Naujienos

2018 09 13

Programuotojų dieną – mitybos patarimai dirbantiems protinį darbą

Įtemptas analitinis ar kūrybinis darbas reikalauja tiek fizinių, tiek emocinių resursų, ypač, jei valandų valandas tenka praleisti nejudrioje pozicijoje, susikoncentravus į kompiuterio ekraną. Tokia situacija – dažno IT specialisto kasdienybė, ilgainiui tampanti iššūkiu jo organizmui. Šiandien visame pasaulyje minima tarptautinė programuotojų diena, todėl sveikatos specialistai ragina atkreipti dėmesį į šios profesijos atstovų mitybos įpročius bei pataria, kaip juos pagerinti.

2018 09 10

Kodėl svogūnai verti visų virtuvėje išspaustų ašarų?

Dažnas gyventojas apsilankęs parduotuvėje iš jos parsineša ne tik lietuviškoje virtuvėje nepakeičiamų mėsos produktų, bet ir daržovių, tarp kurių dažnai atsiduria ir svogūnai. Nors ruošiant maistą su šia daržove gali tekti išspausti šiek tiek ašarų, tačiau mitybos ekspertai tikina, kad tai yra niekis, palyginti su svogūnų organizmui teikiama nauda. Tuo metu prekybininkai pažymi, kad šalies gyventojai renkasi itin įvairias svogūnų rūšis, o jų pasiūla parduotuvėse kasmet auga.

2018 09 10

Užsienyje populiarūs ožkų pieno produktai kelią skinasi ir Lietuvoje

Pieno produktai nuo seniausių laikų užėmė svarbią vietą lietuvių mitybos racione. Šiandien daugeliui gyventojų būtina, kad jų šaldytuve nuolat būtų pieno, grietinės, varškės, sviesto ar sūrio. Prekybininkai pastebi, kad pieno produktų paklausa pastaruoju metu nuosekliai auga, be to, gyventojai juos renkasi vis įvairesnius – populiaresni tampa ne tik tradicinio karvių, bet ir ožkų pieno gaminiai, kurie seniau netgi buvo laikomi gyvybingumo ir jaunystės eleksyru.

2018 09 04

Rudenį pasitiks sočiau: skurstantiems lietuviams – 170 tūkst. kiaušinių

Skurdžiau gyvenančius šalies gyventojus netrukus pasieks beveik 17 tūkst. pakuočių arba iš viso beveik 170 tūkst. vištų kiaušinių rudais lukštais. Juos dovanoja prekybos tinkas „Iki“, o gyventojams įvairiuose šalies regionuose išdalins labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“.

2018 09 03

Ką šią vasarą parduotuvėse pirkome pigiau?

Ne paslaptis, kad gyventojai dažniau pastebi brangstančius produktus, bet faktas, kad dalį prekių šią vasarą parduotuvėse buvo galima įsigyti pigiau nei prieš metus – nėra plačiai žinomas. Pati tendencija neturėtų stebinti, ypač, kai pastaruoju metu vis dažniau pasigirsta kalbų apie supanašėjusias Lietuvos ir Vakarų Europos šalių maisto produktų kainas. Prekybininkų skaičiavimais, kai kurie produktai populiariausių pieno, mėsos ir žuvies prekių kategorijose šią vasarą pigo dešimtadaliu ir daugiau.

2018 09 03

Atskleidė, kokias daržoves lietuviai užsiaugina patys, o kokias mieliau perka parduotuvėje

Vis daugiau lietuvių rūpinasi, kad jų mitybos racione būtų pakankamai daržovių ir žalumynų. Pastaraisiais metais daržovės tapo kasdienio pirkinių krepšelio dalimi, dėl kurių pirkėjai nevengia į parduotuve užsukti ir kelis kartus per savaitę. Svarbu pažymėti, kad daugeliu atvejų pirkėjai yra linkę rinktis būtent Lietuvos ūkininkų užaugintą produkciją. Be to, populiariausias daržoves vasarą nemažai gyventojų augina ir patys, todėl daržo gėrybių suvartoja dar daugiau.

2018 08 27

Ką daryti, kad mokykloje pirmoko neviliotų saldainiai?

Prieš išleidžiant atžalą į pirmąją klasę, daugelis tėvų suka galvą, kaip vaikui pavyks mokytis ar bendrauti su bendraamžiais. Rečiau susimąstoma, kad vaikas taip pat pradės savarankiškiau galvoti apie maistą. Kaip išmokyti būsimą pirmoką teikti pirmenybę sveikiems produktams ir kodėl naudinga ruošti maistą kartu, pasakoja mitybos poveikio sveikatai tyrėja Aida Matulevičiūtė.

2018 08 27

Naujausia maisto kultūros mada – instagramiškų patiekalų paieškos

 

Maistas gali būti skirtas ne tik skrandžiui ar skonio receptoriams pamaloninti, bet ir akims paganyti. Ši tendencija ypač akivaizdi šiuolaikiniame pasaulyje, kai į restoranus einama ar namuose gaminama ne vien tik norint skaniai pavalgyti, bet ir dėl galimybės savo virtuvės atradimus įamžinti bei jais pasidalinti socialiniuose tinkluose. Patraukliai ir estetiškai atrodantiems patiekalams apibūdinti naudojama nauja – instagramiško maisto (angl. instagrammable food) sąvoka, prie kurios vis labiau taikosi ir Lietuvos verslas bei prekės ženklai.

2018 08 13

Sausra atsiliepė lietuviškų obuolių derliui, tačiau ne jų kainai

Parduotuves jau liepos mėnesį pasiekė ankstyvieji lietuviški obuoliai. Pirkėjai mielai juos renkasi, tačiau obuolius auginantys sodininkai sako, kad šiųmečiam derliui įtakos turėjo visą vasarą varginusi beprecedentė sausra. Su nerimu laukiama ir rudeninių obuolių derliaus, kuriam, sodininkų teigimu, esminės bus likusios rugpjūčio ir rugsėjo savaitės. Jei jos lietaus taip ir neatneš, šių obuolių derlius šiemet taip pat bus skurdesnis. Nepaisant to, parduotuvėse įsigyti lietuviškų obuolių nėra problema. Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė sako, kad ir jų kaina nuo praėjusių metų nesiskiria.

2018 08 10

Specialistės atskleidė, kaip tinkamai laikyti maisto produktus per karščius

Vasaros karščiai – tikras iššūkis ne tik gyventojams, bet ir jų šaldytuvams. Norint, kad maistas išliktų šviežias bei gardus, reikia būti itin atidiems – netinkamai laikomi produktai karštyje gali sugesti vos per kelias minutes. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė kartu su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialiste pateikia keletą naudingų rekomendacijų, kaip maistą laikyti per karščius, kartu išvengiant galimų virškinimo sutrikimų.