Naujienos

2019 08 03

Tarptautinė arbūzo diena: kas nutiks, jei arbūzą valgysite kasdien

Rugpjūčio mėnuo tradiciškai laikomas šviežių ir sultingų vaisių bei daržovių sezono bumu. Šiuo metų laiku kaip niekad daug nuperkama arbūzų, o rugpjūčio 3-oji kasmet minima kaip Tarptautinė arbūzų diena. Nors daugelis linkę manyti, jog arbūzas dėl savo saldaus skonio yra panašiausias į vaisių, vyrauja ir kitų nuomonių – kai kas arbūzą laiko didele uoga arba ypatinga daržove.  Pasak prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, arbūzas yra agurko ir cukinijos giminaitis, kuris dar prieš 5000 metų buvo auginamas senovės Egipte. 

 

Skirtingos tautos valgo skirtingai

Nors arbūzo istorija prasidėjo Senovės Egipte, tačiau savo populiarumo viršūnę jis pasiekė Senovės Kinijoje. Į ją prekybiniais laivais arbūzai buvo atvežti X a. ir ypač vertinti kaip prabangi dovana. V. Juodkazienė atskleidžia, kad ir dabar Kinijoje išauginama daugiausiai arbūzų pasaulyje, todėl, jei kinai sugalvotų pakviestų jus į svečius, maisto ekspertės teigimu, būtinai pavaišintų arbūzais.

V. Juodkazienė pasakoja, kad anksčiau egzistavo tik vienas arbūzo valgymo būdas, mat nebuvo tiek daug ir taip drąsiai eksperimentuojama su maistu, tačiau laikui bėgant skirtingos tautos išmoko savaip pateikti šį skanėstą.

„Įdomu tai, kad skirtingos tautos arbūzą irgi valgo skirtingai. Pavyzdžiui, graikai arbūzus valgo su feta sūriu – supjaustę jį gabalais, šalia pasideda riekę fetos ir patys kontroliuoja sūrumo ir saldumo derinį. Panašiai arbūzas valgomas ir Izraelyje, tačiau čia vaisius supjaustomas smulkesniais gabaliukais, o fetos sūris – sutrupinamas ir kartais dar pašlakstomas alyvuogių aliejumi. Tuo tarpu Meksikoje arbūzas valgomas su druska, ant jo užlašinus žaliųjų citrinų sulčių ir pabarsčius čili pipirais“, – pasakoja V. Juodkazienė.

 

Svarbiausia – arbūzų patikrinimas ir saikas

 

Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė pastebi, kad arbūzus gyventojai ima aktyviai pirkti vos šiems pasirodžius prekyboje – gegužės mėnesį, o jų pardavimai net keliolika kartų išauga karštomis vasaros dienomis.

„Vasarą arbūzų nuperkama daugiausiai iš visų vaisių. Arbūzai per visą vasarą į parduotuves keliauja iš įvairių šalių, kuriose tuo metu nuimamas jų derlius – Turkija, Ispanija, Italija, Graikija, Vengrija, Ukraina, Rusija. Taip pat savo asortimente turime ir geltonų arbūzų, tačiau jie populiarumu toli gražu neprilygsta tradiciniam – raudonam – arbūzui. Beje, kiekvieną kartą prieš renkantis arbūzą patarčiau patikrinti, ar jis tikrai yra prinokęs. Tą padaryti itin paprasta – užtenka į jį pastuksenti ir išgirsti duslų garsą, tarsi beldžiant į sieną, kurioje yra tuščia ertmė. Tai reikš, kad jūsų rankose esantis arbūzas yra gerai prinokęs“, – atskleidžia B. Čaikauskaitė.

Tiesa, Lietuvoje vis dar dažnai vyrauja įsitikinimas, kad arbūzas – visiškai nepavojingas ir galima savęs neriboti, tačiau taip nėra.  

