Naujienos

2019 10 31

Baisiai skanūs Helovino užkandžiai: greitai pagaminami teminiai receptai vakarėliui

Spalio 31-ąją, baisiausią metų naktį, daugeliui jau tapo tradicija rengti Helovino vakarėlius. Nors šventės metu mėgstama bauginti persirengus kraupiausiais filmų, knygų ar istorijos personažais, IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pataria vakarėlio svečių nešiurpinti maistu ir dalijasi lengvai pagaminamų, tačiau savo skoniu nustebinsiančių užkandžių receptais.

Lai skonis žavi, o pateikimas – baugina

 

Pasak V. Juodkazienės, maistas gali tapti vienu svarbiausių vakarėlio akcentų: jei sugalvosite kaip išradingai patiekti užkandžius, Helovino vakaras tikrai bus nepamirštamas.

 

„Nesvarbu kokį patiekalą sumanysite pagaminti šiai progai, pagrindinis ingredientas lai būna vaizduotė. Svarbiausiai tokiai šventei yra ne įmantrūs valgiai, o išradingas maisto patiekimas. Ši diena žaisminga, tad siūlau vengti sudėtingo meniu – tegul ant stalo karaliauja užkandžiai. Pagaminkite įvairių užtepėlių, pripjaustykite vaisių, daržovių, patiekite įdomių sūrių, duonos, o šalia paruoškite dekoracijas su originaliai užrašais ir išradingais maisto pavadinimais. Helovinas – tai proga pasireikšti ryškiaspalviam maistui arba išgauti natūralias spalvas iš įvairių produktų, pavyzdžiui, burokėlių, ciberžolės, paprikos miltelių ir pan.” – pataria V. Juodkazienė.

 

Tuo tarpu prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė pažymi, kad jei jau švenčiamas Helovinas, jis dažniausiai neapsieina be šios teminės šventės simbolio – moliūgo.

 

„Rudenį yra pats šviežio moliūgų derliaus pikas, tad natūraliai kasmet šiuo laiku jų parduodame daugiausiai. Atėjus šaltajam laikui, žmonės vis dažniau grįžta į virtuves, kuriose gimsta sezoninių gėrybių skanėstai: troškiniai, trintos sriubos, pyragai. Mūsų pirkėjai vertina šviežio moliūgo skonį ir lengvą pritaikymą patiekaluose. Vis dėlto, artėjant Helovinui, moliūgų IKI parduotuvėse nuperkama kone 5–6 kartus daugiau, nes dalis jų neabejotinai iškeliauja ne tik į puodą ar orkaitę, bet ir virsta gražiausiais raižiniais ar žvakidėmis”, – pasakoja I. Baltrušaitienė.

 

Tuo metu maisto ekspertės V. Juodkazienės teigimu, ruošiant originalų papuošimą iš moliūgo, jo minkštimo nevalia išmesti: „Atsakingai sudėkite moliūgo masę į atskirą indą. Galbūt dar tą patį vakarą pavyks iš jo iškepti pyragą ar sutrinti ryškiaspalvę sriubą“.

 

Genialu tai, kas paprasta

 

IKI maisto ekspertė pataria ieškoti netikėtų derinių: mandarinus paversti mažais moliūgėliais ar kiaušinius įdaryti vasabiais.

 

„Nebijokite eksperimentuoti. Helovino temai tinka visi oranžiniai vaisiai ar daržovės – morkos, moliūgas, taip pat juodi – juodosios alyvuogės, juodosios sezamo sėklos. Ši šventė – labai ekstravagantiška, tad ant stalo tiks net ir pats drąsiausias eksperimentas. Svarbu, kad skoniai derėtų“, – sako V. Juodkazienė.

 

Iš juodųjų alyvuogių galima sukurti praktiškai bet kokio patiekalo papuošimą: perpjaukite alyvuogę per pusę, viena pusę palikite, o kitą susmulkinkite stambiais šiaudeliais – pjaukite puselę išilgai į 3 ar 4 dalis. Pilnoji pusė gali virsti voro pilveliu, o šiaudeliai – kojomis.

 

Vis dėlto, IKI atstovė ragina per šventę nepersistengti ir ant stalo patiekti lengvus, labai greitai pagaminamus užkandžius, kurie svečius stebintų ir skoniu, ir išradingumu.

 

Moliūginis humusas

 

Reikės:

 

  • 0,5 kg moliūgo;
  • 2 valg. Šaukšt. citrinos sulčių;
  • 1-2 skiltelių česnko;
  • 5 valg. šaukšt. Tahini pastos;
  • Alyvuogių aliejaus;
  • Druskos, juodųjų ir kajeno pipirų pagal skonį;
  • Sezamų sėklų;
  • Petražolių.

