Naujienos

2019 11 14

Maisto švaistymas namuose: patarimai, padėsiantys sunaudoti visus turimus produktus

Nors apie perteklinį maisto produktų vartojimą kalbama vis dažniau, o visuomenė, rodos, darosi sąmoningesnė, dažno tautiečio virtuvėje vis dar galima aptikti chaosą – daugybė vienu metu pradėtų ir nespėjamų iki galo suvartoti maisto produktų likučių. Specialistų teigimu, tokiose situacijose verta prisiminti kelis esmines taisykles, padėsiančias buityje kovoti su maisto švaistymu.

2019 11 13

„Zero waste“ arba gyvenimas be atliekų: kaip galime padėti sau ir aplinkai?

Per dieną žmogus vidutiniškai sugeneruoja 2 kilogramus atliekų, tarp jų – nemaža dalis maisto likučių. Pasaulyje vis labiau plintant judėjimo be atliekų (angl. zero waste) idėjoms ir susidomėjimui aplinkosaugos temomis, Lietuva taip pat nelieka nuošalyje. Zero waste šalininkai ir aktyvistai pastebi, kad renkantis tvaresnius vartojimo įpročius, kiekvieno indėlis į švaresnę ir sveikesnę aplinką yra svarbus. Be to, toks gyvenimo būdas gali padėti ir nemažai sutaupyti.

2019 11 12

Dešimtmetį trunkanti IKI ir „Maisto banko“ draugystė: dosnumas už keliasdešimt milijonų eurų ir kasdienė kova su maisto švaistymu

Su maisto švaistymo problema kovojantis paramos ir labdaros fondas „Maisto bankas“ kasdienėje veikloje susiduria su daugybe iššūkių. Vertindamas išdalinamo maisto kiekius ir paramos mastą, „Maisto banko“ plėtros vadovas Vaidotas Ilgius prisipažįsta, jog be geradarių ši veikla būtų praktiškai neįmanoma ir džiaugiasi, kad šiemet sukanka jau 10 metų nuo bendradarbiavimo pradžios su didžiausiu fondo rėmėju maistu – prekybos tinklu IKI.

2019 11 08

Mandarinų sezonas jau čia: ko dar nežinojote apie šiuos citrusus?

Kiekvienas metų laikas į maisto racioną atneša tik jam būdingus produktus. Jei vasarą mėgaujamės uogomis, ankstyvą rudenį – obuoliais, tai paspaudus šaltukui imame ieškoti mandarinų. Tiesa, šie oranžinės spalvos citrusai, net jei labai primena mandarinus, iš tiesų gali skirtis ne tik pavadinimu, bet ir skoniu. Visa tai – selekcininkų nuopelnas, kurie pasauliui padovanojo ne vieną dešimtį skirtingų mandarinų rūšių.

2019 11 07

Kaune duris atvėrė jau trečioji „IKI Akademija“

Metų pradžioje pristatęs pirmąją „IKI Akademiją“ Vilniuje, prekybos tinklas IKI tęsia suplanuotą plėtrą į didžiuosius Lietuvos regionus. Šiandien atidarytas pirmasis specializuotas mokymų centras Kaune, skirtas naujų darbuotojų kompetencijoms ugdyti. Jame per metus planuojama apmokyti iki 1000 naujų darbuotojų iš 59 parduotuvių.

2019 11 06

Švenčiame Pyragų dieną – į tradicinius kepinių receptus pažvelkite iš naujo

Kasmet minimą Pyragų dieną kviečiama paragauti pačių įvairiausių skonių: nuo purių kepinių su uogomis iki pikantiško daržovių įdaro traškioje tešloje. Kol vieni perka savo mėgstamus ir jau pagamintus pyragus, kiti nesibodi eksperimentuoti virtuvėje ir išbandyti naujus receptus. Tad kokie pyragai labiausiai žavi lietuvius ir ką naujo pagaminti, norint nustebinti save, artimuosius ar kolegas?

2019 11 05

Moderniausiam Baltijos šalyse kulinarijos centrui vadovaujanti Vilma Juodkazienė: „Meilė maistui tapo ne tik hobiu, bet ir mėgstamu darbu“

Šiaulietė Vilma Juodkazienė daugiau nei šešerius metus dirba vieno didžiausių šalyje prekybos tinklo IKI įsteigtame Panevėžio kulinarijos centre. Pradėjusi kaip maisto technologė, šiandien moteris vadovauja visam centrui ir teigia, kad sėkmingos karjeros keliu ją veda ne tik asmeninės savybės, bet ir niekad neužgęstanti aistra gastronomijos pasauliui.

2019 11 01

Minint Pasaulinę veganų dieną maisto ekspertai pataria, ko galima pasimokyti iš augalinės mitybos

Jei prieš 40 metų kažkas būtų pasiūlęs paskanauti veganiškos picos ar pyragėlio, greičiausiai retas būtų nutuokęs, kas galėtų būti tokio patiekalo sudėtyje. Šiandien vis didėjantis susidomėjimas augalinės kilmės produktais stebimas visame pasaulyje ir yra siejamas tiek su didėjančiu susirūpinimu žmogaus įtaka aplinkai, tiek su sveikesne mityba ir įvairesnių skonių paieškomis. Nuo pasaulinių tendencijų nenutolsta ir Lietuva.

2019 10 31

Kapuose sužibs tūkstančiai žvakių: kokias renkasi dažniausiai ir kaip išvengti kalnų atliekų po Vėlinių?

Lietuviai iki šių dienų yra išsaugoję vieną gražiausių senovės tradicijų per Vėlines prisiminti mirusiuosius ir uždegti jiems žvakelę bei mintimis pabūti kartu. Žvakės liepsna mūsų tautai – labai svarbus simbolis, o žvakių pardavimai kasmet auga, vis pasiekdami rekordus. Visgi kai kurie pirkdami prisimena ir ekologiją bei tvarumo filosofiją. Specialistai primena, kurios žvakės yra ne tik gražios, bet ir draugiškos aplinkai bei pataria, kaip tinkamai sutvarkyti jų atliekas.

 

 

2019 10 31

Baisiai skanūs Helovino užkandžiai: greitai pagaminami teminiai receptai vakarėliui

Spalio 31-ąją, baisiausią metų naktį, daugeliui jau tapo tradicija rengti Helovino vakarėlius. Nors šventės metu mėgstama bauginti persirengus kraupiausiais filmų, knygų ar istorijos personažais, IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pataria vakarėlio svečių nešiurpinti maistu ir dalijasi lengvai pagaminamų, tačiau savo skoniu nustebinsiančių užkandžių receptais.