Naujienos

2019 08 13

Kaulavaisių sezonas įsibėgėja: atraskite dar neišbandytus receptus su vasaros vaisiais

Kiekviena vasara mus apdovanoja spalvotomis gėrybėmis – kaulavaisiais, kuriuos dažnas valgo tiek vienus, tiek gardina įvairius kepinius ar desertus.  Vyšnios, trešnės, slyvos, persikai, abrikosai ar nektarinai – spalvingas kaulavaisių pasaulis stebina savo spalvomis, skoniais ir formomis. 

 

Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, jog visuose kaulavaisiuose gausu vitaminų, stiprinančių imunitetą bei padedančių kovoti su įvairiomis bakterijomis ir virusais. Be to, jie yra puikus ingredientas, norint pasigamint ne tik skanų, bet ir sveiką desertą.

 

Gudrybės, padėsiančios išsirinkti geriausią vaisių

 

Dar 1982 m. JAV prezidentas Ronaldas Reiganas rugpjūtį pavadino persikų mėnesiu ir amerikiečius skatino suvalgyti kuo daugiau šių vaisių. Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė sako, kad persikai – tai vieni sveikiausių užkandžių, kuriuos siūlo pati gamta, tačiau atkreipia dėmesį į tai, kaip reikėtų juos išsirinkti.

 

„Parduotuvėje naršydami po persikų, slyvų, nektarinų ar kitų kaulavaisių lentynas, ieškokite vaisių su ryškia spalva, be rudų dėmių ar mėlynių. Pavyzdžiui, saldžiausių ir geriausiai sunokusių nektarinų viršutinėje dalyje yra maži balti taškeliai, o neprinokę kaulavaisiai kartais turi žalias dėmeles ir net raukšleles. Vaisiai, kuriuos turėtumėte pasirinkti, turi būti tvirti, bet elastingi. Pastebime, kad iš kaulavaisių populiariausi paprasti ir plokštieji nektarinai bei abrikosai, tačiau šiais metais buvo geras trešnių derlius ir jų pardavėme dvigubai daugiau nei pernai, o vyšnių – net penkis kartus daugiau“, – atskleidžia B. Čaikauskaitė.

 

Kepyklų vadovė N. Juchnevič pastebi, kad pastaruoju metų kaulavaisių naudojimas konditerijoje tapo ypač populiarus – juos galima naudoti kartu su tartaletėmis, tortais, pyragais bei kitais klasikiniais konditeriniais gaminiais.

 

„Vasarą geriausia naudoti šviežius vaisius ir uogas, kurie taps tikra stalo puošmena. Pavyzdžiui, gamindami desertus, trešnes galite derinti su bananais, šokoladu ir riešutais, kaip prieskonį rinkitės cinamoną arba vanilę. Persikai desertuose ypač gerai dera su saldžiais sūriais, o slyvos dera su juodoju šokoladu, varške ir grietinėle“ – sako N. Juchnevič ir dalinasi receptais.

 

Varškės desertas su trešnėmis

 

Reikės:

  • 360 g varškės;
  • 300 ml natūralaus jogurto;
  • 4 v. š. cukraus;
  • 20 g želatinos (ir dar kelių valgomųjų šaukštų vandens brinkimui);
  • Pagal skonį – trešnių be kauliukų.

 

Gaminimas:

 

Iš pradžių želatiną išbrinkinkite vandenyje maždaug 15 minučių. Išbrinkintą želatiną pakaitinkite tol kol mažos susidariusios granulytės visiškai išnyks. Viską atvėsinkite. Tuomet varškę, jogurtą bei cukrų sutrinkite iki vientisos masės. Į gautą varškės kremą supilkite atvėsintą želatiną, išmaišykite bei sudėkite trešnes. Jei norite, trešnes dar galite prieš tai perpjauti pusiau. Tuomet išklokite formą su maistine plėvele ir supilkite paruoštą masę. Padėkite ją stingti į šaldytuvą ir desertą ragaukite maždaug po kelių valandų. Skanaus!

