Naujienos

2018 07 10

Iškylautojo pirkinių krepšelis – ko vykdami į gamtą nepamiršta lietuviai?

Vasaros savaitgaliais daugelis gyventojų stengiasi ištrūkti į gamtą ir joje gerai praleisti laiką su artimaisiais ar draugais. Ruošiantis tokioms išvykoms, be abejo, nepamirštama užsukti į parduotuves. Iš to, kokių maisto produktų vasaros savaitgaliais lietuviai renkasi daugiausiai, galima spręsti apie tipinį Lietuvos iškylautojo pirkinių krepšelį. Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė atskleidžia, kas jame atsiduria dažniausiai.

 

Gaivieji gėrimai – svarbiausiais pirkinys ruošiantis išvykai

Reta išvyka į gamta įsivaizduojama be atsigaivinti padedančių gėrimų. Anot B. Čaikauskaitės, įvairūs nealkoholiniai gėrimai vasaros savaitgaliais yra pati populiariausia prekė.

„Vandens ir kitų gaiviųjų gėrimų kiekvienais metais parduodama vis daugiau, o ypač jų pardavimai į viršų šokteli šiltomis vasaros dienomis ir ypatingai savaitgaliais. Nealkoholinių gėrimų pardavimų augimas stebimas jau trečius metus iš eilės. Vartoti būtent nealkoholinius gėrimus tampa netgi savotiškai madinga. Tai neabejotinai sietina ir su sveikesnės gyvensenos idėjų populiarėjimu. Šią tendenciją atspindi ir pastaruoju metu pirkėjų itin pamėgtų vitaminizuotų gaiviųjų gėrimų bei mineralais, kalciu ir kitomis naudingomis medžiagomis praturtinto vandens pardavimai“, – sako B. Čaikauskaitė.

 

Vasaros savaitgaliai neįsivaizduojami be vaisių ir daržovių

Sakoma, kad visas maistas gamtoje yra skanesnis, ir šis posakis turbūt dar labiau tinka kalbant apie vaisius bei daržoves. Šviežios daržovės ir vaisiai daugeliui yra itin mėgiamas pasirinkimas vasarą, kuomet norima lengvesnio, gaivesnio ir sveikesnio maisto. Išvykų į gamtą metu daržovės dažnai valgomos kartu su ant grotelių kepama mėsa, jomis pagardinami sumuštiniai.

„Vasara neabejotinai yra vaisių ir daržovių metas, o šiltais savaitgaliais tai išryškėja dar labiau. Daugelis gyventojų keliaudami į gamtą nepamiršta į prekių krepšelius įsidėti pomidorų, agurkų bei kitų daržovių, o iš vaisių pagal pardavimus nepralenkiami yra arbūzai. Šių gaivių skanėstų karštais vasaros savaitgaliais neretai nuperkama ir keliolika kartų daugiau nei įprastomis vasaros dienomis“, – sako B. Čaikauskaitė.

Anot prekybos tinklo atstovės, vasaros savaitgaliais daug nuperkama ir braškių bei trešnių, taip pat populiarūs įvairūs kaulavaisiai – persikai, abrikosai, slyvos ir kiti.

 

Lietuviai – griliaus patiekalų mėgėjai

Išvyka į gamtą daugeliui lietuvių neįsivaizduojama be ant grotelių kepamos mėsos gaminių. Tai, anot B. Čaikauskaitės, ypatingai atsispindi marinuotos mėsos pardavimuose vasaros savaitgalių metu.

„Populiariausias iš tokių gaminių yra marinuotas kiaulienos šašlykas bei kiaulienos šašlykas su majonezu. Taip pat daug nuperkama marinuotų ir žalių vištienos sparnelių bei blauzdelių. Kepimui ant grotelių pirkėjai taip pat dažnai renkasi įvairias dešreles. Jų pardavimai vasarą išauga daugiau nei dvigubai, o populiariausios šiuo metu yra kiaulienos dešrelės su kmynais“, – pažymi B. Čaikauskaitė.

 

Vasaros hitas – ledai

Ledai neabejotinai yra vienas iš pagrindinių vasaros atributų. Juos paprastai mėgsta tiek maži, tiek dideli, todėl nenuostabu, kad gyventojai šio gaivinančio gardumyno nepamiršta ir vykdami iškylauti. Anot prekybos tinklo „Iki“ atstovės, populiariausi šiuo metu yra plombyro ledai porcijomis vafliniuose indeliuose, tačiau vasaros metu paklausūs būna visų rūšių ledai.

„Ypatingai auga susidomėjimas maistiniu požiūriu naudingesniais ir specifinėms dietoms tinkančiais ledais. Ledų be dirbtinių saldiklių ar pridėtinio cukraus, su natūralia uogiene, praturtintų baltymais nuperkama vis daugiau. Taip pat pirkėjai vis dažniau renkasi ledus be gyvulinės kilmės pieno ir laktozės ar tiesiog išbando įdomesnio skonio ledus“, – sako B. Čaikauskaitė.

 

Nepamiršta užkandžių ir traškučių

Mėgautis vasara gamtoje dažnam lietuviui yra smagiau kremtant bulvių traškučius ar ragaujant įvairius kitus lengvus užkandžius. Neretam jie leidžia numalšinti alkį, kol laukiama ant ugnies kepa šašlykas ar kita mėsa.

„Vis populiaresni ne tik tradiciniai bulvių traškučiai, bet ir iš vaisių ar daržovių pagamintos jų alternatyvos, taip pat įvairūs trapučiai, sausainiai, džiovinti vaisiai ir riešutai. Tokie užkandžiai patenka tarp populiariausių vasaros savaitgalių pirkinių, nes juos lengva pasiimti į bet kurią kelionę, jų nereikia laikyti šaldikliuose ar prieš vartojant specialiai paruošti, gaminti. Jie leidžia greitai numalšinti alkį ar paprasčiausiai užkąsti“, – sako B. Čaikauskaitė.