Naujienos

2019 02 27

Glotnučiai artina pavasarį: 5 receptai paskutinei žiemos savaitei

Ilgai lauktą pavasarį dera sutikti kupiniems jėgų. O kas daugiau, jei ne teisingas maistas suteiks taip trūkstamos energijos? Semtis jos specialistai rekomenduoja iš vaisių ir daržovių, o geriausias ir skaniausias būdas jų suvalgyti kuo daugiau – maistingieji glotnučiai. Pasigaminti kokteilį prireiks vos kelių minučių, o energijos užteks visai dienai!

 

Nors mūsų kraštams būdingos gamtinės sąlygos nėra palankios visus metus džiaugtis šviežiu derliumi, tačiau nepriklausomai nuo metų laiko parduotuvių lentynose galima rasti pačių įvairiausių vaisių, tad įtraukti glotnučius į kasdienį meniu ir kaskart išgauti vis kitą skonių derinį – paprasčiau nei atrodo.   

Pasak prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, žiemą pietinėse šalyse – Ispanijoje, Italijoje, Graikijoje – kaip tik yra nuimamas šviežiai sunokusių citrusinių vaisių derlius, todėl jų skonis – ypač ryškus ir puikiai gali papildyti trintus kokteilius. Tiesa, pagal pardavimus šaltuoju sezonu perkamiausių vaisių sąrašo viršūnėje karaliauja bananai ir mandarinai, toliau rikiuojasi apelsinai, obuoliai, persimonai ir didieji greipfrutai (angl. pomelo).   

„Natūralu, jog žiemą žmonės yra išsiilgę vasariškos gaivos ir dažniau renkasi citrusinius vaisius, kurie yra ne tik skanūs, bet ir padeda aprūpinti organizmą trūkstamais vitaminais, stiprina imunitetą. Tiesa, sau lygių pagal populiarumą neturi bananai, kurie jau ne vienus metus yra nepajudinami iš populiariausių žiemos vaisių dešimtuko. Bendras vaizdas pasikeis artėjant vasarai – tuomet populiarumą susigrąžins arbūzai, nektarinai. Dar vienas populiarus glotnučių ir ne tik ingredientas – avokadas, kuris dėl plačių pritaikymo galimybių yra perkamas nepriklausomai nuo metų laiko“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.

Iki pavasario likus vos kelioms dienoms, siūlome kasdien pasigaminti po sveikuolišką kokteilį. Pasak IKI atstovės, glotnučiai – puikus pasirinkimas norint rytą pradėti žvaliai bei pasikrauti jėgų ir puikios nuotaikos visai dienai. Be to, toks pusryčių variantas neapsunkins organizmo.

Glotnučiai lengvai pasiduoda interpretacijoms, todėl juos galima gardinti pačiais įvairiausiais priedais. Pavyzdžiui, avižiniais dribsniais pagardintas kokteilis taps dar tirštesnis bei pasižymės didesniu skaidulų kiekiu. Pamėginkite kokteilių skonį paįvairinti ispaninio šalavijo sėklomis – jos ne tik suteiks sotumo jausmą, bet ir aprūpins organizmą po žiemos taip trūkstamais vitaminais ir mineralais. O norintiems saldesnio skonio, vietoj cukraus rekomenduojama įdėti šaukštelį medaus.

 

Dalinamės 5 glotnučių receptais, kurie leis kiekvieną dieną pradėti sveikai ir skaniai, o taip pat priartins pavasarį!

 

  1. 1.     Žaliasis pirmadienio kokteilis

Reikės:

  • stiklinės obuolių sulčių;
  • vieno obuolio;
  • saujos špinatų lapelių;
  • pusės prinokusio avokado.

Nuluptą avokadą bei obuolį supjaustykite dalimis ir sumaišykite su obuolių sultimis. Ten pat suberkite špinatų lapelius ir viską sutrinkite elektriniu trintuvu. Norint ryškesnio skonio, gautą kokteilį galima paskaninti citrinos sultimis.

  1. 2.     Saulėtas antradienio kokteilis

Reikės:

  • vieno prinokusio banano;
  • vieno apelsino;
  • vieno mango vaisiaus;
  • pusės stiklinės kokosų pieno;
  • trupučio imbiero šaknies (pagal skonį).

Visus vaisius nulupkite ir supjaustykite gabalėliais, supilkite kokosų pieną ir sutrinkite trintuvu. Į gautą kokteilį įtarkuokite imbiero šaknies ir viską gerai išmaišykite.

  1. 3.     Ryškus trečiadienio kokteilis

Reikės:

  • dviejų raudonų obuolių;
  • vieno banano;
  • pusės stiklinės natūralaus jogurto be priedų;
  • kelių datulių;
  • arbatinio šaukštelio cinamono;
  • imbiero (pagal skonį).

Obuolius ir bananą nulupkite, supjaustykite gabalėliais. Į indą supilkite jogurtą, sudėkite datules ir viską sutrinkite elektriniu trintuvu. Kokteilį apibarstykite cinamonu, įtarkuokite šiek tiek imbiero.

  1. 4.     Sveikasis ketvirtadienio kokteilis

Reikės:

  • dviejų gerai sunokusių pomidorų;
  • pusės nedidelės paprikos;
  • saujos petražolių;
  • pusės stiklinės vandens;
  • skiltelės česnako;
  • pipirų ir druskos (pagal skonį).

Nuo pomidorų nulupkite odelę, juos ir papriką supjaustykite kubeliais. Į trintuvą sudėkite daržoves, petražoles ir supilkite vandenį, viską gerai išplakite. Jei kokteilis gaunasi per tirštas, įpilkite dar šiek tiek vandens. Įspauskite skiltelę česnako, pagardinkite druska ir pipirais.

  1. 5.     Energingasis penktadienio kokteilis

Reikės:

  • dviejų didelių morkų;
  • vieno saldaus obuolio;
  • vieno šaldyto banano;
  • pusės citrinos sulčių;
  • stiklinės vandens;
  • imbiero (pagal skonį);
  • kardamono (pagal skonį).

Morkas ir obuolį nulupkite, sutrinkite. Į gautą gėrimą įpilkite vandens, įdėkite bananą ir įspauskite citrinos sulčių. Viską suplakite elektriniu trintuvu. Kokteilį paskaninkite tarkuotu imbieru ir kardamonu.

Skanaus!