Naujienos

2019 04 15

Velykoms gaminame kumpį: mėsininko patarimai, kaip paruošti gardžią mėsą

Iki Velykų liekant vis mažiau laiko, dauguma jau styguoja šventinį meniu. Puoselėjantys tradicijas žino, jog pirmąją Velykų dieną dar mūsų senoliai ant stalo mėgdavę dėti kiaulienos kumpį. Tikėta, jog kiaulė simbolizuoja turtą, sotumą ir našius ūkio darbus. Tad jei vis dar ieškote sočių idėjų ir norite turtingų metų, Velykų stalui paruoškite gardų kumpį ar jo kepsnį.

 

Kaip atskirti šviežią kiaulieną?

 

Jei ankščiau Velykoms žmonės patys pjaudavo kiaulę, tai šiais laikais dauguma gardaus mėsos gabalo skuba ieškoti į parduotuves. Pasak prekybos tinklo IKI mėsos technologo Vitoldo Fedaravičiaus, tai netgi galima laikyti savotišku pranašumu, nes pirkėjai gali įsigyti vietoje užaugintos šviežios mėsos ir būti tikri dėl jos kokybės, kuri yra griežtai tikrinama ir turi atitikti aukščiausius kokybės standartus.

„Bendram žinojimui verta paminėti, jog šviežia kiauliena turi būti šviesiai rausva, neapdžiūvusi. Mėsos oda turi būti nevandeninga, sausa, bet tuo pačiu ir nesukietėjusi. Šviežios mėsos raumenų skaidulos yra stangrios, tad paspaudus po kurio laiko sugrįžta į pradinę padėtį“, – pasakoja V. Federavičius.

 

Ką dera žinoti prieš kepant kumpį?

 

Ilgametę patirtį turintis mėsos technologas atskleidžia, jog geriausia iš kiaulienos kumpio ruošti paniruotus kepsnius, guliašus, vyniotinius, taip pat visus smulkintus mėsos gaminius. Kalbėdamas apie Velykas, V. Federavičius sako, jog senąsias tradicijas galima derinti su šiuolaikinėmis tendencijomis ir karštam patiekalui ruošti net kieme ant ugnies gamintus patiekalus. „Mėgstantiems sausesnę mėsą, rekomenduoju kiaulienos kumpio šašlykus bei plonai pjaustytus pjausnius, kepamus ant grilio. Šventės svečiai liks maloniai nustebinti, juk lauke ruoštas maistas – visuomet turi savito žavesio ir pasižymi išskirtiniu skoniu“, – įsitikinęs mėsininkas.

Čia pat technologas priduria, jog ruošiant kiaulienos kumpį, svarbu įsidėmėti kelis momentus: „Gaminių iš kiaulienos kumpio labai svarbu neperkepti, nes kaip tik tada jie ir tampa sausi ir sunkiai kramtomi. Jeigu ruošiami kepsniai, nesvarbu, ar kepsite ant grilio, ar keptuvėje, juos geriau sūdyti po kepimo. Jei tai guliašui skirta mėsa, tuomet ją geriau pasisūdyti iš vakaro. Jei šventiniam stalui kumpį planuojate kepti orkaitėje, patariu ją marinuoti įmasažuojant arba pamerkiant į sūrymą. Prieš kepant apibarstykite mėsą mėgstamais žolelių prieskoniais ir aptepkite aliejumi – tuomet išlaikysite jos sultingumą“. 

 

Mėsa apsirūpinti skuba paskutinėmis dienomis prieš šventę

 

Pasak IKI mėsos technologo, velykiniu laiku pirkėjai labiausiai dairosi stambesnių mėsos gabalų, tinkamų kepimui orkaitėje. „Šventiniu laiku žmonės dažniausiai perka kumpį be kaulo, su kaulu arba su oda. Taip pat kur kas populiaresnė tampa sprandinė ir nugarinė su šonkauliais“.

Kaip teigia prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė, šviežia mėsa ir jos gaminiai yra neatsiejami Velykų meniu atributai. „Mėsos skyriuje velykiniu laiku stebime apie 15 proc. išaugusią apyvartą. Intensyviausias laikas yra kelios dienos iki šventės, mat mėsa yra greitai gendantis produktas, todėl pirkėjai ją nori įsigyti šviežią. Tiesa, šokteli ne tik kiaulienos populiarumas – prie perkamiausių mėsos rūšių galima priskirti ir paukštieną, taip pat dažno pirkėjo pasirinkimu tampa antiena“, – pastebi B. Čaikauskaitė.