 

Gaminimas:

 

Moliūgą supjaustome kubeliais, suberiame į kepimo skardą ir apšlakstome aliejumi. Orkaitę įkaitiname iki 220 laipsnių temperatūros ir pašauname moliūgus. Kepame tol kol suminkštės. Iškepusius moliūgus sudedame į trintuvą ir sutriname, ten pat įspaudžiame česnaką, įpilame citrinos sultis, sezamų pastą, suberiame pipirus bei druską. Viską sumalame iki vientisos masės. Humusą sudedame į lėkštutę, šaukštu padarome vageles ir įpilame šiek tiek aliejaus. Papuošiame smulkintomis petražolėmis, sezamų sėklomis, pipirais. Skanaus!

 

Picos-vaiduoklės

 

Reikės:

 

  • Prancūziško batono;
  • Mocarelos sūrio;
  • Pomidorų padažo;
  • Druskos ir pipirų;
  • Bet ko, ką mėgstate ant picos: dešros, kumpio, svogūnų ir pan.;
  • Alyvuogių papuošimui.

 

Gaminimas:

 

Prancūzišką batoną perpjaukite pusiau (kad ilgiu tilptų į orkaitės skardą). Tuomet išilgai batoną perpjaukite dar per pusę, patepkite pomidorų padažu ir ant jo sudėkite savo mėgstamus ingredientus, pabarstykite druska ir pipirais. Užtepkite dar vieną sluoksnį pomidorų padažo. Mocarelos sūrį supjaustykite 0,5–1 cm pločio stačiakampiais ir dėkite horizontaliai, šalia vienas kito, kad išsilydęs sūris taptų baltu picos uždangalu – vaiduoklio apsiaustu.

 

Iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje kepkite picas apie 10 min. Pagaminę papuoškite alyvuogėmis: pjaukite jas vertikaliai ir kelias dalis – gausite po kelis apskritimus, kurie taps vaiduoklių akytėmis.

 

Voro kiaušiniai

 

Reikės:

 

  • 6 vnt. vištos kiaušinių;
  • 100 g. tamsių šaldytų uogų;
  • 1 vnt. avokado;
  • 1 arbat. šaukšt. vasabių;
  • 1 arbat. šaukšt. juodų sezamo sėklų;
  • druskos pagal skonį.

 

Gaminimas:

 

Kiaušinius virkite, kad tryniai sukietėtų: geriausia juos užpilti šaltu vandeniu, įdėti šiek tiek druskos, užvirti. Vandeniui užvirus, sumažinti ugnį ir pavirti dar 6 minutes. Po to kiaušinius išimti ir paėmus šaukštą atsargiai įskelti lukštus. Į kiaušinių nuovirą sudėti bet kokias tamsias šaldytas (arba, jei turite, šviežias) uogas: pvz. mėlynes. Taip pat sudėkite ir įskeltus kiaušinius. Nuovire juos reiktų palikti bent 6 valandoms. Geriausia – per naktį.

 

Kai kiaušiniai jau bus prisisotinę natūralaus uogų mėlio, nulupus matysite tamsius rėžius, primenančius voro tinklą. Kiaušinius perpjaukite išilgai per pusę, išimkite trynius. Juos sutrinkite kartu su gerai įnokusiu avokadu, įdėkite vasabių (jei norite aštresnio skonio, dėkite daugiau), įberkite druskos. Tokį žalsvą įdarą sudėkite į kiaušinių lovelius ir užbarstykite juodų sezamo sėklomis.

 

Helovino keksiukai

 

Reikės:

 

  • 200 g. rudojo cukraus;
  • 100 ml aliejaus arba 120 g. ištirpinto sviesto;
  • 3 vnt. kiaušinių;
  • 2 šaukšt. klevų sirupo;
  • 2 šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 200 g. arba visa vidutinio moliūgo tyrė;
  • 300 g. miltų;
  • 2 arbat. šaukšt. cinamono; 
  • 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • ¾ arbat. šaukšt. druskos;
  • ¾ puodelio pieno.

 

Gaminimas:

 

Pirmame inde gerai išsukite cukrų, aliejų, kiaušinius, klevų sirupą ir vanilės ekstraktą. Įmaišykite svarbiausią Helovino keksiukų ingredientą – moliūgo tyrę (jei jos tekstūra nėra vientisa, prieš tai galite sutrinti trintuvu). Antrame inde sumaišykite visus sausus ingredientus: miltus, cinamoną, kepimo miltelius, druską. Pusę šios masės įdėkite į pirmąjį indą, įpilkite šiek tiek pieno ir viską lėtai maišykite, kol masė taps vientisa. Tuomet į pirmąjį indą sudėkite ir likusią masę, vėl įpilkite šiek tiek pieno ir vėl maišykite.

 

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros, sudėkite tešlą į keksiukams kepti skirtą skardą ir pašaukite. Kepkite apie 20 min. Papuoškite kaip tik sugalvosite – fantazijai ribų nėra!