Naujienos

2020 02 06

Smulkinta mėsa ar faršas: kaip pasirinkti ir ką pagaminti?

Šiandien parduotuvėse esantis šviežios mėsos pasirinkimas gali atitikti kiekvieno, net ir reikliausio, pirkėjo poreikius – siūloma nuo įvairiausių išpjovų iki smulkintos šviežios mėsos ar faršo. Tiesa, dažnam vis dar gali kilti klausimas, kuo skiriasi faršas ir smulkinta mėsa? Prekybos tinklo „Iki“ ekspertai sako, kad atskirti šiuos mėsos produktus yra labai paprasta ir pateikia patarimų, ką iš jų pagaminti.

Pagrindinis skirtumas – priedai

 

Kaip teigia „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, pagrindinis skirtumas tarp smulkintos mėsos ir faršo yra tas, kad pastarasis priskiriamas mėsos pusgaminių arba mėsos ruošinių grupei. Pasak jos, iš esmės faršas yra smulkinta šviežia mėsa, į kurią yra pridėta kitų maisto produktų. 

 

„Faršas yra jau pagardinta mėsa. Į jį gali būti įdėta druskos, krakmolo, baltymų, sojos, pipirų arba kitų aromatinių medžiagų ar maisto priedų. Kiekvienas pirkėjas gali lengvai sužinoti faršo sudėtį, kadangi ji skelbiama ženklinimo etiketėje. Tuo tarpu smulkinta mėsa yra šviežia iškaulinėta ir sumalta mėsa, į kurią gali būti pridėta iki 1 proc. druskos. Tai iš esmės natūralesnis produktas“, – sako V. Juodkazienė.

 

Galima pasirinkti, kokią mėsą smulkinti

 

Už kokybiškiausią šviežios mėsos skyrių šiemet prestižiniu „QUDAL“ medaliu įvertintas prekybos tinklas „Iki“ pirkėjams siūlo įvairiausios kokybiškos šviežios mėsos – platų paukštienos, jautienos, kiaulienos, veršienos ar ėrienos asortimentą.

 

„Visa „Iki“ parduotuvėse parduodama sveriama kiauliena, jautiena ir veršiena yra iš Lietuvos ūkių, todėl pirkėjai ją ypač vertina ir noriai renkasi savo stalui. Sudarydami šviežios mėsos asortimentą atsakingai pasirenkame ūkininkus, kurių produkciją ketiname siūlyti savo pirkėjams. Esame nustatę aukštą kokybės kartelę, kurią jaučia ir mūsų klientai. Pavyzdžiui, jeigu rinksitės jautieną, galite būti tikri, jog gausite aukštos kokybės jaučio arba buliaus mėsą, o ne karvės“, – sako Indrė Baltrušaitienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

 

Pasak I. Baltrušaitienės, smulkinta mėsa siekia beveik penktadalį visų mėsos pardavimų.

 

„Jeigu reikėtų išskirti, kurios rūšies smulkinta mėsa populiariausia – vienareikšmiai tai yra kiauliena. Pastebime, kad pirkėjai taip pat neretai susidomi galimybe gauti jų išsirinktą ir iš karto vietoje susmulkintą pasirinktos šviežios mėsos gabalėlį. Tokia paslauga mūsų prekybos centruose teikiama, kai mėsos skyriuje dirba tai daryti apmokytas darbuotojas“, – sako I. Baltrušaitienė.

 

Kaip išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį?

 

Maisto ekspertės V. Juodkazienės teigimu, tiems, kurie skundžiasi virškinimo sutrikimais, o ypač – vaikams ir pagyvenusiems žmonėms – geriau rinktis smulkintą mėsą ir tik vėliau ją pagardinti.

 

„Iš smulkintos mėsos pagaminti patiekalai yra lengviau virškinami, kadangi juose nėra tam tikrų priedų, kurių būna farše. Tad jei jūsų skrandis jautresnis, parduotuvėje rinkitės smulkintą mėsą ir gardinkite pagal savo skonį jums patinkančiais prieskoniais“, – teigia V. Juodkazienė.

 

Ekspertė pastebi, kad faršą dažniausiai renkasi skubantys pirkėjai, nes patiekalus iš jo galima pagaminti greičiau. Mėsa jau paruošta naudoti – nebereikia sukti galvos, kaip ją pagardinti.

 

Renkantis tiek smulkintą mėsą, tiek faršą, pasak maisto ekspertės, svarbiausia rinktis šviežią produktą ir skaityti ženklinimo etiketes – ant jų visada būna nurodyta mėsos rūšis, riebumas, paruošimo data, taip pat iki kada geriausia ją suvartoti.

