Naujienos

2018 06 04

Medaus magija konditerijoje – koks medus tinkamiausias desertams?

Medus konditerijoje vertinamas nuo seno, tačiau jį naudojant skirtinguose kepiniuose bei desertuose – medus medui nėra lygus. Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, kad renkantis medų konditerijos gaminiams svarbiausias dėmesys skiriamas jo skoniui, spalvai bei konsistencijai. Šiaulių bitininkų draugijos „Spiečius“ vadovas ir bitininkystės ūkio savininkas Remigijus Šemeklis pažymi, kad šios savybės priklauso nuo augalų, iš kurių žiedų nektaro yra sunešamas medus.

2018 05 30

Nuo karščio lietuviai ginasi veganiškais ledais

Kartu su termometrų stulpeliais pastarosiomis dienomis į viršų šoktelėjo ir ledų pardavimai.  Nenuostabu, juk ledai – nuostabus gaivinantis desertas, keliantis puikias emocijas visiems – nuo pačių mažiausiųjų iki garbaus amžiaus žmonių. Prekybininkų teigimu, šiltomis dienomis ledų porcija susivilioja dažnas lietuvis. Be to, ieškoma kuo įvairesnių ledų rūšių ir vis daugiau žmonių jų pasirinkimą derina atsižvelgdami į sveikos mitybos principus.

2018 05 22

Gidas po aliejaus lentynas: kokius rinktis sveikiausia, o kokius – populiariausia?

Italai, ispanai, graikai bei kitų Viduržemio regiono šalių gyventojai neįsivaizduoja savo kasdienės virtuvės be alyvuogių aliejaus, kuris yra plačiai naudojamas tiek kulinarijoje, tiek konditerijoje. Šį produktą šiandien pamėgęs beveik visas pasaulis, todėl lietuviai – ne išimtis. Ypatingai tyras šalto spaudimo alyvuogių aliejus – produktas, už kurį ne vienas gurmanas pasiryžęs sumokėti daugiau, tačiau kuris aliejus yra geriausias įmanomas pasirinkimas?

2018 05 16

Lietuviai pasiilgo arbūzų – pirmuosius perka tonomis

Arbūzai neabejotinai yra vienas iš pagrindinių vasaros atributų ir daugelio gyventojų itin pamėgtas šiltojo metų laiko skanėstas. Skirtinguose pasaulio kraštuose auginami arbūzai skiriasi savo dydžiu, forma ir netgi spalva, o kai kurios tautos šiam sultingam vaisiui turi netgi atskirą pavadinimą, pavyzdžiui, anglai jį vadina vandens melionu. Prekybininkai pastebi, kad šalies parduotuvių lentynose lietuviai arbūzų ima ieškoti jau gegužės mėnesį, maža to, dažnas turi savo metodą, kaip išsirinkti skaniausią.

2018 05 14

Skystu auksu vadinamas sviestas ghi – kaip ir su kuo jį vartoti?

Pasaulyje sparčiai populiarėjantis indiškas lydytas sviestas ghi – produktas, kurį šiandien atranda ir dažnas lietuvis. Ghi Indijoje nuo seno vadinamas skystu auksu bei simbolizuoja gerovę, o anksčiau buvo manoma, kad tie, kas namuose turėdavo gausybę šio lydyto sviesto tapdavo turtingi. Kitose kultūrose ghi buvo vadinamas maistu smegenims ir laikomas tiek fizinės, tiek dvasinės energijos šaltiniu. Mitybos poveikio sveikatai tyrėjos Aidos Matulevičiūtės teigimu, ghi sviestas ne tik naudingas žmonių sveikatai, bet ir turi savitą charakterį.

2018 05 11

Pusiausvyra tarp sveikos gyvensenos ir racionalaus proto: kaip neperžengti ribų?

Vis daugiau žmonių viešoje erdvėje dalijasi savo sveikos gyvensenos atspindžiais kasdienybėje – sveiko maisto nuotraukomis, asmenukėmis iš sporto salės bei kitomis aktyvaus laisvalaikio akimirkomis. Pastaruoju metu ypatingas dėmesys skiriamas mitybai – įvairiems sveikuoliškiems produktams ir jų receptams, o kartu ir diskusijoms apie tai, kas yra sveika ir naudinga, o kas – ne. Šie pokalbiai dažnai verda ne tik socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje, bet ir prie kasdienio stalo, kur, psichiatro Lino Slušnio teigimu, neišvengiama ir konfliktų.

2018 05 07

Malšindami troškulį lietuviai tampa vis išrankesni

Apie šylančius orus ir nenumaldomai artėjančią vasarą praneša ne tik kylantys termometrų stulpeliai, bet ir iki 70 proc. padidėję gazuoto ir negazuoto vandens pardavimai. Prekybininkai pastebi, kad Lietuvos gyventojai ne tik pirmenybę teikia gazuotam vandeniui, bet ir tampa jam vis išrankesni. Visgi renkantis vandens skonį, lyderio pozicijų neužleidžia citrinos skonio vandens gėrimai.

2018 04 27

Specialistės atskleidžia greitai gendančių maisto produktų laikymo taisykles

Šylant orams į mitybos racioną norisi įtraukti kuo daugiau šviežių maisto produktų. Tiesa, šviežios daržovės ir vaisiai, mėsa bei žuvis, laikomi netinkamomis sąlygomis, gana greitai genda ir įgyja nemalonų kvapą, ypač, jeigu jų nesuvartojame per kelias dienas. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad norint mėgautis gardžiu ir sveiku maistu, svarbu atkreipti dėmesį į kelias esmines produktų laikymo virtuvėje taisykles.

2018 04 25

Pjaustyta duonai – 90 metų: ką apie ją žinome šiandien?

Senovės lietuviai, kaip ir kitos žemdirbių tautos, duoną pelnydavo sunkiu darbu ir kruopštumu, todėl ją brangino, gerbė ir net apie ją kūrė įvairias legendas. Šiuolaikiniai žmonės nuolat skuba, siekdami kuo efektyviau išnaudoti savo laiką, todėl dažnai nesusimąsto apie mitybos raciono, ypač – duonos svarbą. Šiandien parduotuvių lentynose galima rasti daugybę rūšių duonos, pritaikytos patogiam vartojimu. Viena iš jų – pjaustyta duona. Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič atskleidžia, kad šie metai – simboliniai, nes sukanka lygiai 90 metų nuo tokios duonos atsiradimo.

2018 04 13

Vaikų psichiatras Linas Slušnys: „Kodėl svarbu išmokti atpažinti savo emocijas?“

Kiekvieną dieną mus lydi įvairios emocijos. Nors kartais net ir patys nepastebime, kaip mažytė smulkmena mus išmuša iš vėžių ar atvirkščiai – pakelia nuotaiką. Visos emocijos turi didelę įtaką žmonių gyvenime, nes gali lemti ir fizinę žmogaus sveikatą. Vaikų psichiatras Linas Slušnys sako, kad emocijų išvengti neįmanoma ir net – nebūtų logiška, tačiau galima išmokti jas atpažinti bei kontroliuoti. Be to, psichiatro teigimu, labai svarbu rūpintis, kad kuo daugiau teigiamų emocijų augdami patirtų vaikai.