro traškioje tešloje. Kol vieni perka savo mėgstamus ir jau pagamintus pyragus, kiti nesibodi eksperimentuoti virtuvėje ir išbandyti naujus receptus. Tad kokie pyragai labiausiai žavi lietuvius ir ką naujo pagaminti, norint nustebinti save, artimuosius ar kolegas?

2019 11 05

Moderniausiam Baltijos šalyse kulinarijos centrui vadovaujanti Vilma Juodkazienė: „Meilė maistui tapo ne tik hobiu, bet ir mėgstamu darbu“

Šiaulietė Vilma Juodkazienė daugiau nei šešerius metus dirba vieno didžiausių šalyje prekybos tinklo IKI įsteigtame Panevėžio kulinarijos centre. Pradėjusi kaip maisto technologė, šiandien moteris vadovauja visam centrui ir teigia, kad sėkmingos karjeros keliu ją veda ne tik asmeninės savybės, bet ir niekad neužgęstanti aistra gastronomijos pasauliui.