 

Patiekalų įvairovė stebina

 

Platus smulkintos mėsos ir faršo pasirinkimas atitinka tiek baltos, tiek raudonos mėsos mėgėjų poreikius. O gaminamų patiekalų įvairovė gali nustebinti ir didžiausius kulinarus. Tarp populiariausių – įvairiausi troškiniai, kotletai, sriubos ir daugybė kitų patiekalų.

 

„Iki“ maisto ekspertė V. Juodkazienė dalijasi keliais receptais, kuriuos lengvai pasigaminsite namuose naudodami tiek smulkintą mėsą, tiek faršą.

 

Smulkintos jautienos troškinys su brokoliais

 

Reikės (2 porcijoms):

 

  • 220 g smulkintos jautienos

  • 0,5 vnt. brokolio

  • 0,5 vnt. svogūno

  • 1 skiltelės česnako

  • 1 žiupsnelio aitriosios paprikos miltelių

  • Druskos

  • Sezamo sėklų

  • Aliejaus kepimui

 

Paruošimas (apie 20 min.):

 

Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką, keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite svogūną, kol suminkštės. Įdėkite česnaką ir pakaitinkite keliolika sekundžių, kol paskleis malonų aromatą. Sudėkite smulkintą jautieną ir vis pamaišydami apkepkite, taip pat įberkite žiupsnelį druskos. Brokolius išskirstykite smulkesniais žiedynais. Kai jautiena jau bus iškepusi, juos sudėkite į keptuvę,  uždenkite dangčiu ir patroškinkite 1–2 minutes. Svarbu, kad brokoliai išliktų traškūs, neperkepę. Tuo metu pasiruoškite padažą: pašildykite medų, kad suskystėtų, pilkite sojos padažo. Berkite krakmolą, prieskonius ir išmaišykite. Užpilkite padažą ant jautienos ir brokolių, lengvai maišydami jį paskirstykite. Padažas keptuvėje taps lipnus ir padengs jautieną bei brokolius. Patiekite su ryžiais, pabarstę sezamo sėklomis.

 

Smulkintos vištienos kepsneliai su pievagrybiais ir sūriu

 

Reikės (4 porcijoms):

 

  • 500 g vištienos krūtinėlės

  • 100 g tarkuoto sūrio

  • 4 v. š. grietinės

  • 2 vnt. kiaušinių

  • 4 vnt. pievagrybių

  • 2 v. š. krakmolo

  • 1 a. š. neaštrių garstyčių

  • 2 skiltelės česnako

  • Druskos, pipirų

  • Smulkintų krapų

  • Aliejaus kepimui

 

Paruošimas (apie 30 min.):

 

Į dubenėlį įmuškite kiaušinius, įdėkite grietinę, garstyčias ir viską gerai išmaišykite. Sutarkuokite sūrį, susmulkinkite česnaką, grybus ir krapus. Į grietinės ir garstyčių masę sudėkite smulkintą vištienos krūtinėlę, tarkuotą sūrį ir smulkintą česnaką, suberkite krakmolą, grybus, krapus bei pagardinkite druska ir pipirais. Viską išmaišykite. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir šaukštu iš pagamintos masės formuokite kepsniukus. Kepkite ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Patiekite su jūsų mėgstamu garnyru.

 

Pomidorinė sriuba su kalakutienos faršu

 

Reikės (4 porcijoms):

 

  • 400 g kalakutienos faršo

  • 400 g konservuotų nuluptų pomidorų savo sultyse

  • 2 vnt. bulvių

  • 2 vnt. morkų

  • 250 ml vandens

  • 200 ml pomidorų padažo

  • 1 vnt. svogūno

  • 1 vnt. aitraus pipiro

  • 2 skiltelių česnako

  • 1 žiupsnelis paprikos miltelių

  • Druskos

  • Pipirų

  • Aliejaus

 

Paruošimas (apie 1 val.):

 

Svogūną smulkiai sukapokite, suberkite į keptuvę ir su trupučiu aliejaus apkepkite. Baigiant kepti suberkite kapotą česnaką, tada sudėkite faršą ir jį lengvai pakepinkite. Morkas ir bulves supjaustykite smulkiais kubeliais. Iš pipiro išimkite sėklytes ir smulkiai sukapokite. Apkeptą mėsa supilkite į puodą, suberkite daržoves, supilkite vandenį, konservuotus pomidorus ir pomidorų padažą bei prieskonius. Viską troškinkite apie 45 minutes, kol daržovės suminkštės. Išvirus sriubą palikite pastovėti 10 minučių. Pateikti galite su sūriu ir skrebučiais. Skanaus!