Naujienos

2019 07 03

4 taisyklės, padėsiančios konservavimą atrasti iš naujo

„Roges ruošk vasarą“ – puikiai į sąmonę įstrigęs posakis, pritaikomas daugelyje gyvenimiškų situacijų. Kai kalba pasisuka apie maisto ruošą, ši taisyklė – ne išimtis. Bene labiausiai ji tinka konservavimui: nes nors vasaros gėrybėmis smagu mėgautis šiltuoju metų laiku, tačiau jų atsargos puikiai praverčia ir žiemą. Tad kokios šio maisto gaminimo būdo tendencijos šiuo metu yra „ant bangos“, o galbūt tautiečiai konservavimą jau laiko atgyvena ir spėjo atrasti naujus gėrybių ruošimo būdus?

2019 07 01

Valgome lauke: takai su grill jautiena ir gvakamole

Atšilus orams vis daugiau laiko norisi leisti ne tarp keturių sienų, o lauke. Dvigubas džiaugsmas, kai į lauką galima perkelti ir tam tikras veiklas, pavyzdžiui, vakarienę paruošti ir suvalgyti tiesiog po atviru dangumi. Norintiems šiek tiek paįvairinti grill patiekalų meniu arba atrasti juos iš naujo, puikus pasirinkimas yra takai

2019 06 26

Spalvota duona: tinka tik „Instagramui“ ar naudinga ir organizmui?

Lietuvišką duoną nuo seno įprasta laikyti šalies kulinarinio paveldo šedevru, tačiau šiomis dienomis pastaroji išgyvena tikrą revoliuciją. Tiesa, ypatingo susidomėjimo sulaukia ne tradicinės duona, o pastarosios alternatyvos – socialiniai tinklai mirga nuo spalvų ir skonių paletės, kurią įgavo naujos duonos. Tad kokių rūšių jau galima paragauti ir kuo jos taip traukia pirkėjų akį bei žadina gomurį?

2019 06 21

Druska konditerijoje – ar iš tiesų suderinama?

Druska – vienas dažniausiai naudojamų ingredientų gardinant maistą. Ar žinojote, kad žmonių mityboje ji naudojama mažiausiai 10 tūkstančių metų? Druskos vartojimo istorija yra išties spalvinga, nes būtent dėl šio kasdienio produkto atsirado pirmieji prekybos keliai, druska buvo tapusi pirmaisiais pinigais ir, netgi – kai kurių tautų karų priežastimi. Vis dėlto, šiandien druska yra neatsiejama nuo žmonių kasdienės mitybos, tačiau, pasak prekybos tinklo IKI kepyklų vadovės Nijolios Juchnevič, jos panaudojimas gali būti kur kas įvairesnis – druską galima gardinti net saldumynus.

2019 06 20

Naują skonį patiekalams suteikiantis marinavimas: ką verta žinoti?

Geriems orams imant viršų, daugelis suskumba pasimėgauti kokybišku maistu gamtoje. O kur gardūs kepsniai ir kitos ant grilio kepamos gėrybės, ten ir tobuliausių marinatų paieškos. Juk mėgautis beskoniu, sausu ir perdėm prėsku skoniu visai nesinori. Tad šįkart visa tiesa apie marinatus: kiek, kada ir kokio mišinio naudoti, siekiant tobulo kąsnio?

2019 06 19

Mityba važinėjantiems dviračiu: specialistas pataria, kokius produktus rinktis

Vasara yra neatsiejama nuo aktyvių sportinių veiklų ir laiko leidimo lauke. Vos tik atšilus orams ir termometro stulpeliams šoktelėjus aukščiau, į miesto gatves ir parkus išrieda dviratininkai. Nors dviratis gali būti tinkama transporto priemonė beveik visus metus, tačiau vasarą jis taip pat tampa puikia pramoga ir vienu iš būdų, galinčių padėti numesti svorio. Mitybos specialistas Artūras Sujeta sako, jog reikia žinoti vos kelis paprastus principus – ką ir kaip valgyti, kad minant pedalus netrūktų energijos.

2019 06 18

Minime Tarptautinę pikniko dieną: ko galime pasimokyti iš maisto mylėtojų prancūzų?

Kas jau kas, bet maistas prancūzams – tarsi atskira meno šaka, meilės kuriai mokoma nuo mažų dienų. Ir valgyti pastarieji mėgsta ne tik uždarose patalpose –  vos žemę paliečia pirmieji vasariškos saulės spinduliai, prancūzai skuba krautis pintines ir pirmyn į parkus. Nenuostabu, kad piknikų pirmtake laikoma būtent Prancūzija, valgymo lauke malonumus atradusi dar 17 amžiuje. Šiandien, minint tarptautinę pikniko dieną, žvilgterkime, kokius įpročius galime perimti iš meilės šalies gyventojų ir ką derėtų pritaikyti Lietuvoje.

2019 06 17

Mėsos technologo patarimai: kada rinktis grilinimą, o kada – barbekiu bei ko šiukštu nedaryti su mėsa

Sultingas, aukštos kokybės ir puikiai paruoštas mėsos kepsnys suvilioja ne vieną. Ir jei galvojate, jog toks patiekalas prieinamas tik restoranuose, klystate. Ryškaus aromato ir skonio mėsą nesunkiai pagaminsite ir namuose, tereikia žinoti, kokią mėsos dalį rinktis ir kokį gaminimo būdą taikyti. O jei dar parinksite tinkamus prieskonius, galėsite konkuruoti su geriausiais šefais.

2019 06 12

Sveikesnė mityba vasarą: specialistai pataria, ką įtraukti į valgiaraštį, ir ko – atsisakyti

Atėjus vasarai, nejučiomis vis labiau atsipalaiduojame ir lengviau pasiduodame įvairioms pagundoms. Juk prasidėjus ledų sezonui, atsispirti šiam vasaros desertui karštą dieną tampa sunkiau ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems. Ir tai – tik viena iš daugelio kitų vasaros pagundų.  Maisto poveikio sveikatai tyrėjos Aidos Matulevičiūtės teigimu, vasara – itin tinkamas metas pabandyti pakeisti nusistovėjusius mitybos įpročius dėl lėtesnio gyvenimo tempo, saulės, geresnės nuotaikos bei kasdien gamtos siūlomų vaisių ir daržovių.

2019 06 10

IKI skelbia metų rezultatus: finansiniai rodikliai augo

Antras pagal dydį šalies prekybos tinklas IKI 2018 m. nuosekliai augino verslą. Šio tinklo pardavimų pajamos praėjusiais metais sudarė 649,4 mln. Eur ir buvo 1,01 proc. didesnės nei 2017 m. Sparčiai augo ir įmonės ikimokestinis pelnas, kuris buvo 74,58 proc. didesnis lyginant su ankstesniais metais, ir siekė 23 mln. eurų. Pagrindiniai rodikliai, lėmę verslo augimą, – efektyvi veiklos plėtra ir nuolatinis dėmesys kokybei.