Naujienos

Į virtuvę – su mažuoju kulinaru: 5 valgiai, kuriuos lengvai pagaminsite drauge

Įtraukite vaikus į maisto gaminimo procesą – pataria mitybos specialistai visiems tėvams, norintiems, kad jų vaikai daug mieliau valgytų sveikus produktus. Sveikai valgantys vaikai yra energingesni, jų nuotaika stabilesnė, o rezultatai mokykloje daug geresni.

Tad jei norite, kad jūsų vaikai užaugtų sveikais ir protingais žmonėmis, kartu pasiraitokite rankoves! Savaitgalio pietus paruoškite kartu. Išbandykite šiuos penkis skanius ir sveikus receptus. Bet prieš tai būtinai perskaitykite šiuos kelis patarimus, kurie jums pasitarnaus, kad kartu su vaiku praleistas laikas virtuvėje būtų dar smagesnis ir saugesnis.

 

– Jei ketinate gaminti pietus su vaiku, iš karto susitaikykite tuo, kad viskas vyks daug lėčiau. Todėl geriausia kartu gaminti savaitgalį, kai niekas niekur neskuba.

 

– Būkite kantrūs ir nepykite, kai mažajam kulinarui kažkas nepavyksta. Po kiekvienos įveiktos užduoties pagirkite savo vaiką.

 

– Jei jūsų mažasis kulinaras dar dienomis miega pietų miegą, gaminkite po to, kai jis gerai pailsėjęs ir yra mažiau nervingas.

 

– Sukinėjantis virtuvėje su mažamečiu, nepakenktų, jei jį prižiūrėti padėtų dar vienas suaugęs žmogus. 

 

– Nustatykite virtuvės taisykles. Pavyzdžiui, kad prieš gaminant maistą reikia nusiplaukti rankas, gerai nuplauti daržoves ir vaisius. Svarbi taisyklė – nežaisti su peiliais ir virtuvinėmis žirklėmis. Perspėkite savo mažiausiuosius šefus neliesti karštos keptuvės, verdančio puodo, elektrinio maišytuvo.

 

– Iš anksto apgalvokite, ką gaminsite ir pasiruoškite produktus. Apie patiekalų gamybos eigą iš anksto papasakokite ir savo vaikui. Supažindinkite vaiką su visais ingredientais, papasakokite, kodėl juos naudinga jam valgyti. Leiskite visus produktus paliesti, pauostyti.

 

– Parinkite vaikui tinkamas užduotis. Pavyzdžiui, jau trimečiai gali maišyti salotas ar keksiukų tešlą. Vyresni vaikai, gali pamatuoti reikiamus ingredientų kiekius. Paaugliai gali pjaustyti daržoves, trinti sriubas.

 

– Pasiruoškite tam, kad po tokios popietės virtuvė atrodys lyg po karo. Tačiau kokybiškai drauge praleistas laikas su vaiku to vertas, tiesa?

 

Cukinijų „kareivėliai“ su sūriu 

download 2

Traškus sveikas ir maistingas užkandis gali tapti jūsų vaikų silpnybe. Jį labai lengva paruošti, o jo skonis tikrai tobulas.

Paruošimo laikas: 10 min.

 

Kepimo laikas: 20 min.

 

Jums reikės (4 porcijoms):

 

  • 4 nedidelių cukinijų, supjaustytų ketvirčiais per visą ilgį,
  • 1/2 puodelio tarkuoto parmezano sūrio,
  • 1/2 šaukštelio džiovintų čiobrelių,
  • 1/2 šaukštelio džiovintų raudonėlių,
  • 1/2 šaukštelio džiovintų bazilikų,
  • 1/4 šaukštelio česnakų granulių, druskos ir pipirų pagal skonį,
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
  • 2 šaukštai šviežių petražolių, sukapotų (nebūtina).

 

Gaminimo eiga

 

Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C laipsnių. Ant grotelių dėkite kepimo popierių.

 

Mažajam kulinarui patikėkite paruošti prieskonių mišinį – tegul nedideliame inde sumaišo sūrį, čiobrelius, raudonėlį, baziliką, česnakų granules, druską ir pipirus. Po to tegul gražiomis eilėmis sudeda cukinijų „kareivėlius“ ant kepimo popieriaus. Jūs apšlakstykite „kareivėlius“ trupučiu aliejaus ir sūrio bei prieskonių mišiniu. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 15 minutes. Tada padidinkite orkaitės temperatūrą ir cukinijų „kareivėlius“ dar pakepkite 2-3 minutes, kol jos pasidarys traškios ir įgis auksinę spalvą.

