Naujienos

2019 06 20

Naują skonį patiekalams suteikiantis marinavimas: ką verta žinoti?

Geriems orams imant viršų, daugelis suskumba pasimėgauti kokybišku maistu gamtoje. O kur gardūs kepsniai ir kitos ant grilio kepamos gėrybės, ten ir tobuliausių marinatų paieškos. Juk mėgautis beskoniu, sausu ir perdėm prėsku skoniu visai nesinori. Tad šįkart visa tiesa apie marinatus: kiek, kada ir kokio mišinio naudoti, siekiant tobulo kąsnio?

Dauguma mano, jog paprastai mėsą, žuvį ar daržoves pakanka paprieskoniuoti druska bei pipirais bei dėti ant grotelių. Pasak prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, marinatas patiekalui gali suteikti visai kitą „toną“. „Jei norisi ryškaus, naujo skonio, tuomet marinatas yra puiki išeitis. Kita vertus, marinatus reikia rinktis atsakingai, nes pirmuoju smuiku vis tiek turi griežti patiekalas – žuvis, mėsa ar kitos gėrybės.

 

Ką verta žinoti apie mėsos marinavimą?

 

V. Juodkazienė tikina, jog gaminat marinatą mėsai, svarbiausiai atsižvelgti į pastarosios rūšį. „Jautienai idealiai tinka česnakai, pipirai, rozmarinai. Vištiena puikiai dera su svogūnais, imbieru, apelsinais. O štai žvėrienai tinkamiausia tai, kas auga miške – t. y. įvairios uogos, žolelės. Mėsos skonis puikiai atsiskleidžia ją marinuojant medaus ar sojų padaže, taip pat ir vyne. Tiesa, baltasis vynas labiau dera su balta mėsa, o raudonasis padeda atsikleisti raudonos mėsos skoniui“.

 

Marinuotis mėsai, anot ekspertės, tinka nuo keleto valandų iki 2 parų, tačiau ne visuomet ilgesnis marinavo laikas garantuoja geresnį skonį. „Ši taisyklė ypatingai galioja rūgštiems marinatams – juose ilgai pabuvusi mėsa linkusi labiau prikepti prie grotelių. Visi ingredientai marinavime turi būti naudojami su saiku, o ir jo paties dera nepadauginti – vienam kilogramui mėsos užtenka vos puodelio marinato“, – teigia IKI maisto ekspertė.

 

Žuvis ir jūros gėrybės

 

Jei ant grotelių ketinate kepti žuvį, jai savito skonio taip pat gali suteikti marinatas. „Kepimui ant grotelių puikiai tinka tiek jūrinė, tiek ežero žuvis. Nors žuvies skonis puikiai atsikleidžia pagardinus pipirais, druska ir pašlaksčius citrinos sultimis, pamarinavus žuvį keletą valandų, mėgausitės kur kas įmantresniu skoniu. Tam puikiai tinka įvairios prieskoninės žolelės, krapai, petražolės, citrinos sultys, česnakas, garstyčios, sojų padažas ar sezamų aliejus“, – pataria V. Juodkazienė.

 

Kitas jūros gėrybes, anot maisto ekspertės, irgi dera pamarinuoti bent pusę valandos iki dedant ant grotelių. „Bene labiausiai tam tinka marinatas iš geltonos citrinos ar laimo vaisiaus sulčių, pagardinant jį pipirais, druska, česnakais ir žolelėmis: kalendromis, peletrūnu, krapais, petražolėmis. Tiek žuvį, tiek jūros gerybes marinuojant visuomet galima pagardinti šlakeliu vyno, brendžio, įdėti gabalėlį sviesto “, – rekomenduoja pašnekovė.

 

Daržovėms marinatas suteikia ryškesnį skonį

 

Kalbant apie daržoves, V. Juodkazienė mananti, jog joms marinavimas prieš pašaunant ant griliaus, yra tikras išsigelbėjimas. „Sutikime, kai kurios keptos daržovės būna gan nuobodaus skonio. Marinatai su šiek tiek rūgšties, žolelėmis ar gero skonio aliejumi daržoves tarsi prikelia naujam gyvenimui, jos būna tikras atradimas. Tam pakanka vos pusei valandos palikti daržoves mėgstamų ingredientų marinate, taip pat tinka išspausti šlakelį citrinos sulčių“.

 

Be to, ekspertė sako, jog marinuotų daržovių skonis puikus ir be druskos, tad tokia skonių paletė, praturtinta prieskoniniu marinatu, ypač tinka tiems, kurie savo racione itin atidžiai seka suvartojamos druskos kiekius.

 

Kokį indą rinktis marinavimui?

 

V. Juodkazienė taip pat primena, jog marinavimui itin svarbi talpa, kurioje ketinate marinuoti būsimą patiekalą. „Pastaruoju metu daug kas pamėgę marinavimui rinktis vakuuminius plastikinius maišelius. Tai išties praktiškas būdas, nes maišelis marinatą paskirsto tolygiai, o vakuumas apsaugo nuo neigiamų bakterijų patekimo“.

 

Taip pat IKI maisto ekspertė rekomenduoja vengti aliuminės taros, mat kai kurie marinatai, ypač pasižymintys rūgštumu, gali neigiamai reaguoti su tokių indų paviršiumi. „Marinavimui siūlau rinktis metalinius, plastikinius ar nerūdijančio plieno indus. Taip pat labai svarbu sandarus dangtis, nes nekokybiškai uždarytas indas gali neigiamai paveikti pasirinkto produkto skonį“, – sako V. Juodkazienė.