Naujienos

2019 04 09

Ruošiamės Velykoms: kiaušinius marginkime tuo, ką randame virtuvėje

Kasmet artėjantis Velykų laikas užmena mįslę – kaip ir kuo šiemet marginti kiaušinius? Nors parduotuvių lentynose apstu įvairiaspalvių dažų ar lipdukų, ieškantiems kuo natūralesnių sprendimų, rekomenduojama išmėginti paprastus maisto produktus, galinčius nuspalvinti kiaušinius. Pasiraitokite rankoves ir pradėkite kurti šventę – jei įmantrių raštų pasiekti nepavyks, bent jau būsite tikri, jog kiaušinius papuošėte ne dirbtiniais, o arčiausiai gamtos esančiais būdais.

 

Pasiruoškite eksperimentams – antrąsyk tokios pat spalvos nebus

 

Tereikia apsidairyti virtuvėje ir išsirinkti maisto produktus, kurie pasižymi spalvą dovanojančiomis savybėmis. Tuo įsitikinusi prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, nesyk Velykinį stalą puošusi natūraliai margintais kiaušiniais.

 „Žinoma, dažant kiaušinius maisto produktais, kaskart laukia naujas eksperimentas – niekuomet nežinai, kokį ryškumą ir sodrumą išgausi. Tačiau tai ne cheminiai dažnai, garantuojantys puikų, iš anksto aiškų rezultatą. Tad jei pirmenybė teikiate netikėtiems atspalviams ir natūralumui, šaldytuve ir spintelėse randami maisto produktai, tikrai jus nustebins. O jei į dažų nuovirą įmesite kruopų ar aprišite kiaušinius siūlais, spalvas papildys ir netikėti raštai“, – tikina V. Juodkazienė.

 

Spalvų paletė pagal V. Juodkazienę

 

Raudonai spalvai išgauti, V. Juodkazienė siūlo išmėginti burokėlius arba spanguoles. „Smulkia tarka sutarkuokite burokus, įpilkite kelis šaukštus acto ir nakčiai palikite juose mirkti kietai virtus kiaušinius – ryte jau mėgausitės tamsiai raudonos spalvos margučiais. O jei norisi švelniai rožinio atspalvio, pavirkite stiklinę spanguolių su stikline vandens apie 30-40 min., po to palikite nuovirą atvėsti. Kietai virtus kiaušinius dėkite į atvėsusį nuovirą, geriausiai tam tiks kiaušiniai baltu lukštu, bei dėkite į šaldytuvą nakčiai“.

Melsvą arba jūros spalvą maisto ekspertė siūlo pasigaminti iš raudonojo kopūsto. „Smulkiai supjaustykite nedidelę raudonojo kopūsto gūžę ir dėkite į puodą. Ten pat pilkite pakankamą kiekį vandens – tiek, kad pilnai apsemtų jūsų marginamus kiaušinius. Į puodą su kopūstais ir vandeniu pilkite 2-3 šaukštus acto ir palikite virti ant ugnie 15-20 min. Kai nuoviras atvės, panardinkite ten kiaušinius ir palikite margintis pernakt“.

„Jei norite žalio atspalvio, galite panaudoti žaliąją arbatą arba špinatus. Norint švelnios žalsvos spalvos, kiaušinius virkite su 50 g. žaliosios arbatos, įpylę 2-3 šaukštus acto. Nuovire kiaušinius rekomenduojama palikti pernakt. Tą patį išgauti pavyksta ir verdant didesnį kiekį špinatų nuoviro drauge su actu“, – teigia V.Juodkazienė.

Geltona spalva, anot maisto ekspertės, kiaušiniai nusidažys jei panaudosite ciberžolės prieskoninius miltelius. „Pakelį ciberžolės prieskonių berkite į puodą, pilkite pakankamą kiekį vandens ir 2-3 šaukštus acto. Kiaušinius virkite drauge su nuoviru, vėliau palikite per naktį atvėsti. Turėkite omeny, kad ciberžolė – labai intensyvus prieskonis, nudažysiantis ne tik rankas, bet ir puodą“, – perspėja V.Juodkazienė.

O štai sidabrinį atspalvį pasieksite panaudoję šaldytas mėlynes ir vandenį. „Tiesiog sumaišykite po 4 stiklines šaldytų mėlynių ir vandens, palikite dubenį kambario temperatūroje atitirpti. Panardinkite kietai virtus kiaušinius ir palikite margintis pernakt. Nereikia nei virti, nei pilti acto – kiaušiniai įgaus sidabrinį atspalvį savaime“, – pasakoja V. Juodkazienė.

 

Velykinį stalą papildyti siūlo savaime margais kiaušiniais

 

V. Juodkazienė primena, jog visoms spalvoms išgauti galioja ta pati taisyklė – kuo mažiau vandens pilsite ir naudosite daugiau dažančių produktų, tuo spalva bus intensyvesnė. Nudažytus kiaušinius neskubėkite valyti, leiskite jiems apdžiūti natūraliai. Nudžiūvus skysčiui, kiaušiniai bus matinės spalvos, o jei norisi blizgaus varianto, maisto ekspertė pataria juos patepti alyvuogių aliejumi suvilgyta vata ar švelnios medžiagos skiaute.

Tuo tarpu prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė sako, jog šventinį meniu paįvairinti gali ne tik įprasti kiaušiniai, bet ir kiek mažesni – putpelių. „Matome tendenciją, jog pastaraisiais metais šių kiaušinių šventiniu laiku nuperkama beveik perpus daugiau nei įprastai. Iš tiesų, tai puikus sprendimas – juk putpelių kiaušiniai iš savęs margi, yra puikaus dydžio, turtingi vitaminais ir itin mėgstami vaikų. Neabejoju, jog jiems suteikus ryškesnį atspalvį, ant stalo turėsite tikrą Velykų puošmeną“, – teigia B. Čaikauskaitė.

Pasak maisto ekspertės V. Juodkazienės, putpelių kiaušiniai yra ne tik gražūs, bet ir maistingi. „Priešingai nei  vištų kiaušinius, pastaruosius galima valgyti termiškai neapdorotus ir netgi su lukštu, nes šių kiaušinių lukšto paviršiuje yra itin daug vitamino D. Tie, kuriems sveikatai palanki mityba yra neatsiejama gyvenimo dalis, putpelių kiaušinius į savo racioną turėtų įtraukti ne tik per Velykas, bet nuolatos“.