 

Trupininis nektarinų pyragas

 

Reikės:

 

  • 4 vnt. nektarinų;
  • 2 valg. šaukšt. cukraus;
  • 1 a. š. kukurūzų krakmolo;
  • 70 g javainių;
  • 15 g miltų;
  • 20 g cukranendrių cukraus;
  • 15 g kakavos miltelių;
  • 1 valg. šaukšt. sviesto.

 

Gaminimas:

 

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Gerai prinokusius nektarinus nulupkite, išimkite kauliukus ir supjaustykite stambiais gabaliukais. Tuomet nektarinus sumaišykite su cukrumi ir krakmolu. Atskirai sumaišykite javainius, miltus, cukranendrių cukrų ir šiltą sviestą. Viską gerai išminkykite, kad gautųsi stambūs trupiniai. Supilkite kakavą ir vėl viską gerai išmaišykite. Tuomet sudėkite nektarinus į kepimo formą ir ant viršaus paskirstykite trupininę tešlą. Kepkite apie pusvalandį orkaitėje tol, kol vaisiai apačioje pradės burbuliuoti. Išimkite pyragą iš orkaitės ir palikite atvėsti. Vėliau pyragą supjaustykite ir patiekite kartu su ledais. Skanaus!

 

Persikų desertas su ledais

 

Reikės:

 

  • 8 – 10 vnt. persikų, supjaustytų plonomis riekelėmis;
  • 3 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
  • 80 g miltų;
  • 60 g cukraus;
  • 1/4 šaukštelio druskos;
  • 60 g sviesto, supjaustyto į mažus gabaliukus;
  • 1 kiaušinio trynio;
  • 1/4 šaukštelio vanilės;
  • 1 valg. šaukųt. citrinos sulčių;
  • Vanilinių ledų patiekimui.

 

Gaminimas:

 

Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros. Apibarstykite persikus ruduoju cukrumi ir sudėkite į gilų kepimo indą. Kepkite persikus apie 20 minučių, vis juos pamaišydami ir apversdami. Persikai turi gautis karamelizuotis ir minkštėti. Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 180 laipsnių. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, sodą ir druską. Sudėkite sviestą ir sutrinkite masę. Pabaigoje įmaišykite trynį ir vanilę, ir viską sumaišę sudėkite šią masę į šaldytuvą. Iškepusius persikus pašlakstykite citrinos sultimis ir padalinkite juos į kepimo indelius. Apibarstykite paruošta trupinių mase ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 20 minučių, kol viršus gražiai paruduos. Vėliau palikite kelioms minutėms atvėsti ir skanaukite.

 

Slyvų džemas su šokoladu

 

Reikės:

 

  • 2 kg mėgstamų slyvų;                
  • 800 g cukraus;
  • 200 g juodojo šokolado;
  • 1 valg. šaukšt. vanilinio cukraus;
  • 1 valg. šaukšt. cinamono.

 

Gaminimas:

 

Iš slyvų išimkite kauliukus ir jas sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos tyrelės. Tuomet gautą tyrę supilkite į puodą ir virkite ant nedidelės ugnies vis pamaišydami. Tuomet pilkite cukrų ir virkite dar apie pusvalandį, kol džemas taps tirštas. Į džemą berkite cinamoną, vanilinį cukrų, pasmulkintą šokoladą ir viską gerai išmaišykite. Džemą dar kartą užkaitinkite ir dar karštą supilstykite į švarius stiklainius. Užsukite stiklainius dangteliais, apverskite juos žemyn, apklokite šilta antklode ir palikite atvėsti.

 

Abrikosų ledai su cinamonu

 

Reikės:

 

  • 10 vnt. abrikosų;
  • 3 vnt. kiaušinių trynių;
  • 100 g cukraus;
  • 450 ml plakamosios grietinėlės;
  • 2 arbat. šaukšt. cinamono.

 

Gaminimas:

 

Kiaušinių trynius suplakite su cukrumi ir cinamonu. Abrikosus sutrinkite iki vientisos masės ir sudėkite į trynių plakinį. Tuomet supilkite grietinėlę ir maišykite kaitinant apie 5 minutes. Tuomet masę atvėsinkite, supilkite į norimą formą ir dėkite į kamerą sustingti bent kelioms valandoms.

Skanaus!