Naujienos

2019 01 07

Maisto likučių dilema: gaminti negalima išmesti

50 Eifelio bokštų svorioarba500 tūkst. tonų – tiek maisto atliekų kasmet iškeliauja į atliekų konteinerius Lietuvoje. Su maisto švaistymo dilema dažnas akis į akį susidūrė šventiniu laikotarpiu, tačiau šis klausimas išlieka aktualus net ir šventėms pasibaigus. Taigi ką galime daryti kitaip, kad maisto, kuriam išleidžiame pinigus, netektų išmesti ir galėtume suteikti jam antrą šansą lėkštėje?

2019 01 04

Sausį pasitinkame sveikiau ir taupiau: kaip gyventi tuščiomis piniginėmis, bet pilnais pilvais?

Didžiosios metų šventės dažnam mūsų – proga savęs nevaržyti ir pasilepinti ant kasdienio stalo rečiau besipuikuojančiais, įmantresnio skonio patiekalais. Kad leidžiame sau daugiau nei įprastai, patvirtina ir pirkėjų krepšelio dydis, kuris šventiniu laikotarpiu išauga penktadaliu. Visgi atėjus sausiui ir pasibaigus šventiniam maratonui, tenka ieškoti būdų, kaip ne tik greičiau grįžti į įprastą mitybos ritmą, bet ir sutaupyti.

2018 12 12

Silkės triumfo metas – didžiosios šventės: kokią renkasi lietuviai?

Nors pastarųjų kelerių metų tendencijos rodo, jog lietuviai vis drąsiau išbando naujus gaminius, egzotiškesnio skonio patiekalus ir eksperimentuoja neįprastais maisto deriniais, tačiau yra produktų, be kurių Kalėdų stalas nebūtų šventinis. Vienas iš jų – ilgą ir spalvingą istoriją turinti silkė. Prekybos tinklo IKI duomenimis, pirkėjai silkes pradeda intensyviau pirkti jau gruodžio pradžioje, o prieš pat šventes – Kūčias ir šv. Kalėdas jų pardavimai išauga dvigubai. Silkės patiekalus tautiečiai taip pat noriai renkasi ir Naujųjų metų stalui.

2018 12 12

Kefyras konditerijoje – mažiau kalorijų ir riebalų, bet ne skonio

Sveikesnės mitybos tendencijos pastaruoju metu veržiasi į daugelį maisto gaminimo ir vartojimo sričių. Sveikatai palankesnių pasirinkimų gyventojai jau ieško ne tik rinkdamiesi maistą pusryčiams, pietums ir vakarienei, užkandžius ar gėrimus, bet ir norėdami pasimėgauti desertu arba artimuosius pradžiuginti šventiniu tortu. Šias tendencijas atidžiai stebi prekybininkai ir dėl jų netgi keičia savo konditerijos gaminių sudėtis.

2018 12 07

Maisto ekspertės patarimai, kaip didžiųjų metų švenčių stalui pasiruošti nebrangiai

Artėjančios šventės daugelį verčia griebtis už galvos – dovanų ir Kalėdų eglutės paieškos bei įvairių puošmenų pirkimas atima ne tik daugybę laiko, bet ir gerokai patuština kišenes. Šalia šių klasikinių šventinių elementų, prisideda ir šventinio stalo ruošimas – patiekalų planavimas ir tinkamų ingredientų paieška. Tiems, kurie trokšta susikurti jaukią Kūčių ir Kalėdų nuotaiką, sutaupyti pinigų ir be streso pasitikti šventes, prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė siūlo kelias lengvai įgyvendinamas, tačiau originalias idėjas, kuriomis ne tik sutaupysite, bet ir nudžiuginsite namiškius.

2018 12 04

Populiariausi produktai lapkritį: atpigę avokadai pralenkė mandarinus

Konkretus metų laikas ir orai už lango turi įtakos tam, kokius produktus pirkėjai renkasi parduotuvėse. Prekybininkai vertindami lapkričio mėnesio pardavimus pastebi, kad šiam laikotarpiui įprastą lietuvių pirkinių krepšelių sudėtį šiemet koregavo mažėjusios kai kurių produktų kainos ir šiltesnis, nei įprasta, ruduo.

2018 11 29

Šventės be streso – kaip sutaupyti ruošiantis didžiosioms metų šventėms?

Nors dar tik lapkričio mėnuo, tačiau jau galime pajusti artėjančių švenčių dvasią. Jau visai netrukus šalies miestuose ir miesteliuose bus įžiebtos kalėdinės eglutės, gatvėse eismas taps intensyvesnis, o į prekybos centrus sugūžės dovanų ieškantys pirkėjai. Daugumos prioritetai šiuo metų laiku panašūs – sutikti šventes džiugiai ir be streso, o kartu neišleidžiant daugiau nei leidžia finansinės galimybės, ypač šventinio stalo ruošai. Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, vienintelė taisyklė kaip ir kasmet galioja ta pati – svarbiausia turėti išankstinį planą.

2018 11 27

Aktyvų lapkritį „Iki“ užbaigia naujos parduotuvės atidarymu Lentvaryje

Prekybos tinklas IKI rudens plėtros ir atsinaujinimo etapą užbaigia naujos parduotuvės atidarymu Lentvaryje. Antradienį šiame mieste duris atvėrė naujausia, 1000 kv. m ploto, moderni tinklo parduotuvė. Vien lapkritį naujai arba po rekonstrukcijos duris atvėrė 5 „Iki“ parduotuvės. Į jų įrengimą ir atnaujinimą iš viso investuota 3,1 mln. eurų. Intensyvius prekybos tinklo plėtros ir pozicijų stiprinimo darbus planuojama tęsti ir toliau.

2018 11 25

Lietuvių mentaliteto bruožai užsieniečių verslininkų akimis: reiklūs kokybei, patriotiški, atsakingi

Lietuviai domisi sveiko maisto naujienomis, yra labai reiklūs kokybei ir maisto šviežumui, tačiau revoliucijos čia vyksta pamažu, – tuo įsitikinę šalyje sėkmingai dirbantys ir prie lietuvių mentaliteto prisitaikę užsienio verslininkai. „Ne laiku ir ne vietoje kurdamas savo tvarką, gali ir nudegti“, – sako vieną restoraną jau uždaręs šefas Mher Gevorkjan.

Verslininkai stebi, kad „daug ir pigiai“ principą keičia atvirumas naujiems skoniams, o lietuvių lėkštėse vis daugiau grynų, sveikų ir šviežių produktų, įdomių maistinių kombinacijų ir mažesnių porcijų, bet gurmaniškesnių patiekalų.Apie pokyčius pasakoja „Böff Steakhouse“ šefas Mher Gevorkjan ir „Iki“ tinklo vadovas Lietuvoje Gerard Rog.

2018 11 22

Padėkos diena Lietuvoje – prisimenama, bet masiškai dar nešvenčiama

 

Jungtinėse Valstijose ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį kiekvienais metais švenčiama Padėkos diena. Amerikiečiams tai – viena svarbiausių metų švenčių, kuomet šventinei vakarienei susiburti stengiasi visa šeima ir artimieji. Nors Padėkos dienos minėjimas labiausiai paplitęs už Atlanto, tačiau tradiciškai žemės ūkio darbų pabaigą pažymėdavo bei už derlių padėkoti prie stalo panašiu metu susirinkdavo ir senovės lietuviai. Šiandien taip pat vis daugiau lietuvių seka JAV gyventojų pavyzdžiu ir Padėkos dieną simboliškai pažymi vakarienei patiekdami keptą kalakutą ir kitus tradicinius šios šventės patiekalus.