Medikų teigimu, valgant per daug arbūzų, organizme gali kauptis per didelis kiekis tam tikrų vitaminų, o tai nėra gerai. Pavyzdžiui, per daug vitamino C, kurio gausu arbūzuose, gali sukelti virškinamojo trakto problemas. Per dieną rekomenduojama suvalgyti kelias riekeles arbūzo arba jį integruoti kaip pagrindinį ingredientą į pačius įvairiausius patiekalus. Ką originalaus ir netikėto pagaminti su arbūzu, pataria IKI maisto ekspertė V. Juodkazienė.

 

Salotos su arbūzu, vištiena ir riešutais

 

Reikės:        

  • 150 g įvairių salotų mišinio;
  • 300 g arbūzo;
  • 100 g graikinių riešutų;
  • 50 g fetos sūrio;
  • 100 g vištienos filė;
  • 3 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 2 valg. šaukšt. medaus;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 0,5 arbat. šauktš. kapoto česnako;
  • 3–4 mėtos lapelių;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

Salotas nuplaukite ir išdžiovinkite, supjaustykite sūrį, o arbūzą nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Vištienos filė taip pat supjaustykite nedideliais gabaliukais ir pakepkite keptuvėje. Viską sumaišykite ir apibarstykite riešutais.

Atskirame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, medų, citrinos sultis, kapotą česnaką, šviežiai maltus juoduosius pipirus ir mėtų lapus. Įdaru pagardinkite salotas ir viską gerai išmaišykite. 

 

Šalta arbūzų ir pomidorų sriuba

 

Reikės:

  • 1,5 kg arbūzo;
  • 500 g pomidorų;
  • 3 valg. šaukšt. migdolų;
  • 2 valg. šaukšt. fetos sūrio;
  • 1 valg. šaukšt. juodųjų alyvuogių;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 valg. šaukšt. raudonojo vyno acto;
  • sauja mėtos lapelių.

Gaminimas:

Atskirai susmulkinkite migdolus bei alyvuoges. Tuomet maisto trintuvėje iki vientisos masės sutrinkite arbūzą, pomidorus, migdolus, citrinos sultis, actą bei aliejų. Paruoštą sriubą pilkite į lėkštes, o ant viršaus dėkite fetos sūrio, alyvuogių bei mėtos lapelius. Skanaus!

 

Arbūzų šerbetas

 

Reikės:

  • 500 ml vandens arba natūralaus negazuoto mineralinio vandens;
  • 3 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
  • 5 valg. šaukšt. cukraus;
  • 1 kg arbūzo;
  • šiek tiek baziliko lapelių ir vaisių papuošimui.

Gaminimas:

Cukrų užpilkite paprastu vandeniu arba natūraliu negazuotu mineraliniu vandeniu ir virkite ant mažo kaitrumo ugnies apie 15 minučių tol, kol jis ištirps. Tuomet išskobkite arbūzo minkštimą, išrinkite jo sėklas ir sugrūskite jį taip, kad neliktų didelių gabaliukų. Arbūzo masę sumaišykite su paruoštu sirupu – vandenyje ištirpusiu cukrumi ir citrinų sultimis. Palikite viską šaldytuve bent kelioms valandoms. Praėjus šiam laikui, arbūzo masę vėl sumaišykite, sugrūskite ir įdėkite į šaldytuvą dar kelioms valandoms. Taip reikėtų kartoti keletą kartų tam, kad arbūzo masėje neliktų didelių ledo gabalėlių. Paruoštą arbūzų šerbetą patiekite kartu su norimais vaisiais ir papuoškite baziliko lapeliais. Skanaus!

 

Geitai paruošiamas arbūzų tortas su graikiniais riešutais

 

Reikės:

  • 1,5kg  arbūzo;
  • 150 g  plakamosios grietinėlės;
  • 150 g šviežių vaisių ar uogų;
  • 100 g graikinių riešutų;
  • šiek tiek cukraus.

Gaminimas:

Iš arbūzo išpjaukite tris riekeles. Tuomet grietinėlę išplakite su žiupsneliu cukraus.Arbūzo riekes pertepkite grietinėle ir sudėkite viena ant kitos. Grietinėle aptepkite ir torto viršų, papuoškite šviežiomis uogomis, vaisiais ir riešutais.

Skanaus!