Minime vaikų Velykėles arba Atvelykį: kokias vaišes įprasta ruošti?

2019-04-26
Minime vaikų Velykėles arba Atvelykį: kokias vaišes įprasta ruošti?

Būtinas šventės akcentas – pyragas

Kaip pasakoja žymi šalies etnologė Nijolė Marcinkevičienė, Atvelykio šventė yra tarsi maža Velykų kopija. „Tai – kaip Velykų aidas, šventės atkartojimas, tik stalas kraunamas kiek kukliau, o dėmesys skiriamas vaikams. Nuo Velykų būna praėję šiek tiek laiko, tad vaikai suspėja prisirinkti kiaušinių – tradiciškai yra žaidžiami įvairūs žaidimai, vyksta ridenimai. Ankščiau veiksmas vykdavo kieme, žmonės visokių rungčių prisigalvodavę, būdavo daug juoko ir klegesio. Atvelykis siejamas su sūpuoklėmis – anuomet būtent per vaikų Velykėles žmonės imdavo suptis ir džiaugtis pavasariu“.

Pasiteiravus, ką istoriškai įprasta gaminti per Atvelykį, etnologė tuoj pat pažymi pyragus. „Jei per Velykas stalus nukraudavo sočiais mėsos, bulvių patiekalais, kepiniais ir margučiais, tai per Atvelykį bent jau riebų pyragą būdavo privalu kepti. „Tradiciškai ir vėl kepdavo „Bobas“ – manyta, kad kuo ji aukštesnė, tuo skanesnė. Jei šeima pasiturinti, prikepdavo ir kitokių pyragų, meduolių, keksų. Ant stalo dėdavo ir virtos mėsos, ir šaltienos, ir kiaušinių. Jei sąlygos menkesnės, kepdavo paprastesnį pyragą, vadintą „Pagalve“. Svarbiausias momentas – mielės ir pyragų kilimas. Moterys anuomet visokių papročių turėjusios, kad tik tie pyragai kiltų, su mielėmis aplink trobas lakstydavo, tikėjo, kad tai turės įtakos pyragų „augimui““, – pasakoja N. Marcinkevičienė.

Etnologės teigimu, per Atvelykį taip pat būdavo priimtina suvalgyti bent vieną baltą, nemargintą, kietai virtą kiaušinį. „Tai – labiau liturginis paprotys, mat per apeigas bažnyčioje taip pat buvo įprasta apsirengti baltai. O balta – tai visuomet nauja pradžia. Jei laikotės papročių, tuomet pusryčiams paprastas baltas kiaušinis bus labai simboliška“, – juokauja N. Marcinkevičienė.

Greitai pagaminami Atvelykio receptai

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės teigimu, praūžus sočiam Velykų laikui, per Atvelykį persivalgyti nederėtų, tačiau palepinti šeimą išskirtiniais patiekalais – tikrai galima. „Šventės pirmiausiai yra ne apie maistą, tačiau be jo – irgi sunku įsivaizduoti paminėjimus. Vaikų Velykėlėms siūlyčiau gaminti tai, ką valgytų visi šeimos nariai, ypatingai vaikai – juk ši šventė yra būtent apie juos“.

Vaikų Velykėlėms V. Juodkazienė siūlo tris receptus, puikiai tinkančius šventiniams pusryčiams, pietums ir arbatos pertraukėlei.

Pusryčių keksiukai

Reikės:

  • 8 baltos forminės duonos riekių;
  • 8 kiaušinių;
  • Gabalėlio sviesto;
  • 8 griežinėlių šoninės arba kumpio;
  • Gabalėlio kietojo sūrio;
  • Saujos kapotų krapų ar kitų žalumynų.
  • Druskos ir pipirų (pagal skonį).

Pagaminimas:

Forminės duonos kraštus nupjaukite, duoną šiek tiek pakočiokite ir kiekvieną riekelę ištepkite sviestu iš abiejų pusių (prieš tai sviestą galima išlydyti puode, bus lengviau tepti). Imkite formeles keksiukams ir įleiskite į vidų po duonos riekelę. Tuomet į kiekvieną duonos riekelę dėkite po griežinėlį pasirinktos mėsos ir ant viršaus įmuškite po kiaušinį. Ant kiekvieno paruošto keksiuko užtarkuokite sūrio, pabarstykite druska, pipirais ir apiberkite kapotais krapais. Pašaukite keksiukus į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20 min. Skanaus!

Ridikėlių šaltsiurbė pietums

Reikės:

  • 2 l kefyro;
  • 0,5 l virinto vandens;
  • 200 g ridikėlių;
  • 2 vidutinio dydžio agurkų;
  • 3-4 kietai virtų kiaušinių;
  • Svogūnų laiškų;
  • Krapų;
  • Druskos (pagal skonį);
  • Bulvių.

Gaminimas:

Dideliame puode sumaišykite kefyrą ir vandenį (tirštumą galima reguliuoti pagal mėgstamą santykį). Ridikėlius, agurkus ir kiaušinius supjaustykite kubeliais, susmulkinkite svogūnų laiškus ir krapus bei viską dėkite į puodą.  Įberkite šiek tiek druskos ir viską gerai išmaišykite. Patiekti su karštomis virtomis bulvėmis. Skanaus!

Šventinė Atvelykio „Boba“

Reikės:

  • 20 g sausų mielių;
  • 0,5 kg miltų;
  • 250 g šilto pieno;
  • 2 kiaušinių;
  • 150 g sviesto;
  • 2 valg. šaukšt. cukraus;
  • žiupsnelio druskos;
  • riešutų, razinų, džiovintų abrikosų (pagal skonį);
  • 200 g cukraus pudros (glaistui).

Gaminimas:

Pirmiausiai, sausas mieles ir miltus sumaišykite drauge. Dubenyje ant silpnos ugnies išlydykite sviestą ir supilkite į miltų ir mielių mišinį. Ten pat pilkite silpnai pašildytą pieną, įmuškite du kiaušinius ir suberkite džiovintus vaisius. Viską išmaišykite, gautą tešlą gerai išminkykite ir palikite šiltoje patalpoje 1,5 val. Pasiruoškite keksui kepti skirtą formą, ją ištepkite sviestu ir, tešlai iškilus, sudėkite ją į formą. Pašaukite „Bobą“ į 160 laipsnių įkaitintą orkaitę, kepkite apie 45 minutes. Kol „Boba“ kepa, pasiruoškite glajų. Cukraus pudrą sumaišykite su nedideliu kiekiu vandens, kad geriau stingų, galite šiek tiek pakaitinti vandens vonelėje. Iškepusią „Bobą“ palikite ataušti 15-20 min., tuomet išimkite iš formos ir apliekite gautu glajumi. Skanaus!