Naujienos

2019 01 31

Realybė, apie kurią nesusimąstome: pagaminamo maisto kiekiai yra didesni nei mes gebame suvartoti

Kaip dažnai pagalvojame, kiek pagaminamo maisto iš tiesų baigia savo kelionę taip ir nepaliestas žmonių? Baimė ar nežinojimas, kaip elgtis su besibaigiančio galiojimo maisto produktais, visuomenę įspaudė į amžiaus problemą – turime didžiulius perteklinio maisto kiekius. Deja, skurstančių, gyvenančių nepritekliuje ir kasdien alkstančių žmonių šalyje taip pat apstu. Išeičių, kaip padėti likimo nuskriaustiesiems ieškantis paramos ir labdaros fondas „Maisto bankas“ šiai situacijai spręsti jėgas suvienijo ir su prekybos tinklais – užsimezgęs bendradarbiavimas daugybę metų ne tik gelbsti sunkiau besiverčiančius, bet ir padeda kovoti su maisto švaistymo problema.

 

 

2019 01 30

Jo didenybė kruasanas: prancūzų numylėtinis, pavergęs ir lietuvių širdis

Pasidabinęs traškia plutele, tačiau burnoje tirpstantis prancūziškasis sviestinis ragelis – kruasanas – kepinių lyderis jau ne vieną amžių. Ar žinojote, jog šis skanėstas, kurio gamybos pradininke siekė tapti ne viena šalis, sausio 30-ąją dieną mini savo Tarptautinę dieną? Švęsti ar ne – kiekvieno pasirinkimas, tačiau atsispirti kruasano skoniui išties nelengva.

 

2019 01 29

Laukiamiausia žiemos sezono žuvis – stinta

Didieji žiemos šalčiai žvejams ir gurmanams užmina mįslę – ar šį sezoną sulauksime stintų? Būtent agurkais kvepiančią žuvį drąsiai galima karūnuoti žiemos pažiba. Kita vertus, daugiausiai stintų sugaunama kovo mėnesį, tad iš dalies jas galima vadinti ir pavasario pranašais. Ir kol žvejai skundžiasi, jog stintas tuoj bus galima praminti deficitinėmis žuvimis, prekybininkai jau dabar siūlo paskanauti šio delikateso.

2019 01 25

Įsibėgėjęs gripo sezonas skambina pavojaus varpais: apsisaugoti spėjo ne visi

Gripo sezonas šalyje jau įsibėgėjo. Medikai perspėjo, kad šiuo metu cirkuliuojantis gripo A viruso tipas – itin pavojingas dėl sunkios ligos formos, sukeliamų komplikacijų ar mirties rizikos. Didelį žmonių sergamumą gripu lemia dar ir tai, kad Lietuvoje skiepijimo nuo gripo aprėptys yra žemos, todėl didelė žmonių dalis, kurie nesirgo ar nesiskiepijo – neturi imuniteto šį sezoną cirkuliuojančiam gripo A viruso tipui.

2019 01 25

Citrusinių vaisių galia žiemą – natūralus būdas stiprinti imunitetą

Šaltuoju metų laiku pajusti vasarišką gaivą – ne taip ir sunku. Tereikia suvalgyti vieną kitą ryškiaspalvį citrusą ir mes, rodos, akimirksniu atsigauname. Tiesa, rūgščiai saldūs citrusiniai vaisiai ne tik kelia nuotaiką, bet ir yra nepamainomas vitaminų šaltinis. Teisingai parinkti ir saikingai vartojami citrusai gali būti puikus būdas kovoti su peršalimo ligomis, kurios žiemą užklumpa net ir pačius atspariausius.

2019 01 21

Niūriausią metų dieną – „Mėlynąjį pirmadienį“ – įveikti padės teisingas maistas

Būna dienų lyg tyčia: slogi nuotaika, stingdantis šaltis, apatija aplinkai. Šiuos kriterijus geriausiai atitinka niūriausia metų diena tituluojamas „Mėlynasis pirmadienis“ (angl. Blue Monday). Tikima, jog šis fenomenalus reiškinys ištinka trečiąjį sausio pirmadienį, o to priežastys dažnam mūsų labai gerai pažįstamos – jaučiamės išsiilgę saulės šviesos, kovojame su šalčiu arba tiesiog vis dar neapleidžia mintys dėl per šventes patirtų išlaidų. Specialistų teigimu, pasiduoti masinei depresijai nederėtų, tačiau jei užpuolė nyki būsena, prablaškyti ir jėgų suteikti galėtų improvizacijos lėkštėje.

2019 01 18

Ruošiamės Tarptautinei kukurūzų spragėsių dienai: kino kompanionai gali būti ne tik skanūs, bet ir sveiki

Ar įsivaizduojate gerą kino vakarą be spragėsių? Dauguma vienareikšmiškai sutiks, kad šis užkandis – neatsiejama atributika, tinkanti absoliučiai bet kokiam kino žanrui. Ne veltui ilgaamžes tradicijas turintys spragėsiai taip pat turi ir savo tarptautinę dieną, kuri sausio 19-ąją minima visame pasaulyje. Vargu, ar lietuviai pralenktų amerikiečius spragėsių valgymo varžybose pagal suvartojamą šio užkandžio kiekį, tačiau visiškai atsisakyti mitais apipintų spragėsių – šiukštu nereikia. Pasak specialistų, spragėsiai gali būti netgi labai sveikas užkandis.

2019 01 17

Patarimai smaližiams: kaip atsisakyti cukraus, bet ne saldumynų?

Nors daugelis pasmaližiavimą linkęs vadinti nuodėme, tačiau bent retomis progomis save apdovanoti tikrai verta. Juo labiau, kai konditerijos gaminių pasirinkimas toks platus ir kaskart  atrasti vis kitą gomurį kutenantį skanėstą tikrai nėra sunku. Tiesa, palengva į parduotuvių vitrinas bei mūsų meniu braunasi vis sveikesni ir originalesni saldumynai. Konditerijos tendencijos pretenzingos – gausiai cukruotus gardumynus palengva išstumia sveikatai ir figūrai draugiški skanėstai.

2019 01 15

Taupyti ne tik progoms: finansiniai patarimai visiems metams

Nuvilnijus didžiosioms metų šventėms dažnas lietuvis nejučia susiveržia diržus – išlaidos gruodžio dovanoms bei pramogoms priverčia susimąstyti apie taupymą. Toks nusiteikimas – išeitis nebloga, tačiau skubus savęs varžymas ne tik išmuš iš komforto zonos, bet ir privers niurzgėti daugiau nei įprastai. Kaip teisingai planuotis metų išlaidas, kad po švenčių būtų ir vilkas sotus, ir avis sveika? Specialistų teigimu, misija – tikrai įmanoma, tereikia šiek tiek pakeisti įpročius ir skirti laiko planavimui.

2019 01 09

Naujieji metai jau čia – ar visiems pažadams lemta išsipildyti?

Naujieji metai didžiumai žmonių yra tarsi slenkstis, kurį peržengus tikimasi kur kas didesnės sėkmės. Ne veltui daugelis mūsų dar nespėjus iššauti pirmiesiems fejerverkams apmąsto, kaip praturtinti savo gyvenimą ir kokių pokyčių imtis. Patys save apipilame pažadais: pradėti sportuoti, atsisakyti žalingų įpročių, daugiau skaityti, sveikai maitintis. Sąrašui galo nėra, tačiau kur kas įdomiau, kiek iš mūsų sąžiningai imasi naujųjų iššūkių?