Naujienos

2018 01 30

Pirkėjo dilema: kaip išleisti mažiau, bet valgyti sveikai?

Daugelis žmonių vykdami apsipirkti nori išleisti kuo mažiau, tačiau, deja, tai pavyksta tikrai ne visada. Dažnai dėl didesnių nei norėtųsi išlaidų parduotuvėse kalti būna tam tikri apsipirkimo įpročiai, kurių atsikračius galima nemažai sutaupyti. Iš anksto nusprendus, kokie maisto produktai bus reikalingi savaitei, galima ne tik planuoti patiekalus, bet ir kontroliuoti išlaidas.

Iš spontaniško pirkėjo į disciplinuotą

Prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė sako, kad parduotuvėse visuomet galima rasti produktų, kurie leidžia užtikrinti visavertę mitybą ir tuo pačiu leidžia sutaupyti. Reikia tik susiplanuoti visos savaitės maisto, kuris bus gaminamas namuose, meniu ir pagal jį susidaryti pirkinių sąrašą.

 

„Planavimas leidžia produktus pirkti racionaliau, o kartu ir išleisti mažiau. Savaitės pirkinių krepšelyje, nepriklausomai nuo šeimos narių skaičius, turėtų atsidurti duonos gaminiai, pieno produktai, šviežia mėsa arba žuvis, daržovės, vaisiai ir šiek tiek mėgstamų saldžių produktų. Apsipirkti reikėtų kartą per savaitę, atsargas papildant greitai gendančiais produktais – toks apsipirkimo modelis padės kontroliuoti išlaidas ir išvengti nebūtinų pirkinių,“ – pasakoja B. Čaikauskaitė.

 

Prekybos tinklo atstovės teigimu, visi produktai parduotuvėse dažniausiai būna parduodami bent keleto rūšių ir skirtingų kainų kategorijų, todėl pirkėjai visada gali rinktis pigesnes alternatyvas. Anot B. Čaikauskaitės, nepatartina taupyti daržovių ir vaisių sąskaita – šie produktai kiekvieną savaitę turi atsirasti pirkinių krepšelyje, o, pavyzdžiui, įvairių grūdų produkcija galima apsirūpinti net mėnesiui ar keliems į priekį.


Šaldytuvą pildykite taupiai, bet rūpindamiesi sveikata

„Ėjau nusipirkti pieno, o išleidau 30 eurų“ – tokia situacija pažįstama beveik kiekvienam žmogui. Anot B. Čaikauskaitės, siekiant apsipirkti pigiau ne visada būtina kažkurių produktų atsisakyti, tiesiog reikia juos rinktis apgalvotai.

 

„Pavyzdžiui, daržovės ir vaisiai yra tiesiog būtini žmogaus mitybos racione, tačiau norint sutaupyti, galima rinktis pigesnes sezonines sodo ir daržo gėrybes. Be to, kad sezono metu konkretūs vaisiai ir daržovės yra pigesni, tuomet jie turi ir daugiausiai vitaminų bei kitų maistingų medžiagų. Sudarydami pirkinių sąrašus galvokite, ką galėtumėte pagaminti iš produkto, reikalingo konkrečiam patiekalui ir rinkitės reikalingą bei optimalų produkto kiekį. Tokiu būdu ne tik sutaupysite, bet ir kovosite su maisto švaistymu virtuvėje“, – sako B. Čaikauskaitė.


Geriausios alternatyvos pasirinkimas

Taupantiems žmonėms B. Čaikauskaitė taip pat pataria atkreipti dėmesį į prekybos tinklo prekės ženklo produktus, kurie dažnai būna pigesni bei sekti akcijas ir specialius pasiūlymus. Prekybos tinklo atstovės teigimu, sutaupyti gyventojams gali padėti platus virtų mėsos gaminių ar šaldytos žuvies produktų pasirinkimas, nes daugeliu atvejų jie būna pigesni nei švieži gaminiai.

 

„Pastebime, kad taupantys gyventojai noriai perka šaldytą žuvį. Šioje kategorijoje populiariausias pasirinkimas – strimelė bei jūros lydeka. Norintiems įsigyti šviežios mėsos, bet tuo pačiu ir sutaupyti, rekomenduojame rinktis visą viščiuką, o ne atskiras jo dalis. Visada siekiame gyventojams pasiūlyti kuo platesnį visų prekių asortimentą, iš kurio kiekvienas galėtų rinktis pagal savo poreikius ir turėtų galimybę išleisti mažiau“, – sako B. Čaikauskaitė.

 

Siekiant sutaupyti taip pat patariama sekti nuolaidas ir skaityti prekybos centrų leidinius bei turėti lankomų parduotuvių nuolaidų korteles, kadangi didelė dalis nuolaidų taikomos tik kortelių savininkams.