Pirmojo metų grilio receptai kiekvienam pagal skonį: kiauliena, jautiena, paukštiena

2016-04-18
Pirmojo metų grilio receptai kiekvienam pagal skonį: kiauliena, jautiena, paukštiena

Populiariausias šašlykas kitaip

Pagal ilgametes lietuviškas kepimo virš žarijų tradicijas – šašlykams dažniausiai marinuojama kiauliena. Kepimui ant iešmo geriausiai tinka skerdiena nuo stuburo ir sprando, nes tai švelniausia kiaulienos dalis su tolygiai pasiskirsčiusiais riebalais. Prekybos centro „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen pataria, kaip šį sezoną nustebinti net skeptiškai į kiaulieną žiūrinčius draugus:

 

„Sultingiems kiaulienos šašlykams susmulkinkite dvi česnako skilteles, sugrūskite po vieną valgomąjį šaukštą kalendros sėklų ir kumino, viską sumaišykite su dviem šaukštais alyvuogių aliejaus ir dar įberkite pusę pjaustyto čili pipiro bei druskos pagal skonį. Įtrinkite šiuo mišiniu kiaulienos gabaliukus ir palikite marinuotis bent per naktį“.

 

Raudonos mėsos triumfas

Jei tradiciškai Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse daugiausiai kepama kiauliena, tai Pietų Amerikoje triumfuoja jautiena. Šią raudonąją mėsą vis labiau vertina ir lietuviai – formuojasi kokybiškų jautienos kepsnių kultūra, kuriems paprastai pasirenkama sprandinė, nugarinė ar išpjova. Maisto ekspertė A. Rasmussen šiam sezonui rekomenduoja:

 

„Skaniai paruošti jautieną griliui prireiks: dviejų valgomųjų šaukštų grūdėtų garstyčių, sumaišytų su alyvuogių aliejumi ir valgomuoju šaukštu granatų sirupo bei žiupsnelio pipirų. Marinatu įtrintą jautieną paliekam „ilsėtis“ per dieną“.

 

Naujas marinatas paukštienai

Geras pasirinkimas šašlykui – paukštiena. Kokią paukštieną bepasirinktume – vištieną ar kalakutieną – tai neriebi, daug baltymų turinti ir lengvai virškinama mėsa. Paukštienos šašlyko privalumas – greitas kepimo laikas ir lengvai kramtoma mėsa. „Iki“ kulinarė dalinasi, kaip pamėgtą paukštieną paruošti naujai:

 

 „Paukštienos marinatui supjaustome keturių svogūnų laiškus, išspaudžiame keturias česnakų skilteles, supjaustome vieną čili pipirą, įtarkuojame apie 20 gramų imbiero šaknies ir viską sumaišome su dviem šaukštais medaus ir vienu šaukštu aliejaus. Paukštieną įtrynę šiuo mišiniu, palikite marinuotis parą“.