 

Valgykite iš karto, jei norite, papuoškite kapotomis petražolėmis.

 

Agurkų, pomidorų ir fetos sūrio salotos

 

download 1

Sveikos, skanios ir labai lengvai paruošiamos net patiems mažiausiems virtuvės šefams salotos 

Paruošimo laikas: 15 min.

 

Jums reikės (8 porcijoms):

 

  • 1 kg agurkų, pjaustytų griežinėliais,
  • 2 didelių pomidorų, pjaustytų skiltelėmis,
  • 1 ryšulėlio svogūnų laiškų, pjaustytų,
  • 1 indelio mėgstamų alyvuogių be kauliukų, supjaustytų per pusę,
  • 500 g fetos sūrio, sutrupinto, saujos šviežių mėtų, smulkintų,
  • 6 šaukštų itin tyro alyvuogių aliejaus,
  • 1/4 puodelio šviežiai spaustų citrinos sulčių,
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

 

Gaminimo eiga

 

Dideliame inde tegul vaikas sumaišo prieš tai jūsų supjaustytus agurkus, pomidorus, svogūnų laiškus, alyvuoges, mėtas ir pusę kiekio fetos sūrio. Leiskite jam sumaišyti ir padažą. Puodelyje tegul jis sumaišo aliejų, citrinos sultis, pipirus ir druską ir gautu padažu aplieja salotas. Šiek tiek viską pamaišo. Jūsų darbas – salotas pagardinti druska ir pipirais, o ant viršaus užberti likusį fetos sūrį.

 

Paprastai paruošiama trinta kvapni moliūgų sriuba

download 3

 

Labai skani ir sveika sriuba tiek mažiems, tiek dideliems. Mažiesiems ypač patiks ryški sriubos spalva.

 

Paruošimo laikas: 10 min.

 

Virimo laikas: 20 min.

 

Jums reikės (8 porcijoms):

 

  • 1 moliūgo, nulupto ir supjaustyto kubeliais,
  • 1 didelės bulvės, nuluptos ir supjaustytos kubeliais,
  • 1 didelės morkos, nuskustos ir supjaustytos
  • 1 svogūno, pjaustyto,
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
  • pipirų, druskos (pagal skonį),
  • vištienos sultinio,
  • svogūnų laiškų ir grietinės (nebūtina).

 

Gaminimo eiga

 

Puode, kuriame virsite sriubą, įkaitinkite aliejų ir šiek tiek apkepkite visas daržoves. Įpilkite 2 litrus verdančio vištienos sultinio. Užvirkite ir ant lėtos ugnies virkite apie 20 minučių, kol daržovės suminkštės. Tuomet viską sutrinkite. Pagardinkite druska ir pipirais. Pilkite į dubenius. Jei norite, į kiekvieną dėkite po šaukštą grietinės ir papuoškite pjaustytais svogūnų laiškais. Šį darbą galite drąsiai patikėti net patiems mažiausiems kulinarams.

 

Lašišos ir daržovių ryšulėliai

download 4

Mokslininkai yra įrodę, kad žuvis turi teigiamos įtakos vaiko protinių gebėjimams. Tad pagrindiniam patiekalui rinkitės lašišą. Ją pagaminti labai paprasta. Be to, į ryšulėlius susuktas patiekalas atrodys įdomiau ir, tikėtina, labiau viliojančiai.

 

Paruošimo laikas: 15 min.

 

Kepimo laikas: 20 min. 

 

Jums reikės (4 porcijoms):

  • 2 šaukštų sojų padažo su mažiau druskos,
  • 1 šaukšto medaus,
  • 1 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos, trupučio saulėgrąžų aliejaus,
  • 300 g brokolio šakelių,
  • 4 x 100 g lašišos filė,
  • 1 nedidelio gabalėlio imbiero, supjaustyto šiaudeliais,
  • trupučio sezamų aliejaus (nebūtina),
  • ryšulėlio laiškinių svogūnų, pjaustytų,
  • pakepintų sezamo sėklų.

 

Gaminimo eiga

 

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių.

 

Tuomet leiskite pasireikšti jaunajam kulinarui. Tegul jūsų vaikas paruošia padažą – nedideliame inde sumaišo sojų padažą, medų, česnaką. Tuomet tegul paruošia keturis vienodo dydžio kepimui skirtos folijos lapus.

 

Į juos tegul deda po kelias brokolio šakeles, ant jų lašišos filė, o ant viršaus po kelias imbiero juosteles. Vėliau tegul mažasis kulinaras į kiekvieną lašišos krepšelį supila po šaukštą padažo ir truputį sezamų aliejaus.

 

Beliko ryšulėlius uždaryti, suspaudžiant foliją. Tuomet tegul jūsų atžala deda ryšulėlius ant kepimo popieriaus. Jūsų darbas – dėti ryšulėlius į įkaitiną orkaitę. Ten lašiša tegul kepa 15-20 minučių. Iškeptą lašišą traukite iš orkaitės ir kelias minutes leiskite pastovėti.

 

Tuomet dėkite po vieną ryšulėlį į kiekvieno valgytojo lėkštę. Tegul kiekvienas pats ryšulėlį atsidaro ir ant viršaus beria pjaustytus svogūnus bei apkeptas sezamo sėklas. Puikiai tiks su šviežiomis salotomis.

 

Morkų keksiukai su sūrio kremo glaistu

 

download2

Lengvai pagaminamas, gardžiai kvepiantis ir skanus desertas. Prisidėję prie šio šedevro kūrimo, vaikai noriai mėgausis šiuo sveiku desertu.

 

Paruošimo laikas: 20 min.

 

Kepimo laikas: 35 min.

 

Jums reikės (12 porcijų):

 

Keksiukams:

 

  • trupučio aliejaus kepimo formai,
  • 1/2 puodelio riešutų,
  • 1 1/2 puodelio viso grūdo kvietinių miltų,
  • 1 1/2 šaukštelio kepimo miltelių,
  • 1 šaukštelio malto cinamono,
  • 1 šaukštelio malto imbiero,
  • 1 šaukštelio sodos,
  • 1/2 šaukštelio druskos,
  • 1/2 šaukštelio rudojo cukraus,
  • 1/2 puodelio natūralaus jogurto (iki 2 % riebumo),
  • 1/3 puodelio aliejaus,
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto,
  • 1 šaukštelio smulkiai tarkuotos citrinos žievelės,
  • 3 didelių kiaušinių,
  • 3 puodelių tarkuotų morkų.
Glaistui:

 

  • 1/2 puodelio ir 2 šaukštų cukraus pudros,
  • 2 šaukštų kambario temperatūros neriebaus tepamojo sūrio, pavyzdžiui, „Philadelphia Light“,
  • 1 šaukštelio citrinos sulčių,
  • 1/4 šaukštelio vanilės ekstrakto, žiupsnelio druskos,
  • Pekano riešutų puselių ir malto cinamono papuošimui (nebūtina).

 

Gaminimo eiga

 

Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C laipsnių.

 

Leiskite vaikui susmulkinti riešutus ir juos paberti ant kepimo popieriaus. Jūs dėkite riešutus į orkaitę ir apkepkite apie 10-12 minučių. Leiskite jiems atvėsti.

 

Tegul mažasis kulinaras patepa 12 keksiukų formelių trupučiu aliejaus. O po to dideliame inde sumaišo smulkintus riešutus su miltais, kepimo milteliais, soda, cinamonu, imbieru ir druska. Jūs tuo metu kitame inde suplakite rudąjį cukrų, jogurtą, aliejų, vanilės ekstraktą, citrinos žievelę ir kiaušinius. Į gautą kiaušinių masę tegul jūsų vaikas įmaišo morkas, o po kiaušinių ir morkų tešlą įmaišo į miltus. Viską gerai išmaišęs, tegul sukrečia tešlą į keksiukų formeles.

 

Kepkite apie 20 – 22 minutes. Leiskite kelioms minutėms atvėsti formelėse, o tuomet perkelkite ant padėklo ir leiskite visiškai atvėsti.

 

Kol keksiukai kepa, leiskite savo vaikui paruošti keksiukų glaistą. Tegul sumaišo cukraus pudrą su tepamuoju sūriu, citrinos sultimis, vanilės ekstraktu ir trupučiu druskos. O po to laukia smagioji dalis – ant atvėsusių keksiukų tegul užtepa po maždaug 1 šaukštelį glaisto. Viršų dar gali puošti riešutais ir cinamonu.